37924365_10215561026834144_2381044467772686336_n (1)

Wildplukken en koken – een culinair oeravontuur – 14 sept. – Haren

Total Seat: 15
Deel deze wandeling

Date and Time:

za, 14 Sep 2019 10:00 AM - za, 14 Sep 2019 05:00 PM

Description

Wat doe je nu eigenlijk in de keuken met brandnetels, zevenblad of rozenbottels?
In deze workshop leer je de basis van koken met wilde planten/bessen/bloemen.
We maken een mooie wandeling waarin we planten oogsten, met de oogst maken we een heerlijke plantaardige wilde lunch. Ook leer ik je fermenteren en maken we een geneeskrachtige tinctuur. 
 

Gijs - Zelfoogsttuin-3 (1)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
5089947F-984B-443F-899D-D55F25697178
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Biotoop
De wildplukwandeling vind plaats op het terrein van de Biotoop, een woon/werk complex van 8 hectare waar zo’n 250 mensen wonen en werken. De Biotoop is gelegen naast de Hortus Botanicus

10.00 – Start
We beginnen deze wilde dag met koffie/wilde thee en een zelfgemaakt taartje. 
Ik vertel je meer over de bijzondere plek waar we zijn en hoe ik bij het wildplukken ben gekomen. 
Aan een wildplukwandeling doen altijd erg leuke mensen mee, vandaar dat het ook leuk is om elkaar te leren kennen!
 
37918569_10215561026474135_5497891939443277824_n

10.30 – Wandeling
We maken een mooie wandeling over het terrein waarin we zo’n 20 verschillende soorten kruiden, bessen en bloemen zien. We nemen verschillende mandjes mee zodat we verschillende soorten kunnen oogsten die we later in de keuken gaan gebruiken. 

We lopen langs en door moestuintjes (je mag in mijn tuintje eetbare bloemen proeven), langs een stukje ‘bos’, bekijken en proeven het onkruid in de zelfoogsttuin (scheelt boer Gijs weer spitten) en nemen een kijkje in de permacultuurtuin.  Misschien zien we ook eekhoorntjes, herten of een specht. 

Sinds het bestaan van de mensheid hebben we vrijwel volledig geleefd als jager en verzamelaar. Pas één procent van de tijd leven we ook van de landbouw. Het verzamelen zit dus in ons DNA verankerd. En dat oergevoel ontdekken we vandaag.

37924365_10215561026834144_2381044467772686336_n (1)
week1-14
38085196_10215561026674140_3229860022712270848_n
IMG_6719
12.00 – Koken

Met de oogst duiken we de Open Kas in, waar we de planten, bloemen, zaden en bessen samen met groente uit de moestuin verwerken tot heerlijke gerechtjes. Voor de eerste honger heb ik van te voren al wat kleine hapjes gemaakt die we tijdens het koken kunnen eten.

Een greep uit wat we kunnen maken, afhankelijk van het seizoen:
  • Oercrackers met wilde pesto, cashewkaas met eetbare bloemen, wilde jam
  • ‘Heksen’ soep van brandnetels, daslook, zuring
  • IJsthee van verschillende soorten munt en wilde kruiden
  • Kappertjes gemaakt van bloemknoppen (bijvoorbeeld madeliefjes)
  • Gevulde wilde pannenkoeken
  • Dennentopjes azijn
  • Wilde falafel 
  • Turks fruit
  • Salade van klavertjes, vogelmuur, kleefkruid, postelein, duizendblad en eetbare bloemen
  • Groene sapjes met de hand-slowjuicer

14.00 – Hapjes proeven!
Tijdens het koken hebben we diverse hapjes gemaakt, nu is het tijd om ze te proeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15.00 – Medicijn en fermenteren
Na de lunch maken we een kleine wandeling en oogsten we planten die we gaan gebruiken voor de producten voor mee naar huis: we gaan ze fermenteren en we maken een geneeskrachtige tinctuur.

Planten info
Weegbree

17.00 – Afsluiting
Aan het einde van de dag ga je naar huis met een hoofd vol kennis, een buik vol wilde gerechten, mooie ontmoetingen, twee wilde producten en ontvang je thuis een online boekje met alle informatie en de recepten van de dag. 

Tijd: 10.00 – 17.00
Prijs: €75 – Deze kun je hier rechts kopen –> 

(stuur me een mailtje als je het niet kan betalen, er is altijd een mogelijkheid tot korting)
Incl.: Thee/koffie en taart, wilde lunch, wilde planten wandeling, twee producten voor mee naar huis en een online boekje met informatie en recepten.
Groep: 
Minimaal 5, maximaal 10 personen

 13179064_10208433839738921_9215294039115768668_n
Marin?
De natuur is voor mij steeds belangrijker geworden. Eerst was de natuur één grote groene plek. Door het wildplukken, de planten te leren en ze te eten zijn het afzonderlijke karakters geworden. Zo leef ik steeds meer met de seizoenen en ben ik betoverd door de smaken die de natuur geeft. Deze smaken gebruik ik in de keuken. Deze passie voor het wildplukken, de natuur en het koken breng ik graag aan jullie over.

Register Now:

Tickets:

Volwassene Ticket Qty: Per Ticket Price: €75
Jongeren Ticket Qty: Per Ticket Price: €50
Quantity: 1 Total

Event Location:

,