Leven zonder Koelkast

Leven zonder Koelkast

0f386-zonder2bkoelkast2b5

Een paar dagen geleden besloot ik om als experiment een maand zonder koelkast te gaan leven.
Want eigenlijk staan er altijd maar een paar dingen in mijn koelkast die echt gekoeld moeten zijn, de rest kan prima zonder. En hoe gek is het eigenlijk, dat pas in het begin van de negentiende eeuw de koelkast werd uitgevonden, en we nu absoluut niet meer zonder kunnen.

Ik leef nu in stilte, geen loeiende koelkast die de hele dag aanstaat.
Maar het betekend ook dat ik iets minder makkelijk met m’n maaltijden om kan gaan.
Want ik kan niet iets nog 5 dagen bewaren, of in de vriezer gooien.

De afgelopen dagen speurde ik het internet en facebook af, voor de beste ik-leef-zonder-koelkast tips. De mensen uit de ‘Zelfvoorzienend wonen & Leven’ facebook groep gaven me veel tips en ook had ik veel aan verschillende blogs: wieditleestisvrek, greenevelien, de zelfvoorzieningsbijbel, groenegedachten, de gelukkige eter en villa vanzelf.

De tips op een rijtje:
– Je kunt een gat graven en hier een pot in stoppen en deze bedekken met een natte doek. Op deze manier blijft je eten vrij koel. (op dieper dan een halve meter onder de grond is het altijd 7 graden)
– Ook kun je van twee potten een mini koelkast maken door middel van zand en water. Tutorial.
– In de zomer onder een witte natte handdoek kun je je bier/fris vrij koel houden. Of het drankje in een natte sok doen en in de wind ophangen.
Op tomatenpuree, tapenade of andere dikke substanties een laagje olie zetten.
– Tomaten goed inkoken in eigen vocht, in goed afgesloten potten blijven ze maandenlang goed.
– Andere manieren om voedsel te bewaren: http://toverleven.cultu.be/voedsel-opslaan?hc_location=ufi
– Drink rode wijn in plaats van witte. 🙂
– Kook je eten in een snelkookpan, als je de pan niet opent blijft de inhoud steriel en kun je het makkelijk nog 1 of 2 dagen bewaren.
– Ketchup/mosterd/sambal kunnen prima zonder koelkast bewaard blijven.
– Is je brood te droog? Laat het nog iets langer uitdrogen en gebruik het als paneermeel. (is nog een jaar houdbaar!)
– Als je tofu openmaakt en niet helemaal opeet, kan je het restje in een kommetje met water bewaren. Zolang je het water elke dag ververst, kan je de tofu best lang goed bewaren.
– Koop vaker verse boodschappen. De eerste twee dagen nadat je boodschappen hebt gedaan eet je de groente en producten die sneller niet meer goed zijn. (sla, champignons, maar ook tempeh etc.) de andere dagen eet je groente die langer goed blijft (kool, pompoen, courgette etc.) en kook je met peulvruchten en granen.

Groente

– De ruimte waar je je groenten bewaard, moet voldoende luchtcirculatie hebben. Bewaar je groente niet in plastic en leg ze niet op elkaar.
foto van Jihyun Ryou, groente bewaard in een laagje water.

– Alle groente met de stam er nog aan kun je in een laagje water zetten. Niet teveel, het water moet alleen de stam raken (niet de bladeren) Dit kan je bijvoorbeeld doen met: verschillende kolen, broccoli, sla etc.
– Groente die verticaal groeit (wortel, prei, pastinaken) kun je het beste ook zo bewaren. Doe alleen de puntjes van de wortels in het zand, zodat ze net rechtop kunnen staan, en geef ze elke dag een beetje water. Je kunt ze ook in een glas met een laagje water bewaren.
– Sommige groente horen eigenlijk helemaal niet in de koelkast, omdat ze behoren tot fruit/vruchten in plaats van groente. Dit gaat om: tomaten, aubergines, courgette, paprika, avocado, pompoen en komkommer.
– Bewaar je aardappels donker en samen met appels. Appels scheiden een stof uit: ethyleen, waardoor het meeste groente en fruit sneller rijpt. Bij aardappelen werkt dit juist andersom.
– Groente die onder de grond groeien zijn langer houdbaar als je ze in het donker bewaard.
Aardappelen, uien, witlof, bieten. Dat kan in een kelder maar ook in een papieren zak in een koele garage.
– Sommige groente zijn sowieso al langer houdbaar, denk aan: kolen, pompoen, wortels, prei, courgette, witlof en bieten.

Als je kool niet in 1 keer op eet kun je de blaadjes er het beste
1 voor 1 afhalen, zo beschermen de andere blaadjes het hart
van de kool. Ook kun je de kool (de stam) in een
laagje water bewaren.

– Koop winterpeen die niet gewassen is, in plaats van waspeen. Deze blijft veel langer goed!

Jihyun Ryou onderzocht als designer de eeuwenoude bewaar methodes. Het resultaat: https://www.youtube.com/watch?v=mG9xYVyAnuc
Voor meer informatie kun je haar website bekijken, ook heeft ze een Tumblr waar ze veel nieuwe informatie op zet.

De komende tijd zal ik af en toe een post schrijven over verpieterde spinazie, beschimmelde jam of warme appelsap. Of misschien valt het allemaal mee en lukt het me prima zonder. We zullen zien 🙂
Als jullie nog meer tips hebben, ik hoor ze graag!

14 REACTIES
 • Marion Anderson
  Beantwoorden

  we doen het al weer maanden zonder koelkast en het bevalt ons prima, ik denk dat we geen koelkast meer gaan gebruiken, we bewaren ons voedsel in twee zeerpotten , geniet ervan , liefs marion

 • Bibje
  Beantwoorden

  Ik heb ook lange tijd zonder koelkast geleefd, dat ging op zich heel oké, maar ondertussen heb ik toch wel weer zo'n ding.
  http://bibje.blogspot.nl/2009/04/koelkastloos-dus.html

  gr Bibje

 • Anastasia Limareva
  Beantwoorden

  We leven al vanaf juli 2012 zonder koelkast in centrum van Leeuwarden. Toen ons kindje werd geboren hebben we het koelkast uit ons huis weggegeven. Ik kook altijd vers en we eten altijd nieuwe gerechten 😉

 • Krol
  Beantwoorden

  Hee, dankjewel voor het vermelden van mijn blog! Jouw groene avonturen zien er interessant uit! Ik wens je veel succes met het koelkastloze bestaan… We leven nu zo n 8 jaar zonder, en ik mis het echt niet!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Haha en wat heeft je doen besluiten om er toch maar een aan te schaffen? Leuke tips op je blog!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  ahh wat goed! ik ga me inderdaad ook even verdiepen in de potten-methode, klinkt interessant!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Cool Anastasia! Inderdaad lekker vers, in plaats van ingevroren of al 5 dagen in de koelkast bewaard.

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Ahh wat goed! Jullie inspireren me 🙂

 • thehealthyraven
  Beantwoorden

  Hee Marin,
  Volgens mij doe je dit nu al een tijdje (misschien is de maand zelfs al voorbij?(Ik zie alleen een tijdstip van het publiceren van de post, geen datum geloof ik))
  Maar ik ben super benieuwd hoe het gaat!? 🙂

 • Leven zonder elektrische apparaten – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] veel tijd met het koken van bonen/granen etc. Of maak een rocket stove. Koelkast –> Leven zonder koelkast / Pot in a pot koelkast Vaatwasser –> Met de hand afwassen, vooral leuk met meerdere […]

 • wim
  Beantwoorden

  Goh, zeg wat geweldig allemaal. We hebben net een huis gekocht en willen alles anders aanpakken… Het enige wat ik me afvraag is hoe yoghurt en kaas te waren (we eten vegetarisch, maar niet veganistisch). Bedankt voor de tips!!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Zelf las ik net ergens:
   Kaas: Onder een stolp op keukenpapier en een klontje suiker erbij om het vocht van het zweten van de kaas op te vangen. Na enkele dagen is het klontje doorweekt en moet je het vervangen door een nieuw klontje. Ruimte niet te warm en niet te licht. De stolp of kaasdoos moet ook luchtdicht zijn, want zuurstof doet schimmels ontwikkelen.
   Mocht er een schimmeltje opkomen, gewoon die plak eraf schaven en dan is de kaas verder goed te eten.
   Zo dicht mogelijk bij 14 graden is ideaal (bijvoorbeeld een kelder)

   Yoghurt lees ik nergens zonder koelkast 🙁 Wel een paar uur, dus je kunt altijd een klein pakje yoghurt kopen als je daar zin in hebt? haha

   Klinkt goed, alles anders aanpakken! 😀

 • De Koelkast - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] april tot oktober 2015 stond in huize Leus de koelkast uit. Begonnen als experiment, zoals al mijn gekke gewoontes beginnen, maar door enthousiasme zeven […]

 • Zelfvoorzienend leven - de voorbereidingen - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] heb al eens een half jaar zonder koelkast geleefd, dus het hebben van een buitenkoelkast is voor mij […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: