Leven zonder koelkast – update 1

Leven zonder koelkast – update 1

Dat m’n koelkast uitstaat is voor mij al snel de normaalste zaak van de wereld geworden. Dat het stiekem iets best extreems is heb ik helemaal niet meer door, totdat ik er over vertel en mensen me gek aankijken, oops!
De stand van zaken:
Als ik een maaltijd heb gemaakt of gekregen eet ik het meteen of de volgende dag op.
Ik heb eigenlijk geen idee of een maaltijd een dag zonder koelkast kan, maar ziek ben ik in ieder geval nog niet geworden. 🙂 
Doordat ik drie dagen per week bij Opgeweckt Noord werk, kost het me weinig tijd om verse biologische groente/fruit te kopen. (mét korting!) 
Twee dagen per week eet ik bij het Free Café, daar is altijd veel groente en fruit over: meestal eet ik de dag erna hele grote salades. (wat er over is, is altijd net op het randje van houdbaarheid, dus moet meteen opgegeten worden)
Veel groente (met stam/kont) blijft nog heel lang goed als je ze in een laagje water neerzet heb ik ontdekt. Dan groeien ze door en blijven ze lekker vers. Mijn romaanse sla staat al anderhalve week knapperig te zijn (exclusief de buitenste bladen, die hingen na één dag al slap)
De venkel heeft baby’s gekregen: mini venkeltjes aan de onderkant.
Alleen voor de wortels heb ik nog geen goede methode gevonden, ze worden helaas snel slap. 
Toch maar op zoek naar zand en ze daarin rechtop neerzetten. Of alleen kopen als ik weet wat ik er van wil maken 🙂 De uiteinde van wortels probeer ik opnieuw te laten groeien (in een laagje water) zodat ik het lof kan gebruiken in salades.
Verder heb ik appelstroop, ketchup, gember siroop, chili saus, Groningse mosterd en honing in de koelkast staan, die kunnen prima ongekoeld bewaard worden. 
Doordat ik elke week veel groente/fruit van het Free cafe meeneem ga ik binnenkort experimenteren met wecken. Ik kan er niet tegenaan eten namelijk 🙂
En ook heb ik mijn droogoven/dehydrator ontdaan van stof, ik droog kruiden en maak gedroogd fruit.
(maar een 100% groene avontuur methode vind ik dit niet, de dehydrator staat toch elke keer 12 uur aan, wel op een hele lage temperatuur, maar toch) 
Wat ik soms mis is plantaardige melk (maar moet gekoeld bewaard worden én is verpakt), misschien binnenkort eens zelf maken 🙂 Oh én bananenijs! Ik kan het nu alleen eten als ik bij mijn ouders ben, blijft het wel iets speciaals haha. Maar echt-echt-echt iets missen doe ik eigenlijk niet. 
0 REACTIES
 • Elisa van Kostelijk Leven
  Beantwoorden

  Wat goed bezig, ik weck sinds vorig jaar 🙂 Mij bevalt het super goed!!! Op me andere site wil ik hieraan ook aandacht gaan besteden en ook het fermenteren staat hoog op mijn lijst 🙂 We gaan enkel eerst eind van de maand eens een paar waterslotjes halen 🙂

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Leuk! Ga ik je andere blog eens in de gaten houden 🙂
  Doe je het zonder of met weck ketel?
  Wat doe je met een waterslotje? haha

 • Chamber of Roots Tim
  Beantwoorden

  wortelen in een bakje zand zetten helpt positief voor de houdbaarheid, het is een beetje de natuur nadoen eigenlijk!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Ja inderdaad, dat heb ik ook gelezen. Toch maar even ergens zand scoren! 🙂

 • Janine Kampjes
  Beantwoorden

  Wij leven nu sinds een jaar koelkastloos, we hebben wel een tafelmodel vriezer om de moestuinoverschotten in op te slaan. Wecken doe ik wel met vruchten, niet met groenten.
  Als alternatieve bewaarmethode van o.a. vruchtgewassen als courgette, tomaten, komkommer hebben we een plastic bak + deksel met een klein laagje water erin. Boven het water een plexiglas “rooster” met gaatjes. De groenten liggen hierop en blijven goed vers! De wortels zet ik rechtop in een bakje in diezelfde bak. Ze blijven best een tijd goed. En ookal zien ze er van buiten op een gegeven moment minder florisant uit, met een dunschiller wordt het toch weer een prachtig oranje worteltje!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Wat een goed idee, dank je! Kan ik uitproberen 🙂 Je sluit de groenten af met de deksel?

 • Christel
  Beantwoorden

  Vanaf 1 februari a.s. gaan wij het ook een maandje zonder koelkast proberen, leuk!!!!:-) Er is echter nog één hobbeltje…de insuline van onze poes Joepi moet gekoeld bewaard worden. Mmm…nog ideetjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: