DIY: pompoenpitten

DIY: pompoenpitten

Opeens dacht ik, best gek: eet ik de ene dag een pompoen, koop ik de andere dag pompoenpitten in de winkel. Eigenlijk best zonde, want ze lagen de vorige dag al in mijn keuken, gratis en voor niks!

Vandaar dat ik laatst pompoenpitten heb gered. Eerst redde ik de pompoen (huh pompoen in de lente?) op de markt, daarna redde ik de pompoenpitten uit de compost. Stiekem had ik ze al weggegooid maar dacht ik opeens oh nee, dit zijn waardevolle pompoenpitten. 🙂

Dat had ik geweten. Wat een werk voor een schamel mini handje pompoenpitten.

Het gaat als volgt:
1. Allereerst ontdoe je de pompoenpitten van het vruchtvlees, anders gaan ze rotten.
2. Nu droog je de pompoenpitten 1 of 2 dagen, ik deed het gewoon in mijn kamer.
3. Op internet las ik dat je de gedroogde pompoenpitten met een kruidenmengsel of met honing/ahornsiroop kan mixen, en dit dan 40 minuten in de oven kan bakken. Niet dus. Of je moet zwart geblakerde, vieze pompoenpitten lekker vinden. Want! Je moet ze namelijk ontdoen van hun schil en dat belangrijke detail hadden ze er niet bijgezet. Dus:
4. Ontdoe ze van hun schil, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Dan krijg je namelijk de alom bekende groene pompoenpit. Ha. Oke, misschien weten jullie dat allemaal al, ik wist dat niet 🙂
Ik deed dit met een schaar, ik knipte er een klein stukje vanaf, zodat ik de pit eruit kon peuteren.
Een behoorlijk karwei, zal ik je zeggen.

Het resultaat van 1 kleine pompoen is een schamel handje pompoenpitten. (zie onderstaande foto)
Ga ik het vaker doen? Dat wel! Ik vond het een fijn meditatief klusje. 🙂 En hoe leuk is het om je zelf verzamelde pompoenpitten te eten!
En veel te zonde om deze zomaar in de compost te gooien. Je kunt ze uiteraard ook drogen en er volgend jaar nieuwe pompoenen uit kweken, nog beter!

0 REACTIES
 • Marie
  Beantwoorden

  Ha ha, wat een werk he!
  je kan ze ook eerst koken en dan wordt het schilletje zacht. Daarna kan je ze roosteren in de oven en gewoon eten. Wel heel goed oppassen voor verbranden en goed omschudden. Ik heb nu een paar pompoenplantjes van een pompoen die ik in de herfst gekocht had.

 • Elisa van Kostelijk Leven
  Beantwoorden

  Het is wel wat werk maar ik moet bekennen dat ik dit ook wel eens doe. Gewoon rustig op mijn gemak!!!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  ah, ja dat las ik ook ergens maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.
  dank voor de tip!
  pompoenplantjes zijn ook leuk, genoeg om te proberen!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  je moet inderdaad niet te gehaast zijn, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: