het Free Café

het Free Café

Tien minuten fietsen vanaf het station in Groningen bevind zich het Free Café.
Het Free Café is een cafe waar je elke woensdag én zondag gratis (plantaardig) kunt eten. Gratis?! Jep! Er worden door vrijwilligers de heerlijkste gerechten gemaakt van groente/fruit/granen/brood die anders weggegooid zouden worden. (opgehaald/gered bij de markt, bakker, supermarkt..)
Het Café staat op het terrein van Tuin in de Stad, en is in november op dit terrein zelfgebouwd van gevonden/gekregen materiaal. Een magische plek, met een verslavende werking. Het voelt elke avond weer alsof ik een paar uur op vakantie ben geweest.

2,5 maand geleden verhuisde ik naar Groningen, ik kende nog niet veel mensen en voelde me een beetje verloren in een niet eens zo grote stad.
Nu 2,5 maand later voelt de stad als mijn thuis. Het Free Café heeft hier een grote rol in gespeeld. Ik heb zoveel fijne, lieve, inspirerende mensen ontmoet. Elke week weer. De één reist de wereld over zonder geld, de ander bouwt z’n eigen huis en weer een ander maakt muziek met koekenpannen of geeft gratis de beste massage ever. Met een grote glimlach fiets ik vaak naar huis.

voedsel redden op de markt

Het is een mooie mix tussen studenten, krakers, mensen die van heel weinig geld moeten rondkomen, zwervende personen, oudere mensen, hippies, gezinnen.. En het mooie: in het Free Café is opeens iedereen gelijk. Je zit zomaar aan tafel te eten (en hebt een leuk gesprek) met iemand die je vorige week nog op straat zag zwerven.

Hoi Free Café verslaving! Gemiddeld ben ik er zo’n twaalf uur per week zoet mee (met uitschieters van iets-van twintig uur)
Mee helpen met koken, voedsel redden op de markt, de moestuin onderhouden, een festival stand bouwen, op woensdag en zondag er daadwerkelijk eten en zelfs vergaderen(!)

Er zijn namelijk plannen voor een Free Café 2.0, de ultieme Free Café. We willen namelijk ‘off the grid’ zijn, zelfvoorzienend. Het plan is om zelf een café te bouwen, geheel gebouwd van gratis gevonden materiaal en zelfvoorzienend. (zonne energie, regenwater opslag, permacultuur moestuin, zelfgebouwde ovens..)

Maar dat is een groooots plan, vandaar de wekelijkse vergaderingen. Praten met de gemeente, op zoek naar grond, schetsen maken etc.

Een tweede baan is het eigenlijk. Maar leuk dat het is!

Komen jullie een keer langs? Elke woensdag en zondag vanaf een uur of 6 is er eten. (op zondag al vanaf 3 uur) Je kunt ook mee helpen koken, vanaf ongeveer 1 uur.

De vele ontmoetingen/gezelligheid van het Free Cafe staan eigenlijk niet eens op onderstaande foto’s, binnenkort maar eens een tweede update. 🙂

https://www.facebook.com/TheFreeCafe
http://thefreecafe.wix.com/groningen

10 REACTIES
 • Marie
  Beantwoorden

  Ooh wat zou ik dat leuk vinden! Maar ja vanuit het midden van het land is het te ver!
  maar wat een leuk initiatief! Ik kan me voorstellen dat je het daar geweldig vindt.
  geniet er van!!

 • Elisa M.
  Beantwoorden

  Oh jammer dat het zo ver weg is, ze zouden het hier in de buurt ook moeten doen 😀 Hoe gaat het met je off grid project?

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Jaaa, het is echt heel leuk! Ik ga er van genieten 😀

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Off-grid project gaat gestaag, het is een best grote zoektocht! Nog drie weken, aaa!

 • Elisa M.
  Beantwoorden

  Ik vind het echt super knap van je!!! Zo tof!

 • Ik zoek, leer, groei. – marinzoektleertgroeit
  Beantwoorden

  […] heb ik een fotografie bedrijfje. Daarnaast vind ik veel te veel nog leuk. (m’n vrienden, het Free Café, dansen, wandelen, met m’n kat knuffelen, koken..) Vandaar: twee keer per week is nu even […]

 • Hoe ik een simpel leven probeer te leven – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] winkel/de biologische markt en kan hier de hele week van eten. Ook ben ik elke week bij het Free Café te vinden waar ik gratis groente/fruit en brood meeneem. Ik kook voor meerdere dagen en eet super […]

 • Gelijkgestemde mensen ontmoeten – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] jaar woon ik in Groningen, ik kende er toen niemand die met duurzaamheid bezig was vooral door het Free Café heb ik zoveel mooie, inspirerende mensen ontmoet. Mensen die vrijwel zonder geld leven (en gelukkig […]

 • Altijd op vakantie - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] buiten keek, mensen en dieren observeerde. Ik maakte bananenbrood met zielige bananen bij het Free Café en had daar mooie gesprekken met onbekende mensen. De dag werd afgesloten met een […]

 • Hoe zet je een 'Free Café' op? - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] grote tuin? 50 mensen? 100 mensen? Durf groot te denken, later kun je gaan nuanceren. Het eerste Free Café (die er nu helaas niet meer is) werd gebouwd als kunstproject door Ivanka en Rachel. Het was een […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: