Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking

Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking

De afgelopen 4 maanden gooide ik ongeveer 1 volle vuilniszak weg.
Maar hoe dan? Vandaag neem ik je mee op boodschappen avontuur.

Wat allereerst belangrijk is:
– Zakjes, potjes en bakjes! Je kunt je eigen zakjes maken of haken, tasjes kopen (zie bijvoorbeeld de Bespaarbazaar of Emily-Jane Lowe-Townley) papieren zakjes hergebruiken, potjes sparen. (de potjes waar bijvoorbeeld peulvruchten in zitten zijn perfect) of doosjes gebruiken.
Handig om een tas om te toveren tot een verpakkingsvrije tas en deze tas elke dag mee te nemen, waar je ook heen gaat.
– Leer te koken zonder ingewikkelde zakjes en potjes, maar met basisproducten. Maak bijvoorbeeld zelf je pindakaas, maak een gerecht op smaak met kruiden uit bulk (in plaats van zakjes ‘kip siam’ kruiden ofzoiets) en maak je eigen soep in plaats van uit een blik. Gezonder, vaak goedkoper en alle ingrediënten kun je vinden zonder verpakking!
– Leer te improviseren in de keuken. Als je verpakkingsvrij boodschappen wilt doen kun je niet even snel naar de supermarkt omdat je een bepaald product mist. Probeer te koken zonder recepten of ze zelf aan te passen met de spullen die je in huis hebt.


2. De markt

De markt is dé perfecte plek om je boodschappen verpakkingsvrij te scoren.
Op de meeste markten die ik ken hebben ze namelijk sowieso een notenkraam, een groente en fruit kraam, een broodkraam, soms zelfs een kruiden en/of thee kraam en voor als je zuivel/vlees eet: een kaas en vleeskraam. Nu maar hopen dat je in een stad woont die groot genoeg is voor een biologische afdeling. Op de markt kun je dus al voor heel veel dingen terecht!

Misschien voelt het op het begin een beetje raar, dat je een potje aan de kruidenvrouw geeft, of een zakje aan de groenteboer. Maar mijn ervaring is dat ze dat juist heel leuk vinden.

3. Ekoplaza

Een andere optie is de Ekoplaza, bij sommige Ekoplaza’s hebben ze bulk bakken, vol noten/granen,snoepjes tot aan gedroogd fruit. In Groningen hebben ze zelfs een Ekoplaza waar je je afwasmiddel en wasmiddel kunt tappen en je eigen pindakaas kunt malen! Ook hebben ze statiegeld flessen voor sap en zuivel. Het voordeel van de Ekoplaza is dat bijna alle groente en fruit onverpakt is. Bij de andere supermarkten verpakken ze de biologische variant vaak, zodat het verschil met de reguliere groente en fruit duidelijk is.

4. Kleine bedrijven
Je wilt wel boodschappen doen, maar de markt is er niet vandaag?
Vermijd de supermarkt en zoek de kleinere winkels op. Meteen ook veel beter voor de lokale economie, in plaats van dat je geld naar een grote multinational gaat. Je kunt hier prima aankomen met je eigen zakjes, potjes en bakjes. Vooral zakjes zijn handig, dan hoeft de weegschaal niet veranderd te worden 🙂 Ga eens op onderzoek in je stad.
Zo ontdekte ik verschillende goede bakkers (en voor de niet vegans: kaaszaakjes en slagers), een snoepwinkel waar je met eigen zakjes kunt komen en Le Souk, een winkel die eigenlijk de voorloper is van de verpakkingsvrije winkel. Vol onverpakte kruiden, olijven, tapenades, groente en fruit, gedroogd fruit en nog veel meer!
In elke stad hebben ze eveneens kleine toko’s waar ze bijna altijd losse kruiden verkopen en soms ook gedroogd fruit, olijven etc.
Bij sommige ketens kun je ook goed terecht. Sommige Dille & Kamille winkels hebben een gedeelte waar je je eigen losse thee kan samenstellen, bij Simon Lévelt kun je verpakkingsvrije thee en koffie kopen en bij Oil & Vinegar kun je zelf olie tappen.

5. de Supermarkt

Toch een grote supermarkt in gesneakt? Bij sommige supermarkten hebben ze bakken waar kleine broodjes in liggen, deze kunnen weer prima in je eigen zakje.
Verder is groente en fruit vaak onverpakt (behalve als je zelf weer een plastic zakje om 5 tomaten heen doet haha). Kies voor statiegeld flessen (ze hebben bij sommige supermarkten zelfs biologische zuivel in statiegeld flessen)Als je toch verpakkingen moet kopen, kies dan voor papier in plaats van plastic. En voor glas in plaats van blik. De glazen potjes kun je namelijk nog prima hergebruiken om je voorraad in te doen. (staat meteen leuk) En het papier kun je hergebruiken (voor bijv. een notitieblokje) en daarna bij het oud papier gooien.
Ik zag laatst ook bij de Lidl bulk bakken met noten. Helaas niet biologisch, wel onverpakt dus.

Oh en bij de Toko zag ik tofu in grote emmers, die je dus in je eigen bakje kunt doen!

6. Lokale boeren 

Heb je wat meer tijd en zin om een stukje te fietsen?
Ga dan langs bij de boeren in je omgeving! Vaak zit er wel een molen in de buurt die meel verkoopt, hier kun je vaak meteen een grootverpakking kopen (en dan weer terug fietsen ha-ha)
Ook vind je lokale boeren die groente en fruit, peulvruchten, granen en soms zelf kruiden verkopen.
En als je het eet: zuivel in statiegeld of je eigen flessen en eieren in je eigen doosjes..

Soms hebben ze een verpakking in hun boerderij winkel, maar als je het vriendelijk vraagt hebben ze het achter misschien wel in bulk liggen.

7. Voedsel coöperatie
Een andere tip: koop bij een voedsel cooperatie, aka: VOKO.

Deze zitten door het hele land verspreid, het idee is dat je met een groep mensen direct bij de biologische groothandel in koopt. Je geeft van te voren op wat je wilt bestellen en 1x per week of per maand is er een avond dat je langs kunt komen op je bestelling op te halen. Er wordt vaak in bulk besteld, waardoor je met je eigen zakjes en potjes je havermout/meel/rijst etc. kunt meenemen.

8. Verbouw je eigen groente.
Want een courgette groeit gelukkig niet met een plastic verpakking eromheen.
Je eigen groente verbouwen is natuurlijk het beste: lokaal én verpakkingsvrij én biologisch én met veel liefde verbouwd. Woohoo!

9. Het internet

Als laatste: koop bulk bij webshops.
Bijvoorbeeld bij ‘de biologische toko‘. Hier kun je 5 kg (of zelfs 15 kilo) havermout kopen, 5 kilo speltmeel, 12,5 kilo rozijnen, 25 kilo quinoa tot aan kilo’s rijst of pindakaas.
Maar ook biovoordeel en vanhavertotgort verkopen bulk producten.
Binnenkort een inspiratie post over mensen die leven zonder afval!
Lukt het jullie om boodschappen te doen zonder afval? Oh en hebben jullie nog toevoegingen voor de lijst? Winkels door het hele land waar ze onverpakt eten verkopen?
16 REACTIES
 • Elisa M.
  Beantwoorden

  Leuk blogje, ik ga gewoon naar de supermarkt met me zakjes, kaasboer met me bijenwrap en potjes naar de notenboer 🙂 Maar wat zou het fijn zijn als er een verpakkingsvrije winkel was hier in de buurt!!!

 • Marjolein x
  Beantwoorden

  Inspirerend zo'n overzichtje!
  Dat van die bakjes, zakjes, potjes meenemen komt nog niet echt van de grond, maar ik merk dat ik wel vaker en vaker zoek naar lokaal, kleinschalig, zonder tussenpersonen, eventueel bulk voor zover het iets is wat redelijk snel op gaat (niet zoveel bergruimte en maar twee personen…). We halen veel groente en eitjes bij de plaatselijke VOKO ook, dat bevalt heel goed, meel in bulk bij de molen, melk, boter, evt ook eitjes kan bij een BD-boer die dat rauw aanbiedt. Op de terugweg van de molen zaterdag een kleine kersenboerderij ontdekt… heerlijk :). Zo kom je nog eens wat leuks tegen :D.
  Markt kom ik te weinig. Op zaterdag is het megadruk, geen leuke activiteit tot nu toe en daardoor niet meer gedaan. Maar ik heb uitgezocht dat er ook op andere dagen markt is, zowel in het grote stadscentrum waar ik praktisch in woon, als in wijken eromheen. Dat moet ik eens op mijn to do lijstje gana zetten om verder te ontdekken.
  Binnenkort opent ook hier, Amersfoort, een voor zover ik begrijp zoveel mogelijk verpakkingsvrije natuurwinkel, met daarnaast ook als uitgangspunt lokaal aanbod (25/50 km rondom de stad). De nieuwe Graanschuur gaat ie heten, en zit dan bij mij om de hoek :D. Mazzelkont… Daar zat eerst de “oude” Graanschuur, die nu Ekoplaza is en verhuisd is naar de stad, vijf minuutjes fietsen (waar ik al van baalde, je bent verwend als binnenstadsbewoner he? Maar nu heb ik er straks dus twee, en daar hebben ze nu ook een klein beetje verpakkingsloos, had meer gemogen naar mijn idee, maar een goed begin). En over een poosje krijgen we nog “het lokaal”, een soort markthal ook voor lokaal aanbod, slowfood, kopen, koken, lezingen,workshops, proeverijen, webwinkel… We doen 't best goed hier eigenlijk ;).

  Leuk klusje bedenk ik nu: m'n stapel dekbedhoezen en kussenslopen die klaar liggen voor de kringloop ombouwen tot zakjes ipv wegbrengen!

 • Marjolein x
  Beantwoorden

  Prachtige foto's trouwens van al die producten zonder verpakkingen. En gaaf dat het zo inventief uitgedacht is allemaal waardoor het zo “in bulk” aangeboden kan worden in een winkelsetting. Als we een beetje out of the box denken met z'n allen is er zoveel mogelijk waarbij we niet hoeven te beknibbelen op kwaliteit, of vooruitgang, maar toch in harmonie blijven met en met respect voor de natuurlijke grenzen en “voorwaarden” die producten hebben.

 • Crafts 'n' Skills
  Beantwoorden

  ( … zucht … )

  Wat ziet dat er als een heerlijk winkelmoment uit zeg! Genieten gewoon!

  Ik haal veel bij de plaatselijke groenteboer of op de markt. Zo gaat alle groenten en fruit gewoon los mijn (linnen) tas in. Gaat prima!
  Ik ben vooral nog veel verpakking kwijt aan bijvoorbeeld rijst- en/of kokosmelk. Misschien tips daarvoor?

 • Crafts 'n' Skills
  Beantwoorden

  ( … zucht … )

  Wat ziet dat er als een heerlijk winkelmoment uit zeg! Genieten gewoon!

  Ik haal veel bij de plaatselijke groenteboer of op de markt. Zo gaat alle groenten en fruit gewoon los mijn (linnen) tas in. Gaat prima!
  Ik ben vooral nog veel verpakking kwijt aan bijvoorbeeld rijst- en/of kokosmelk. Misschien tips daarvoor?

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Goed bezig! 😀
  Plantaardige melk is lastig inderdaad. Rijstmelk kan je heel makkelijk zelf maken (met rijst uit bulk) en kokosmelk kan je ook zelf maken, met kokosrasp. Vond zonet dit receptje: https://www.devoedzamekeuken.nl/zelf-kokosmelk-maken/
  Misschien heb je er wat aan! 😀

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  ah ja, voko is echt een fijne plek.
  ohh, een kersenboerderij wat goed!
  de nieuwe graanschuur en het lokaal klinken super!
  fijn dat er overal dingen oppoppen.

 • De Groene Meisjes
  Beantwoorden

  Wat een super inspirerende post!

 • Marin Anke
  Beantwoorden

  Ahh, leuk om te horen! 😀

 • Hoe ik een simpel leven probeer te leven – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] daar kan ik weinig mee. Ik koop 1 a 2 keer per week veel groente, fruit en droogwaar bij de verpakkingsvrije winkel/de biologische markt en kan hier de hele week van eten. Ook ben ik elke week bij het Free Café te […]

 • Challenge Maart: Geen afval – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] De handleiding verpakkingsvrije boodschappen schreef ik een paar maanden geleden, handig als je geen verpakkingsvrije winkel in je stad/dorp hebt, maar wel minder verpakkingen wilt kopen.  […]

 • Zero waste recepten – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] Het voordeel van deze drie recepten, het scheelt én verpakking én geld. Voor de drie recepten geld dat je de ingredienten natuurlijk wel verpakkingsvrij koopt. Waar? Check de handleiding. […]

 • De eerste stappen naar minder afval produceren – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] kleinere winkels en de markt zullen je lievelingsplekken moeten worden. In de uitgebreide handleiding vind je meer over alle plekken waar je verpakkingsvrij kunt […]

 • de Plastic Soep – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] meenemen in plaats van de plastic bekertjes te gebruiken – Minder verpakkingen kopen. Zie de handleiding – Zwerfafval opruimen – Gooi geen afval op straat – Als je de mogelijkheid hebt: […]

 • Nona
  Beantwoorden

  Ontzettend goed artikel, bedankt! Ik hoop dat meer mensen bewust worden en dat kleine beetje moeite willen doen om de plastic soep te verminderen.

 • Isabel
  Beantwoorden

  Jullie hebben overmaat van gelijk met deze verpakkingsvrije tips. Het percentage verpakkingsmateriaal, plastic, kartonnen dozen, etc. maakt een onrustbarend groot deel van het afval uit. Tot 1 volle vuilniszak in 4 maanden zal ik het niet direct brengen, maar het is belangrijk, aandacht te vestigen op het mijden van verpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: