Handleiding: Voedsel redden op de markt

Handleiding: Voedsel redden op de markt


Driehonderd avocado’s, 30 mierzoete meloenen, twee dozen taugé, dertig komkommers, twintig bakjes blauwe bessen, honderden rijpe bananen, heel veel spruitjes.. Een kleine greep uit het aanbod van wat er zoal gratis te vinden is op een marktdag. 
Dumpster diven, doen niet alleen een beetje gekke mensen dat? Is dat niet heel eng? Wordt er dan echt zoveel weggegooid? En hoe doe je dat eigenlijk?
De eerste keer was een beetje spannend. ‘Volgens mij kijkt iedereen me aan’ 
‘Ik voel me een schooier’ ‘Help, dat was de buurman, wat zou hij nu wel niet denken?’
Na een kwartier verdwenen de negatieve gedachtes en voelde het alsof ik op zoektocht was naar een grote schat. Doos open: niks. Nog een doos open: een beschimmelde mandarijn. De volgende doos open: jaaaaa 40 avocado’s! Voor het Free Café ben ik al vaak op voedsel-reddende-avonturen geweest.
In de zomer was het Free Café dicht en ben ik voor mezelf gaan redden.
Ben je benieuwd, en wil je het zelf een keer proberen?
De markt is een eenvoudig begin. In elke stad/dorp is de procedure anders, vandaar dat het handig is om als detective één observatie dag te hebben. 🙂 Ga naar de markt wanneer ‘ie sluit en blijf totdat ze hebben opgeruimd en zijn vertrokken.
Bij de meeste markten stoppen ze al het groente en fruit wat ze willen weggooien in dozen, die ze op straat laten staan als ze wegrijden. Dit wordt opgehaald door de vuilniswagen. 
Je kunt bijvoorbeeld observeren:
– Hoe laat de eerste marktkraampjes weggaan
– Hoeveel er achter wordt gelaten
– Hoeveel mensen er voedsel redden
– Of de marktmannen open staan voor een verbondje of juist een beetje geïrriteerd zijn
– Hoe laat de vuilniswagen komt nadat de kramen weg zijn (soms is het een gevecht tegen de klok)
In Groningen gaat het als volgt (bij de meeste markten denk ik)
Stap 1
Neem van huis genoeg bakjes, zakjes, grote tassen en een rugzak mee. Als je echt grootschalig wilt redden: een fietskarretje/bakfiets. (of een auto, maar dit is niet zo groen haha)

Stap 2
Ik ga rond 17.30 naar de markt, dit is een half uur nadat ze zijn gesloten. Sommige marktkramen zijn dan al klaar, de meeste hebben wel tot 18.00 nodig om op te ruimen. Nu begint het: rondjes lopen. Bij de kramen die al weg zijn kun je in de achtergelaten dozen gaan kijken.
Vaak zijn er meerdere mensen die op ‘jacht’ zijn wat het heel gezellig maakt. Neem niet alles mee, maar deel het met de andere mensen 🙂 
En zoek meteen alles uit, je vind nog heel goede groente/fruit maar ook veel beschimmelde.
Wil je het echt goed doen? Neem een mes mee zodat je de verrotte delen meteen van het groente/fruit kan snijden.

Maaltijden van het Free Café, wat anders op de vuilstort had gelegen:

Stap 3

Kijk thuis wat je hebt gescoord en onderneem meteen actie.
Vaak zijn delen een beetje rot of is fruit enorm rijp. 
Haal de rotte delen van je groente/fruit en eet de komende dagen de groente/fruit meteen op.
Als je echt veel hebt gevonden of niet weet of je alles op kunt krijgen kun je natuurlijk ook dingen invriezen, groente inmaken, jam maken, kruiden drogen etc. Daarnaast kun je natuurlijk al maaltijden maken en invriezen. (soepsoepsoep) Delen is ook een goed idee. Iedereen wordt blij van gratis eten!
Een verbondje met de marktlui is lastig. Je kunt het proberen, maar vaak zijn ze niet heel blij met je.
Af en toe geven ze iets weg in Groningen, maar dit is zeer sporadisch. 
Wacht echt met in dozen kijken totdat ze weg zijn, anders kun je nog wel eens een komkommer/tomaat/appel naar je hoofd geslingerd krijgen. (nee dat wil je liever niet)
Wat ik ook wel heb gezien is dat sommige mensen meehelpen met de afbouw van de kraam en hierdoor al het weggegooide groente en fruit mee naar huis mogen nemen. Slim! 
Waarschijnlijk voelt het op het begin vrij ongemakkelijk, maar bedenk je: je red voedsel wat anders weggegooid wordt, terwijl het van een zaadje tot een plant/boom is gegroeid, daarna honderden soms wel duizenden kilometers heeft gereisd en door vele handen/machines is geweest. Zo zonde als dit zomaar wordt weggegooid terwijl het nog prima te eten is.
Een bijkomend voordeel: Gratis eten! In de zomer redde ik twee keer per week groente en fruit en had ik voor de rest 10 euro per week aan boodschappen! Ook fijn: Je vind veel exotische groente en fruit, iets wat ik als locavore’ anders niet zo snel zou kopen.

Wat ik nog nooit heb gedaan is ‘geskipt’ in containers. Maar volgens mij is dat ook niet echt eng of moeilijk. Je maakt een container open, haalt er uit wat je wil redden en doet ‘m weer dicht. 
Oke, sommige mensen klauteren over hekken heen en worden opgepakt door de politie, maar dat gebeurd volgens mij zelden. Ik zal me hierin eens snel verdiepen en laten weten hoe het is. 🙂
In containers heb je het voordeel dat je niet alleen groente en fruit vind maar ook al het andere wat in supermarkten te koop is. (denk aan: brood, potjes/pakjes, vlees, zuivel etc.) én ik ken ook mensen die hebben ‘geskipt’ bij andere zaken en beamers, snijplanken, tupperware bakjes en meubels vonden.
Er is zelfs een aparte ‘Trash Wiki’, voor de grote steden kun je hier véél informatie vandaan halen, van welke markten er zijn tot waar de containers staan:
Onderaan vind je de verschillende steden. 
Inspiratie:
http://www.divethefilm.com/default.aspx

Hebben jullie als een voedsel gered? Wat heb je zoal gevonden?
Zie je het jezelf ooit doen? 🙂

6 COMMENTS
  • Krol De Zelfvoorzieningsbijbel
    Beantwoorden

    Leuke foto s en een mooi verhaal! Het is absurd hoeveel er wordt weggegooid, gelukkig zijn er nog initiatieven die iets goeds doen met al dat eetbaars…

  • Marin Anke
    Beantwoorden

    Ja inderdaad! Heel fijn is dat 🙂

  • Elisa M.
    Beantwoorden

    Het verbaast me altijd nog hoeveel er wordt weg gegooid! Mooi stuk.

  • Marin Anke
    Beantwoorden

    Dankje 🙂
    Ja ik blijf me er nog steeds ook over verbazen.
    Gister ook weer dozen met goede, biologische paprika's!

  • Tanja
    Beantwoorden

    Hier wordt het rotte gewoon meeverkocht dmv plastic zakken met zoveel mogelijk mooi om de lelijke dingen te verhullen

  • Hoe zet je een 'Free Café' op? - Groene Avonturen
    Beantwoorden

    […] natuurlijk ook, maar die maakt de hele operatie iets minder duurzaam. Ik heb een handleiding ‘Voedsel redden op de markt‘ geschreven, voor als je ‘aaaa eng!’ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: