Groente afval DIY

Groente afval DIY

De afgelopen maanden verzamelde ik verschillende manieren met wat je kunt doen van groente afval.

Er bestaan namelijk meer mogelijkheden dan er compost van te maken. Hoera!
Stempelen met groente
Je kunt nieuwe groente gebruiken om te stempelen maar nog leuker is om met groente te stempelen die je anders had weggegooid. De kontjes van bleekselderij, sla of wortel of het steeltje van een paprika.

Heel leuk om je kinderen te laten doen en als je verf voor ze maakt gemaakt van groente (zie hieronder) kunnen ze de groente zelfs na afloop nog opeten!

Verf maken van groente

Nodig:
– Bieten
– Spinazie
– Wortel
– Rode kool
– Sapcentrifuge

Maak met behulp van je sapcentrifuge sap/verf van bovenstaande groente.
Geen sapcentrifuge? Je zou de groente met een klein laagje water enige tijd kunnen koken en na afloop het kookwater gebruiken om mee te verven. (waarschijnlijk wordt de kleur dan wel lichter)

Groente laten hergroeien
Veel groenteafval beland in de prullenbak, terwijl het nog prima te gebruiken is. Zonde eigenlijk, want groente leeft door in je koelkast (en in de prullenbak) De kontjes van diverse groente kun je laten hergroeien, wat voedselverspilling tegengaat én geld bespaard.

Geschikte groente:
Sla, andijvie, chinese kool, venkel, bleekselderij, de topjes (met groen) van wortels, prei, de bovenkant van rode biet, bosui en kool.

Zorg dat je ongeveer 4 cm van de onderkant overhoudt bij het groente snijden. Zet het kontje rechtop in een klein schaaltje met lauwwarm water. Zet het op een lichte plaats (maar niet in de volle zon) en vervang af en toe het water.
Als het nieuwe wortels heeft gevormd kun je het verplanten naar een bakje/pot met potgrond. Na een aantal weken kun je af en toe wat afsnijden om in je maaltijd te verwerken.

Groenteboer verf
Verven met uienschillen, bietjes, spinazie of rode kool.Goedkoop, niet belastend voor het milieu en je krijgt een mooie, natuurlijke kleur.De uienschillen die je over hebt naar een uiensoepje, de schillen van bietjes, verlepte spinazie en de buitenste bladen van de rode kool zijn allemaal geschikt om mee te verven.Zo gooi je nog precies hetzelfde weg, maar heb je er wel optimaal gebruik van gemaakt.

Je hebt nodig:
Uienschillen (oranje)
Rode bieten schillen (roze)
Spinazie (heel licht groen)
Rode kool (paars)
Sinaasappel en citroen schillen (geel)
Bramen en bessen (blauw/paars)
Azijn
Zout

Snijdt het gekozen ingredient in kleine stukjes en doe ze in een pan met de dubbele hoeveelheid water. Breng aan de kook en laat een uurtje pruttelen.
Giet het geheel door een zeef of vergiet zodat je alleen de vloeistof overhoudt.
Om er voor te zorgen dat de verf goed pakt moet je de stof die je wilt verven eerst laten weken.
Als je groente gebruikt doe je dit in azijn. Meng één deel azijn met vier delen heet water en laat de stof hier een uurtje in staan. (laten koken kan ook)
Voor fruit gebruik je zout, voeg een half kopje zout toe aan acht kopjes heet water. Hierbij eveneens een uurtje laten weken of koken.
Hierna uitspoelen met koud water.
Om te verven voeg je het kledingstuk/stof toe aan de emmer met verf. Zorg dat de stof goed onder is gedompeld zodat de verf egaal inwerkt. Haal de stof eruit als je tevreden bent met de kleur, hoe langer de stof weekt, hoe dieper de kleur.

Groente afval soep
Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon zo’n 80 kilo groente/fruit en tuin afval weg.
Uienschillen, spinazie die er niet helemaal meer fris uitziet, topjes van de bosui of de schillen van wortels. Dit beland allemaal in de afvalbak of in de compost, maar je kunt er een prima bouillon van maken!

Je kunt dit groenteafval namelijk prima invriezen en er na een tijdje sparen een heerlijke bouillon van maken. Maar je kunt de schillen/groente afval ook bewaren in de koelkast, of 2/3 dagen in een bakje als je geen koelkast hebt.

Het enige wat je hoeft te doen is de (bevroren) groente (afval en schillen) met water (het dubbele van de hoeveelheid groente) opzetten en ongeveer een uur laten koken. Hierna zeef je de groente uit het water, zodat er bouillon overblijft.

Je kunt de bouillon op smaak brengen met kruiden, zout en peper. En hierna bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een soepje. Afgesloten is de bouillon nog 5 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook als je de schillen niet al eerder hebt ingevroren.

De bouillon wordt extra lekker als ui, prei, venkel, bosui, bleekselderij etc. deel uitmaken van je verzameling. Deze geven namelijk veel smaak af.

Let op: na afloop kun je het groenteafval niet meer composteren, omdat ze zijn gekookt. 


Pompoenpitten
Opeens dacht ik, best gek: eet ik de ene dag een pompoen, koop ik de andere dag pompoenpitten in de winkel. Eigenlijk best zonde, want ze lagen de vorige dag al in mijn keuken, gratis en voor niks!

Vandaar dat ik laatst pompoenpitten heb gered. Eerst redde ik de pompoen (huh pompoen in de lente?) op de markt, daarna redde ik de pompoenpitten uit de compost. Stiekem had ik ze al weggegooid maar dacht ik opeens oh nee, dit zijn waardevolle pompoenpitten. 🙂
Het gaat als volgt:
1. Allereerst ontdoe je de pompoenpitten van het vruchtvlees, anders gaan ze rotten.
2. Nu droog je de pompoenpitten 1 of 2 dagen, ik deed het gewoon in mijn kamer.
3. Ontdoe ze van hun schil, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Dan krijg je namelijk de alom bekende groene pompoenpit.
Ik deed dit met een schaar, ik knipte er een klein stukje vanaf, zodat ik de pit eruit kon peuteren.
Een behoorlijk karwei, zal ik je zeggen. Maar dan heb je ook wat, een pompoen pit namelijk!

Hebben jullie nog goede groente afval ideeën? Zelf ooit iets anders met je afval gedaan dan er compost meegemaakt?

1 OPMERKING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: