Lenterolletje met varen-scheutjes

Lenterolletje met varen-scheutjes

Dit recept is bedacht en geschreven door Sofie van Verse Aarde

Ontzettend fascinerend; open gaande varens. Het heeft bijna iets buiten aards. Of iets uit de prehistorie.  En ja: 300 miljoen jaar geleden waren er ook varens. En niet in een bescheiden (ik verwerk je in een lenterolletje) model maar van wel 18 meter hoog. 

De rauwe varens zijn giftig. De jonge kopjes die in het voorjaar in een rolletje uit de grond schieten; de opgerolde topjes, zijn na het koken wel eetbaar en bijzonder smaakvol. In vele landen worden deze ‘fiddlehead fern’ als delicatesse in de keuken gebruikt. Wel belangrijk is dat je niet te veel & niet te vaak varen-scheutjes eet.

70 gram topjes varens
150 gram champignons
8 gram gember
twee flinke tenen knoflook
borrelglaasje tamari

Rijstpapier
Verse munt blaadjes
Rode ui en evt. Daslook
Winterwortel
Stukje Komkommer
3 paardenbloem

Wanneer je de varens oogst, leg ze dan even in een kom water voor gebruik. Snij de champignons in kwarten. snij/rasp/pers de knoflook en de gember fijn en wok deze in een hete pan met een borrelglaasje tamari. Doe de champignons en de uitgelekte varen-scheuten erbij sluit de pan af met een deksel, laat deze ongeveer 8 minuten pruttelen. En haal dan de pan van de warmtebron.

Snij de rode ui fijn, de daslook in slierten, sla en munt in slierten en de wortel heb ik in mijn geval door de spirelli gedaan. Dat is een leuk apparaatje waarmee je in een mum van tijd spaghetti maakt van bijvoorbeeld wortels.  zo uit de losse pols.

Pak een schone theedoek en maak deze nat, wring hem goed uit en vouw hem dubbel op je werktafel.
Vul een grote kom met warm water en laat een vel elk ongeveer 5  seconde in het water weken tot hij goed vouwbaar is, maar pas op dat hij niet te zacht wordt. Plat uitleggen op de theedoek en over het midden in een lijn vullen  met het mengsel (de overige ingrediënten). Aan beide kanten ong. 5 cm van de rand vrijlaten.
De lege randen naar binnen vouwen en het vel tot een stevige rol draaien.
Als je hiermee klaar bent kan je dit herhalen voor het volgende lente-rolletje.

verseaarde-lenterol_met_varenscheutjes-2kopie

 

0 REACTIES
  • Wildpluk Woensdag: Adelaarsvaren en Duizendblad – Groene Avonturen
    Beantwoorden

    […] de varens waar Sofie vorige week een recept voor heeft verzonnen en de vederachtige […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: