Zwerfafval Kunst

Zwerfafval Kunst

Het mooie van kunst is dat je mensen aan het denken kan zetten.
Je kan ze een andere wereld laten zien die ze niet snel zelf zouden ontdekken, je kan ze laten bewonderen, verbazen of shockeren.
Zelf ben ik fan van kunst die over maatschappelijke onderwerpen gaat. Kunst die de wereld wil veranderen. Stiekem vind ik ‘andere’ kunst al snel zo vrijblijvend, oppervlakkig.
Al zou de wereld natuurlijk veel saaier zijn zonder mooie kunst.

Vandaag kunstenaars die werk maken over de plastic soep in de Atlantische Oceaan.

Bird_640

Op de Midway-Eilanden, gelegen in de noordelijke Grote Oceaan, fotografeert Chris Jordan het tragische lot van honderdduizenden Laysan-albatrossen.

Ondanks het feit dat deze gebieden zich op vele kilometers van de bewoonde wereld bevinden, blijkt dat het water rond de de eilanden vervuild is door een onvoorstelbare hoeveelheid plastic afval die zich in de oceanen tot een soort eilanden heeft gevormd.

Tijdens hun vlucht over de uitgestrekte, vervuilde Stille Oceaan zien de albatros-ouders drijvend afval voor voedsel aan en voeren zo hun nestkuikens dodelijke hoeveelheden plastic.


alejandro-duran

De stranden van de Mexicaanse kustplaats Cancun zijn brandschoon. Tenminste, als je in de buurt van de grote hotels blijft. Medewerkers van de hotels en resorts maken het strand de hele dag schoon om de illusie van het ideale toeristenoord niet te verstoren. Even verderop ligt het strand bezaaid met plastic afval dat is aangespoeld.

Kunstenaar Alejandro Durán maakte van het aangespoelde plastic landschapskunstwerken en wil met zijn werk de aandacht vestigen op de vervuiling van de oceanen en stranden.


plastic-at-fort2
Het levensproject van Fran Crowe is de plastic soep, bijna al haar kunst gaat over dit onderwerp.
Zo maakte ze plastic ‘vogelvoer’, vond ze 46.000 plastic dingen in een jaar (haar persoonlijke uitdaging) en maakt ze sculpturen gemaakt van gevonden plastic.


wttv25
Een vriendin van mij: Agnes Bakker, breit met plastic aan een groot wandkleed.
Het wandkleed is op dit moment rond de 20 meter en er hebben al iets-van 800 mensen aan meegeholpen tijdens festivals en evenementen. Met het wandkleed wil Agnes aandacht vragen voor het zwerfafval/de plastic soep én mensen verbinden.
Want al breiende heb je heel makkelijk mooie, persoonlijke gesprekken.

 

0 REACTIES
  • Desi
    Beantwoorden

    Mooi om te zien hoe zoiets lelijks als milieuvervuiling toch op een mooie (en tegelijkertijd enorm confronterende) manier zichtbaar gemaakt kan worden.

  • Ank
    Beantwoorden

    Dank je wel Marin voor al je goeie en fijne opwekkers en inspiratie!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: