Challenge Juni: 100% lokaal eten

Challenge Juni: 100% lokaal eten

In mijn lievelingsleven leef ik zelfvoorzienend. Ik verbouw in mijn moestuin alles wat ik voor een volwaardig plantaardig dieet nodig heb: graan, bonen, groente en op mijn fruitboomgaard groeien appels, peren, pruimen, frambozen, bessen, aardbeien en ander fruit.
Ik maak in, zodat ik eveneens tomatensaus in de winter kan eten. In de tuin staat een zonnedroger, zodat ik ook gedroogde kruiden in de winter heb. Op Groene Avonturen wil ik elke maand stappen maken naar mijn lievelingsleven.

Ik eet deze maand (helaas) niet van mijn eigen moestuin, maar ga wel op ontdekkingstocht naar of het mogelijk is, kan je 100% lokaal eten?
En zo ja, blijft het spannend? Is het lekker? Welke combinaties kun je maken?
Wat ga ik missen? Ben ik inderdaad koffieverslaafd? Zo ja, hoe ga ik me voelen?
Kan ik zonder super zoet? Ik hou-hou-hou namelijk van zoet.
100% lokaal betekend eveneens géén bananen, dadels, suiker, rozijnen of ander exotisch fruit. Ai!

Ommelander markt - Groene Avonturen
Ik wil de boeren ontmoeten die mijn ontbijt, lunch en avondeten mede mogelijk maken.
Wie is het gezicht achter mijn voedsel? Wie heeft het in zijn handen gehad? Het met liefde verbouwd?
En hoe ziet het land eruit waarop mijn spelt of krop sla groeit?

Alles wat ik koop komt binnen een straal van 50 kilometer vanaf mijn huis.
Én is plantaardig. Vooral die plantaardig maakt het weer heerlijk moeilijk.
Veel vegetarische dingen kun je namelijk prima lokaal kopen: melk, yoghurt, kaas, eieren.
Ik koop alleen nooit zuivel/eieren (alleen bij anderen eet ik af en toe vegetarisch) dus deze maand ook niet. Honing vond ik altijd een moeilijk gevalletje, maar sinds ik van een imker heb gehoord dat diervriendelijke honing niet bestaat ga ik deze maand dus zonder suiker leven.
Sowieso vind ik het zelf veel interessanter om te kijken naar wat er uit de Groningse en Friese klei kan komen. Vee kan je overal houden, groente/fruit/granen en peulvruchten telen is in elk land weer verschillend.

De eerste tien dagen verblijf ik in Rotterdam, waar ik op een huis en twee katten pas.
Mijn onderzoeksteam (bestaande uit 1 persoon genaamd Marin) is al druk bezig met het vinden van lokale adresjes. Stel je voor dat ik in Rotterdam zit, zonder eten. Dat kan niet natuurlijk.
De nodige adresjes zijn al gevonden. Van ‘Uit je eigen stad’, ‘Rechtstreex’ tot aan de Rotterdamse oogstmarkt. En gewildplukt zal er uiteraard ook worden.

Lokale bonen - Groene avonturen-2

Lokaal graan - Groene avonturen

Ook heb ik een aantal kilo’s verschillende lokale peulvruchten gekocht, vond ik op marktplaats 5 kilo walnoten uit iemand zijn tuin en kocht ik speltmeel en lokaal graan. (spelt, zomertarwe, emmertarwe en haver) Ik bakte zuurdesem broden, en scoorde lokale thee.

Zuurdesem brood - Groene avonturen
Dit wordt meteen ook een zeer gezonde maand. Een maand zonder suiker, cafeïne, olie of witte producten (witmeel kan nog steeds, maar dat wil ik niet gaan gebruiken)
Uren in de keuken staan, want zonder goede voorbereiding gaat het mis. Zuurdesem brood maken, bonen en granen weken en koken, bonenburgers en hummus maken, sapjes persen, soep invriezen..

Ik heb er zin in! (en zit er stiekem al over na te denken om het een jaar te gaan doen, maar dan 90% lokaal in plaats van 100%)
Elke week zal ik een blogpost schrijven, op Instagram neem ik je mee op mijn lokale avontuur en ik ga proberen Youtube filmpjes te maken (iii)

Lieve vrienden, in de maand Juni eet ik een maand lang 100% lokaal.
Uiteten wordt onmogelijk en in cafeetjes kan ik alleen kraanwater drinken (of we moeten afspreken bij ‘Neushoorn’ in Leeuwarden of bij ‘Uit je eigen stad’  in Rotterdam waar ze een lokale thee op de kaart hebben) Maar kom gerust bij mij lunchen/dineren, dan zet ik je een 100% lokaal diner voor.

 

9 COMMENTS
 • ilona
  Beantwoorden

  100% lokaal? Wauw,petje af. Koffie of bananen lijkt me nog wel doenbaar (zeker nu het warmer wordt en er stilaan lekker lokaal fruit is) geen chocolade lijkt me moeilijker 😉
  En geen olie? Hoe doe je dat? Walnoten kan je trouwens ook persen tot olie. Misschien eens rondhoren of er iemand een pers hiervoor heeft.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ik eet al een aantal jaar olie vrij (starch solution: http://www.eetvoorjeleven.nu/2014/03/starch-solution-john-mcdougall-boekbespreking/) dus daar ben ik helemaal aangewend.
   Ik eet liever de hele walnoten ipv alleen de olie 🙂
   Chocolade ben ik gelukkig nooit aan verslaafd geweest.

 • chlorofyl
  Beantwoorden

  Wat gaaf dat je dit gaat doen! Ik ben heel erg benieuwd hoe het uitpakt, of het eigenlijk vrij makkelijk zal gaan of dat het toch wel echt moeilijk is. Je legt de lat ook best hoog, aangezien je ook nog eens helemaal plantaardig en suikervrij gaat eten ;). Knap hoor.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hahah ja de lat is behooorlijk hoog. Soms frustreert me dat wel hoor. Maar het is vooral gewenning.

 • Marlies
  Beantwoorden

  Hoi, ken je Rotterzwam? Dat zit in het oude Tropicana en ze verbouwen er oesterzwammen. Ik ga er binnenkort een workshop doen.
  Mag je zelf reizen of iets aannemen van iemand die zelf iets mee heeft genomen?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ik reis wel met de trein, maar alleen met een doel, niet omdat ik 1 bepaalde groente/fruit uit een streek perse wil eten hahah
   Oehh daar heb ik nog niet over nagedacht, ik denk dat ik dat dan wel eet, omdat diegene het lokaal heeft gekocht.
   Ik ken Rotterzwam inderdaad, ik kocht oesterzwammen in Rotterdam van ze, heerlijk!
   Wat leuk dat je er een workshop gaat doen 🙂

 • hommessacer
  Beantwoorden

  Wat een gaaf project, succes!

 • Sander Copier
  Beantwoorden

  Ja! Ik weet sinds kort ook het nare verhaal achter honing! En dat biologisch honing in NL niet bestaat vanwege de aangepaste regels ivm autoverkeer.

 • 2016 - Wat was je leuk! - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] allergrootste challenge kwam in Juni, toen besloot ik een jaar lang alleen maar lokaal te gaan eten. Echt super streng lokaal heb ik 1,5 maand volgehouden en daar heb ik veel van geleerd. Op dit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: