Permacultuur Festival

Permacultuur Festival

Het afgelopen weekend verbleef ik in een kasteel in Sint-Truiden (België) waar ik me onderdompelde in de wereld van permacultuur. (hé wat? permacultuur? check dan de blogpost hierover)

IMG_8492
Wat een fijne plek! Op het terrein was de permacultuur tuin (4 hectare) van Taco Blom, die met veel humor rondleidingen door de tuin heeft gegeven. Op het eerste gezicht een verwilderd stuk land, kijk je beter dan ontdek je de vele bessenstruiken, noten- en fruitbomen.
Waar zijn stuk moestuin (hij verbouwd groente voor 150 personen) last had van wateroverlast, zag de bodem van het voedselbos er heel gezond uit. Op de laatste dag plukte ik een doosje kersen, zwarte bessen, aalbessen en nog een aantal voor mij onbekende bessen, waardoor ik nog een aantal dagen van dit mooie stuk land heb kunnen genieten.

IMG_8510
Waar anderen zo verstandig waren geweest om regenlaarzen en bergschoenen mee te nemen, nam ik gympies mee. Het werd meteen duidelijk: deze gaan niet samen met regen en modder.
Zodoende heb ik drie dagen heerlijk op blote voeten gelopen, met grote klodders modder tussen m’n tenen.

IMG_8482
Ik volgde een wildpluk wandeling van Louise Treur waarin vele (voor mij nieuwe) wilde eetbare planten werden laten zien. Er was een lezing over voedselsoevereiniteit door Anouk Stofhof – De Leeuw waarin we bespraken hoe je tot een beter voedselsysteem kan komen.
Diego Van De Keere heeft me beter naar planten laten kijken door deze te observeren en analyseren.
In de lezing ‘voor wat, hoort niks’ van Marc Siepman dachten we na over de betekenis van geld. Hoe kun je geldloos leren denken?
& Martijn Ballemans die vanaf september de permacultuur docent is bij mijn opleiding gaf een enthousiaste introductie over permacultuur en over dragon dreaming, een mooi systeem om samen aan een project te werken en te zorgen dat het goed gaat lopen.
En dit was nog maar een deel van waar je uit kon kiezen!

Ook ontmoette ik vele inspirerende en leuke mensen. Iedereen bracht een ander mooi verhaal met zich mee. De een had z’n kantoorbaan opgezegd en werd vegetarische kok, een ander ging een jaar lang werken op permacultuur boerderijen, iemand runde al een goedlopende permacultuur zelfpluktuin en weer iemand anders staat aan de start van het bouwen van een ecodorp.
Energie! Inspiratie! Er waren iets van 250 mensen, ik had het liefst met iedereen willen praten, zo inspirerend.

Ook waren er 8 groene avonturen lezers die me aanspraken en waar ik heel blij van werd. Wat een leuke mensen lezen mijn blog! Yes!
‘S avonds werd er gitaar en didgeridoo gespeeld bij het kampvuur en werden er verhalen verteld. Er werden biertjes gedronken en de ondertekende had haar eigen thermosflesje lokale thee.

IMG_8465 IMG_8476
Hoe eet je drie dagen lokaal, zonder koelkast of kookplaat?
De eerste dag was het makkelijk, ik maakte om 5 uur ‘s ochtends (het was +- 7 uur reizen met de trein) twee grote bakken salade en was voor een dag een konijn.
De twee dagen erna overleefde ik op zuurdesembrood met appelstroop, ‘overnight oats’ met appel/vlierbessensap met appel en peer. Komkommers, venkel en veel thee.
Ook verzamelde ik een mini wildpluk salade en plukte ik voor €2,50 verschillende soorten bessen/fruit.
Ik kocht een volgens de barman lokaal biertje, waar niet zo lokale rietsuiker in bleek te zitten. Ik dacht aan mijn 95% regel en dronk ‘m op. Maar voelde me enorm draaierig na dit ene biertje. (mijn lichaam is geen alcohol meer gewend geloof ik)

Helemaal in het ‘nu’ zijn, dat is aardig gelukt. Ik dacht niet aan de afgelopen en ook niet aan de komende week. (dat er geen wifi was telde mee!)
En ik was de hele dag buiten, omringd met bijzondere mensen.

Kortom: feest!
Een grote aanrader voor volgend jaar (en dat voor maar 25 euro)

(ik nam m’n camera niet mee, vandaar de weinige en niet zo goede foto’s)

IMG_8507

 

26 REACTIES
 • Melissa
  Beantwoorden

  Oh dat klinkt leuk! Spijtig dat ik er niet eerder van wist, anders was ik ook gekomen! Volgend jaar!!

 • Melissa
  Beantwoorden

  Oh dat klinkt leuk! Spijtig dat ik er niet eerder van wist, anders was ik ook gekomen! Volgend jaar!!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  IK wist ook niet dat zo iets bestond!
  Fijn dat er wat over schreef in je blog en ook verwijzingen naar andere sites.
  Dank je wel!!!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Alstu! Leuk he, ik kwam er ook pas een tijdje geleden achter. Zo leuk!

 • Ank
  Beantwoorden

  Klinkt als een fijn weekend!! Ik lees zo goed als al je bloggen en vind ze altijd even leuk en inspirerend!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Heel leuk om te horen! super! 🙂

 • Ank
  Beantwoorden

  Klinkt als een fijn weekend!! Ik lees zo goed als al je bloggen en vind ze altijd even leuk en inspirerend!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Heel leuk om te horen! super! 🙂

 • loenaaraya
  Beantwoorden

  Verdorie! Dat ligt net om de hoek en toch wisten we het te laat… Vooral de lezing over geldloos denken lijkt me erg interessant. Hopelijk volgend jaar!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa leuk! 😀

 • loenaaraya
  Beantwoorden

  Verdorie! Dat ligt net om de hoek en toch wisten we het te laat… Vooral de lezing over geldloos denken lijkt me erg interessant. Hopelijk volgend jaar!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa leuk! 😀

 • chlorofyl
  Beantwoorden

  Ohh wat klinkt dat leuk! En inspirerend! 🙂 Is dit ook iets voor absolute beginners die pas sinds kort geïnteresseerd zijn in permacultuur, of moet je er al wat verder mee zijn?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Het was perfect voor de beginnende permacultuur mensen. Er waren ook workshops permacultuur de basis etc. 🙂

   1. chlorofyl
    Beantwoorden

    Ooh dat is goed om te weten!

 • Groen op vakantie – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] doe ik dit jaar aan mini vakanties. 10 dagen op twee katten en een huis passen in Rotterdam, permacultuur festival, opbouwen en feesten bij Welcome to the Village en misschien nog fietsen door Drenthe of naar een […]

 • Groen op vakantie – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] doe ik dit jaar aan mini vakanties. 10 dagen op twee katten en een huis passen in Rotterdam, permacultuur festival, opbouwen en feesten bij Welcome to the Village en misschien nog fietsen door Drenthe of naar een […]

 • Geld – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] het permacultuur festival nam ik deel aan een workshop ‘Geldloos denken’ van Marc Siepman. Marc Siepman geeft […]

 • Geld – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] het permacultuur festival nam ik deel aan een workshop ‘Geldloos denken’ van Marc Siepman. Marc Siepman geeft […]

 • Dagboek: Zomerse dagen in Nederland – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] goes local’ tijdschrift, ik duik de natuur in en ontmoet leuke mensen. In juni was er het Permacultuur festival, in juli Welcome to the Village en in Augustus Noorderzon. Verder kluste ik een beetje aan […]

 • Dagboek: Zomerse dagen in Nederland – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] goes local’ tijdschrift, ik duik de natuur in en ontmoet leuke mensen. In juni was er het Permacultuur festival, in juli Welcome to the Village en in Augustus Noorderzon. Verder kluste ik een beetje aan […]

 • Gelijkgestemde mensen ontmoeten – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] Permacultuur festival bracht me dit jaar in contact met mensen die zoveel weten over de dingen die ik nog wil weten. Ze […]

 • Gelijkgestemde mensen ontmoeten – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] Permacultuur festival bracht me dit jaar in contact met mensen die zoveel weten over de dingen die ik nog wil weten. Ze […]

 • Geld - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] het permacultuur festival nam ik deel aan een workshop ‘Geldloos denken’ van Marc Siepman. Marc Siepman geeft […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: