Wildpluk Woensdag: Guldenroede

Wildpluk Woensdag: Guldenroede

De Canadese Guldenroede is ingevoerd uit Noord-Amerika. De plant wordt ook veel gebruikt voor bloemstukken en boeketten. Guldenroede helpt de zure grond te ontzuren.

De naam Solidago is afgeleid van solidus wat ‘stevig’ betekent en ago dat ‘maken’ betekent. Waarschijnlijk komt die naam door het gebruik ervan tegen nierproblemen. In Amerika gebruiken Indianenstammen de plant tegen beten van ratelslangen. Maar het staat ook bekend om zijn waterafdrijvende werking en als wondkruid.

Virga aurea betekent gouden bezem of gouden takkenbos. Mogelijk stamt dit af van het gebruik als ‘geluksplant’. De gouden takken zouden wijzen naar verborgen schatten of bronnen.

wildplukken-canadese-gulden-roede-groene-avonturen-2

Guldenroede is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie. De plant komt van nature voor in Noord-Amerika, maar een aantal soorten komen ook in Europa en Noord-Afrika voor.
Uitvinder Thomas Edison experimenteerde met de guldenroede om te proberen rubber te produceren, iets wat planten in dit geslacht bevatten. Hij kweekte om de rubber per plant te maximaliseren, en bereikte planten die 3-4 m hoog waren en tot 12% rubber bevatten. De rubber uit dit proces was taai en van goede kwaliteit.

wildplukken-canadese-gulden-roede-groene-avonturen-3
Geneeskrachtig: De thee helpt bij ziekten en infecties van de urinewegen en nieren. De thee kan ook worden gebruikt voor mondspoelingen bij tandvleesproblemen. Uitwendig kan de verse, gekneusde plant bij zweren worden gebruikt.
Toepassing:
Scheuttoppen en stengels: Van april tot juni is het lichtgroene binnenste van de jonge scheuttoppen te gebruiken voor stevige salades of als gestoomde of kort gebakken groente. (smaakt naar sperziebonen) Het kan ook ingelegd worden in zuur of zout. Schil altijd eerst de stengel omdat de buitenste laag en de bladeren bitter zijn. Gebruik alleen de bovenste 20 cm, zolang de scheuttoppen nog elastisch zijn.

wildplukken-canadese-gulden-roede-groene-avonturen-4
Bladeren:
Van de heel jonge plantjes kun je de blaadjes van april tot juli drogen om er thee van te zetten

wildplukken-canadese-gulden-roede-groene-avonturen-5
Bloemen:
Van de grote, gele bloempluimen kun je van juli tot oktober vers of gedroogd thee van zetten, gebruiken voor azijn, wijn of olie of verwerken in gebak.
Overig: De Guldenroede kan gebruikt worden als gele verfstof. Zie ‘weaverannie‘ en ‘wolndraad

Bronnen:
Kruidenkorf en ‘Eetbare wilde planten‘ door Steffen Guido Fleischhauer

0 REACTIES
  • Martine Moulart
    Beantwoorden

    bedankt en fijn om weer een plant in mijn tuin te kunnen ontdekken.
    deze plant heeft wel makkelijk dat er een witte waas op de bladeren komt
    weet jij wat dat is en hoe het natuurlijk te bestrijden of voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: