Verslaafd aan internet

Verslaafd aan internet

Met een blog, fotografie bedrijfje en Loka Loka kun je hele dagen achter de computer zitten. Foto’s selecteren, bewerken, teksten schrijven, mail beantwoorden, PR, lokale adresjes zoeken voor Loka Loka, artikelen lezen, nieuwsbrief maken, boekhouding..

Een laptop werkt verslavend. Zo staar ik namelijk verspreid over de dag vele uren naar een scherm. Tijdens het ontbijt, lunch en avondeten bekijk ik documentaires of lezingen en de rest van de dag ben ik aan het werk achter m’n laptop.

Tussendoor checkte ik daarnaast nog mijn mail-facebook-instagram-whatsapp veel te regelmatig op mijn Iphone. Van m’n Iphone heb ik een week geleden afscheid genomen. Dat eeuwige rondje was ik zat. Altijd een mini computer tot je beschikking hebben, altijd online kunnen zijn. Het voelt niet gezond.

Het geeft een stuk rust, als m’n laptop uit is of als ik ‘m niet mee heb ben ik offline.
Maar die laptop, die staat alleen ‘s nachts uit.
Het is ook zo heerlijk makkelijk, achter je laptop kruipen en uren later ‘ontwaken’. Kiezen voor documentaires en lezingen waar je veel van leert is leuk en aardig maar het blijft een scherm waar je naar staart. (en tussendoor check ik toch mijn mail & facebook)
En zo zie ik mijn aanrommel-knutsel-opruim avonden aan me voorbij schieten.

_MG_6071x

Een tijdje geleden maakte ik een lijst van de dingen die mij blij maken:
Wildplukken, lezen, koken, aanrommelen in m’n kamer, in het ‘nu’ leven en kleine mooie dingen ontdekken, yoga, de kringloop, op de fiets naar de boer, buiten zijn, samen aan iets werken, dansen, in regenlaarzen lopen, op blote voeten in de natuur, goede diepe gesprekken, mediteren, spelen met kinderen, de houtkachel en m’n kat die op m’n schoot ligt, koffie drinken, knusse avonden, moestuin, dingen maken/creëren, ‘verdwalen’ en daardoor dingen ontdekken…

Staat daar internet bij? Alles gaat om ervaren, buiten zijn, connectie, dingen leren en maken, ontdekken, spelen. Dat vind je niet achter een scherm. Een laptop geeft me geen energie maar ontneemt dit.

Tijd voor verandering dus. Stap 1 is gemaakt: de Iphone de deur uit (uh, voor instagram gaat ‘ie nog een paar keer per week aan)
Stap 2 is dat ik elke dag een lijst maak met wat te doen achter m’n laptop, en dat m’n laptop aangaat van 09.00 tot 12.30. Als ik efficiënt werk meer dan genoeg tijd.
Na half 1? Dan ga ik mijn ‘hier word ik blij van’ lijstje volgen, op ‘groen avontuur’!

11809929_559108507600406_2029367992_n

Sinds dinsdag volg ik dit plan en voelen de middagen en avonden als vakantie. Rust, vrijheid.
Tijdens het eten is het wennen, wennen om niks te kijken terwijl ik eet. Maar ik ken mezelf, als ik dit toelaat hou ik het niet bij 30 minuten (en check ik sowieso weer m’n mail/facebook)

Vanaf 12.30 schrijf ik braaf alle dingen die gegoogled moeten worden en die ik de volgende dag moet doen in mijn notitieboekje. En wat een efficiëntie. Bam-bam-bam. Alles wordt in de ochtend afgestreept en afgehandeld. Het gaat zo veel sneller!

Op de meeste avonden staat er al van alles op mijn agenda, maar woensdagavond was de avond leeg en ik:
schreef deze blogpost in m’n notitieboekje, deed de afwas, maakte appelsap, haalde hazelnoten uit hun bolster, veegde de keuken/gang en m’n eigen kamer, maakte het fornuis schoon, ruimde m’n kamer op, maakte een ‘zero waste’ boodschappen zakje en lag om 22.00 in bed met een boek.
YES.

Over een maand zal ik een blogpost schrijven over hoe de maand is gegaan.

Hoe gaan jullie om met internet? Zit het jullie in de weg? En voor de mensen die een online bedrijfje hebben, hoe gaan jullie er mee om?

0 REACTIES
 • Adelheid
  Beantwoorden

  Klinkt heel bekend helaas. Ik vind het knap van je dat je je internet-tijd beperkt. Ik ben nu al benieuwd naar je volgende berichtje hierover. Het is mijn ideaal, maar ik heb er moeite mee. Inderdaad, onder het koffiedrinken, lunchen kijk ik altijd naar mijn scherm. Hoe deed ik dat vroeger ook alweer? Ik denk dat ik een boek of tijdschrift zat te lezen, maar ik weet het niet eens meer precies. Al die dingen die jij noemt waar je blij van wordt, dat zou mijn lijstje kunnen zijn. Internet staat er niet bij, behalve ‘s ochtends bij mijn bakkie koffie, dan vind ik het heerlijk om even weblogjes te lezen, mail te lezen/beantwoorden, voor weerbericht en inspirerende sites. ‘s Avonds luister ik muziek via de laptop, en intussen brei/haak ik. Waarom eigenlijk geen cd-speler?
  Ik ga wel wat doen met dit bericht van je! Bedankt voor het delen!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gek he, dat je gewoon niet meer weet hoe het vroeger ging.
   Hoe was het zonder laptop?!

   Leuk dat we hetzelfde lijstje hebben!
   Ik zit nu inderdaad ook met de muziek, ik denk dat ik weer muziek ga zetten op een oude ipod.
   Muziek en knutselen gaat heerlijk samen!

 • izerina
  Beantwoorden

  Wat goed van je ,dat je dit zo direct aanpakt.

 • Gelieke
  Beantwoorden

  Ooh, internet… ik heb er echt een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant is het zo onmisbaar, aan de andere kant zit ook ik écht te veel achter mijn laptopje. Goed dat je er wat aan probeert te doen! Vooral nu de dagen korter en kouder worden, is het moeilijker om veel naar buiten te gaan en dingen te doen. Ik had ooit een timer op mijn laptop staan, waardoor hij zichzelf afsloot na een bepaalde tijd. Dat zou ik weer moeten doen, is zo veel beter voor mijn nachtrust!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Onmisbaar is het inderdaad ook. Ik ben heel blij met de mogelijkheden die het biedt!
   Oehh dat klinkt heftig maar handig hahah
   Ik gebruik StayFocusd voor facebook, kun je instellen hoe lang je er op mag daarna blokkeert de website 🙂

 • Mathilde Maijer
  Beantwoorden

  Ook hier een haat liefde verhouding. Het is gemakkelijk en lui en verslavend. Achteraf heb ik spijt. Alle dingen die je noemt zijn leuker dan schermpje kijken.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hiih ja gemakkelijk én lui én verslavend inderdaad!
   Dat internet ook.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Als ik niet weg hoef dan zit in de ochtend even met een kop koffie naar wat blogs over consuminderen te kijken en groene avonturen natuurlijk 🙂
  Daarna gaat de pc af en de rest zie ik de volgende dag wel, of man lief staat te koken en dan kijk is naar wat docu’s die te laat op de tv waren en ik graag op tijd naar bed ga.
  Hier geen Facebook en instagram en andere social media’s, wel rust en als ik wat op wil zoeken recepten bv kijk ik in boeken of als het niet anders kan even de pc raad plegen.
  En in de avond lekker wat breien.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Oehh dat klinkt als een fijne structuur! Lekker dat je geen social media hebt! Al vind ik het ook wel fijn op z’n tijd. Breien lijkt me ook weer leuk om op te pakken, lekker rustig de avond ingaan 🙂

 • Dieuwke
  Beantwoorden

  Och wat herkenbaar! Ik zit ook steeds maar oplossingen te bedenken, maar het komt er altijd op neer dat je heel sterk moet zijn. Je hersenen zijn namelijk écht verslaafd aan prikkels. Eventjes lukt vaak wel maar houd het zelden langer vol. Vandaag bewust de hele dag mijn telefoon op vliegtuigstand gehad. Tot nu dan… moet nodig weer gaan slapen. Maar ja, wilde je blog nog even lezen. 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja, je hersenen zijn inderdaad echt verslaafd aan prikkels. Als het dan net iets te lang ‘saai’ is geweest merk ik het alweer. We moeten ze te slim af zijn, die hersenen van ons. Ha.

 • Tamara
  Beantwoorden

  Hoi Marin, ik ben een nieuwe lezer op je blog. En deze blog kwam meteen flink binnen! Zo herkenbaar helaas. Ook ik zit veel en veel te veel achter mijn laptop. Het is een haat-liefde verhouding inderdaad. Je neemt je voor.. een half uurtje, en voor je het weet zijn de wijzers van de klok al weer een paar keer rondgedraaid. Social media heb ik niet heel veel mee, ik heb heel bewust een jaar zonder FB gedaan omdat ik er niet blijer van werd. Na een jaar me laten overhalen me weer aan te melden en nu doe ik dagelijks weer een paar rondjes, zonder daar eigenlijk van te genieten.. zucht. Omdat ik geen tv heb vind ik internet wel ontzettend fijn om films en documentaires te kijken of uitzending gemist. Maar hoe je het ook wendt of keert, die laptop met internet steelt kostbare tijd van dingen waar ik wel echt blij van wordt, zoals boeken lezen, buiten zijn en ontdekken, lekker koken, met de hond wandelen, nieuwe skills leren. En mijn concentratievermogen wordt er ook niet beter van. Ik ga dus zeker wat met je blog doen! Bedankt voor het delen 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hoi nieuwe lezer! Leuk!
   Fijn dat je er wat aan hebt gehad!
   Internet biedt veel maar is ook heel destructief.
   Maar als we leren er goed mee om te gaan en niet teveel te gebruiken
   kan het een heel mooi medium zijn 🙂

 • Dagboek Oktober – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] Leven‘ over moestuinders die met elkaar de strijd aangaan en koken op vuur, ik probeerde minder online te zijn (ha, geen goede combinatie met ‘het Goeie leven’) en leefde zonder Iphone, ik […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: