Challenge: Vroeg opstaan

Challenge: Vroeg opstaan

Om zes uur opstaan.
Waarom?! zouden velen denken.
In de winter is het me een tijd gelukt om rond zes op te staan en wat werd ik er een potje gelukkig van! Voor acht uur had ik gemediteerd, aan yoga gedaan, de zon op zien komen, gelezen, in m’n dagboek geschreven en thee gedronken. Om acht uur zat ik klaar achter m’n laptop, super zen en klaar om de werkdag te beginnen. Het maakte me vrolijk, energiek en doelgerichter.


Graag zou ik elke dag willen mediteren en aan yoga doen. Op dit moment lukt dat totaal niet, maar in de tijd van mijn ochtendritueel lukte het élke dag. Gewoonte en routine helpen bij doelen/dromen verwezenlijken.
Nu, een aantal maanden later is die gewoonte er stilletjes uit geslopen. En ai ai, wat is het moeilijk om het dan weer terug te pakken. Elke ochtend staat de wekker op zeven en ga ik pas rond half 9 uit bed. De wekker wordt elk kwartier weer een kwartier verder geplaatst. Op dat moment wel even lekker, maar ik weet dat het zoveel fijner kan voelen als ik gewoon uit bed spring en aan m’n ochtendritueel begin.

image2

Iets een maand achter elkaar doen reset je systeem, mijn hoofd denkt nu namelijk als de wekker gaat: SNOOZEN, omdat ik dat al zo vaak achter elkaar heb gedaan.
Na dertig dagen hoop ik een gewoonte te hebben opgebouwd, zodat die snooze knop niet meer ingedrukt wordt.

Elke dag mediteren, aan yoga doen, over het boeddhisme lezen én ‘s middags meer tijd hebben voor groene ‘avonturen’ zijn de redenen om dit een maand te gaan doen.
Ik schrijf er na twee weken en na een maand een bericht over. En alstublieft, houd me eraan, dan heb ik een stok achter de deur. Mail/bel/bericht ‘HOE GAAT HET?’ ‘WAAROM HEB JE NOG NIKS GESCHREVEN?!’
zodat ik weet dat mensen het lezen en benieuwd zijn, misschien gaat het dan beter.


Nog leuker: Wie doet er mee? Wie wil eveneens de wekker een uur (of twee) vroeger zetten?
Je kunt je aansluiten bij de (besloten) Facebook groep die ik voor de maand November heb gemaakt.

Wil je er meer over lezen?

20 REACTIES
 • Daphne
  Beantwoorden

  Mijn wekker gaat elke dag om 7 uur, maar dat snoozen…
  Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Voor mij een goede reminder om weer te gaan proberen meteen op te staan en de dag te beginnen met even yoga 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hahah, dat snoozen, dat snoozen. Lukt het al om even te yoga’en?

 • ecosjop
  Beantwoorden

  Ik sta doordeweeks altijd om 7 uur op, om 8 uur gaan we de deur uit. In het weekend draai ik me dan nog een keer om, een uur of 8 vind ik het dan wel mooi geweest. Misschien toch maar eens proberen, wat eerder opstaan….

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Niks hoeft natuurlijk. Alleen als je zelf echt de voordelen er van ziet is het fijn. 🙂

 • Mel
  Beantwoorden

  Manlief heeft ‘n nieuwe opdracht op ‘t werk. Om de beruchte Belgische files naar/van Bxl te vermijden staat de wekker sinds enkele weken om 5u30. Helaas kruip ik na zijn vertrek terug onder de wol, terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Dus ik doe mee! (Maar ik heb geen FB dus kan ik me daar niet aansluiten.)

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hoe gaat het? 😀

   1. Mel
    Beantwoorden

    Héél goed, vroeg opstaan gaat me goed af (alleen dat moment om uit je warme, zachte bedje te rollen om 5u30 is moeilijk!) Maar daarna vind ik het geweldig: ik zag een prachtige zonsopgang, ik ben opnieuw beginnen lezen en tegen 12u heb ik al massa’s werk verzet, dat motiveert enorm! Hoe lukt het bij jou?

 • izerina
  Beantwoorden

  Ben je wel een echt ochtendmens? En houd je rekening met ook vroeger naar bed gaan? Ik lig meestal om 22.00 in bed en ben er om 6.00 uit. Om meteen met de hond te fietsen. Heerlijk voor een echt ochtendmens.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Yes, een echt ochtendmens ben ik eigenlijk wel. Ik lig er nu ook om 10 in, heerlijk 🙂

 • Marie
  Beantwoorden

  Vanaf morgen zal hetbeter gaan met dat uur verschil?

 • Romee Hoeksma
  Beantwoorden

  Leuke post! Maar hoe laat ga je dan wel niet slapen in de avond?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Uur of 10, maar zeven uur slaap kan ik ook wel hebben. 🙂

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Tjee ik vind het knap hoor als je zo vroeg kunt opstaan.
  Ik zal dan s’avonds heel vroeg naar bed moeten gaan en heb zo mijn 8uur slaap nodig.
  Er is een onderzoek geweest dat er veel mensen slaap te kort kwamen wat niet goed is voor het presteren en je lichaam/geest.
  Ik maak overdag wel ergens een gaatje vrij om wat aan yoga te doen.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ik heb rond de 7 a 8 uur slaap nodig. Zet m’n laptop ‘s avonds niet aan, ga rond half 10 in bed liggen met een boek en slaap dan rond 10/half 11, heerlijk en genoeg slaap krijg ik dan.

 • Marieke
  Beantwoorden

  Mijn wekker gaat altijd om 6.00 uur en dan kom ik er direct uit.
  Omdat ik zo’n hekel heb aan het geluid. Dan zet ik hem liever uit maar als ik dan blijf liggen slaap ik weer verder.
  Ook wil ik gedoucht zijn voordat mijn 2-jarige dochter wakker wordt, dan kan ik even rustig wakker worden.
  Wij gaan wel vaak om 21.00 uur naar bed want manlief moet om 5 uur er al uit.

  Kun je je wekker niet instellen dat ie om de 5 minuten gaat i.p.v. 15 minuten?

 • Gelieke
  Beantwoorden

  Och ja, vroeg opstaan, een ochtendritueel… een aantal maanden terug was ik daar ook flink mee bezig, maar nu ik tijdelijk in het buitenland studeer heb ik het even losgelaten. Zoveel te doen en te zien, vroeg naar bed gaan lukt hier niet zo goed hihi. Maar ik ga toch kijken of ik niet weer dagelijks kan gaan mediteren, al is het maar 5 minuutjes, daar hoef ik geen uren eerder voor op te staan. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat, als ik eraan denk zal ik je eraan houden! 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Loslaten is ook heerlijk! Maar inderdaad, dagelijks mediteren als is het maar 5 minuten kan altijd. 🙂

 • Vroeg opstaan Update – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] groeneavontureninchallenge, persoonlijke ontwikkeling, zelfontwikkeling Hier ben ik, geheel volgens plan, met een post na twee weken vroeg opstaan. Mijn idee voor de maand november: voor zonsopgang […]

 • Vroeg opstaan Update – Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] ben ik, geheel volgens plan, met een post na twee weken vroeg opstaan. Mijn idee voor de maand november: voor zonsopgang […]

 • Altijd op vakantie - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] perfecte manier om een vakantiegevoel te creëren terwijl je werkt. Hoe ik het aan pak? Ik probeer zo vroeg mogelijk op te staan (wat stiekem nog vaak mislukt) zodat ik voordat ik aan het werk ga al super zen, geïnspireerd en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: