Recept: Volkorenbrood

Recept: Volkorenbrood

Een brood van alleen maar volkorenmeel, zout en een beetje gist.
Niks geen zakje gist per brood, in dit recept heb je maar 1/4 tl nodig.
Fijn omdat gist niet het meest fantastische is voor je lichaam.
Zelf ben ik de afgelopen tijd de lui voor zuurdesembrood, vandaar dat ik het op deze manier aanpak. Omdat je het minstens 6-8 laat rijzen is het wel handig om de avond van te voren al te beginnen.

Het recept heb ik gevonden op Vegatopia:

Voor ÊÊn brood
500 g volkorenmeel
1/4 tl gedroogde gist
1/2 tl zout
350-400 ml water

Stap 1: deeg maken
Weeg 400 g meel af doe de zout en de gist er bij. Roer er 350 ml water door, tot het een dik, vloeibaar beslag is. Je moet het met een lepel kunnen roeren, als je de neiging krijgt je handen te gebruiken, heb je meer water nodig. Dek de kom af met een theedoek.

Stap 2: de eerste rijs
Laat het deeg minstens zes tot acht uur rijzen. Meer mag.
Het deeg is nu nog steeds dik en vloeibaar, en flink gerezen, maar het wordt ook een beetje raar, taai draderig.

Stap 3: meel toevoegen
Roer 100 g meel door het deeg. Hierbij kun je je handen gebruiken, maar het kan ook met een lepel. Dat kost iets meer tijd, maar dat compenseer je weer door niet al dat deeg van je handen te hoeven wassen.

Stap 4: een brood vormen
Leg een stuk bakpapier klaar.
Als je zaden/pittenbrood wilt kun je deze op het bakpapier leggen voordat je het deeg erin gooit. Stort het deeg erop en vorm het grofweg tot een brood.
Leg het brood met papier en al in een bakvorm. Je hoeft niet te veel moeite doen het glad te strijken (dat doet het zelf wel) maar het zal niet ‘de hoekjes in rijzen’, als je wil dat je brood mooi rechthoekig is moet je het deeg de hoeken van de vorm in duwen.

Stap 5: de tweede rijs
Dek de vorm af met een theedoek en laat hem een uur of twee staan. Of langer, een nacht is ook prima.

Stap 6: het brood bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet de vorm in de hete oven en bak het brood in 35-45 minuten gaar en bruin. Controleer het vijf minuten voor het einde van de baktijd alvast: het brood is gaar, als het hol klinkt als je er op klopt. Dek het brood af met een stukje aluminiumfolie (weten jullie een groene optie?) als de bovenkant te donker wordt.

Stap 7: opeten
Haal het brood uit de vorm en laat het een (half) uurtje afkoelen. Of langer, het is de dag erna ook nog prima. Maar lauwwarm het allerlekkerst.

groene-avonturen-brood-maken-2
Recept: Vegatopia

12 REACTIES
  • Groene vrouw
    Beantwoorden

    Het heeft er niets mee te maken maar weet zo even niet hoe ik je anders kan bereiken! Op een of andere manier kom ik via google enkele dagen niet meer op je site.
    Is er wat verandert?
    Vriendelijke groet.

    1. groeneavonturen
      Beantwoorden

      De site was aan het veranderen. Lukt het nu wel?

      1. groene vrouw
        Beantwoorden

        Nee, ik moet via instagram naar je site, vreemd hoor!

        1. groeneavonturen
          Beantwoorden

          Als er https staat lukt het niet, met http wel. Ik vind het ook lastig, nu worden heel veel links niet goed doorgelinkt 🙁

          1. Daphne

            Ik ben vandaag ook maar via facebook gekomen, want google doet het (nog steeds) niet. En via Bloglovin’ worden nieuwe posts ook niet meer weergeven 🙁

  • Dorina
    Beantwoorden

    Dank voor het delen van dit recept! Als je het brood in een vuurvaste ovenschaal bakt, waar je een deksel bij hebt, kun je het deksel gebruiken ipv aluminium folie. Krijg je een rond brood maar het smaakt hetzelfde!

    1. groeneavonturen
      Beantwoorden

      Goede!

  • groene vrouw
    Beantwoorden

    Er staat inderdaad httsps.
    Kan je dat niet veranderen?

    Sorry voor de late reactie maar was bezig met een appeltaart die de oven in moest!

    1. groeneavonturen
      Beantwoorden

      Nee dat kan ik helaas niet veranderen, als je je browser geschiedenis verwijdert en via http naar groene avonturen gaat komt het goed 😀

  • groene vrouw
    Beantwoorden

    Ik bedoel https.

  • louisa
    Beantwoorden

    Het lukt mij ook al een paar dagen niet om op je site te komen, Ik heb je een mail gestuurd, maar op deze manier kan het natuurlijk ook. Louisa

  • groeneavonturen
    Beantwoorden

    Daphne, wat stom! Ik heb even nagevraagd hoe het kan. niet leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: