Thich Nhat Hanh – Wat de wereld nodig heeft

Thich Nhat Hanh – Wat de wereld nodig heeft

Sinds een jaar ben ik geïnteresseerd in het boeddhisme. Eigenlijk komt in het boeddhisme voor mij alles samen: aandachtig en simpel leven en zo min mogelijk leed veroorzaken. Vandaag deel ik met jullie een stuk uit het boek ‘Wat de wereld nodig heeft‘ door Thich Nhat Hanh. Dit stuk staat precies voor waarom ik Groene Avonturen heb opgericht: wakker worden uit een diepe slaap en zelf actie ondernemen.

“Aan iedere beschaving komt een einde, maar als we zo doorgaan komt het einde van onze beschaving heel snel. We kunnen dit proces vertragen. Zenmeester Thich Nhat Hanh vertolkt de boeddhistische stem in het debat over de klimaatcrisis. Hij laat zien wat ieder zelf kan doen.”

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese zenmeester en boeddhistische monnik die in Plum Village in Frankrijk leeft. Tijdens de oorlog in Vietnam organiseerde hij samen met andere monniken, nonnen en leken-beoefenaars op grote schaal hulpacties voor de getroffen bevolking in de door bombardementen verwoeste dorpen. Geëngageerd boeddhisme is waar Thich Nhat Hanh voor staat.
Hij heeft veel mooie boeken geschreven, vele daarvan zijn ook te leen bij de bibliotheek.

“Bellen rinkelen en roepen ons op tot een leven in aandacht.
Ze proberen ons wakker te schudden en aan te sporen om ons diepgaand te bezinnen op de uitwerking van ons handelen op aarde. We hebben een soort collectief ontwaken nodig, de meeste mensen verkeren nog in diepe slaap. We zullen in plaats van ‘The American Dream’ een andere droom moeten gaan koesteren: een droom van broeder en zusterschap, van liefdevol met elkaar omgaan en mededogen. Deze droom is direct in het hier en nu te verwezenlijken. Het wordt hoog tijd dat iedereen wakker wordt en in zijn eigen leven tot actie overgaat.

Als we wakker worden voor de ware toestand waarin we leven, zal een verandering in het collectieve bewustzijn vanzelf volgen.
De hedendaagse Boeddha weet hoe hij kan meehelpen milieuschade en opwarming van de aarde te voorkomen, zal de schoonheid van onze planeet niet vernietigen en zijn tijd niet verspillen aan wedijveren (vechten/strijden) met andere mensen.
Het is, om deze prachtige planeet te kunnen behouden en alle soorten te beschermen, heel belangrijk de aarde zowel in ons hart als in onze armen te sluiten.

Thich Nhat Hanh

In de praktijk zullen we precies weten wat we wel en niet moeten consumeren om ons lichaam, geest en de aarde gezond te houden en onszelf en anderen geen schade te berokkenen.
De toestand waarin de aarde zich momenteel bevindt is een gevolg van het feit dat we zonder aandacht produceren en consumeren.
We zijn wat we consumeren.

Als we met aandacht eten, hebben we direct contact met ons voedsel. Het voedsel dat we eten komt van de natuur, van levende wezens en de kosmos. Door het met aandacht te eten tonen we onze dankbaarheid . Elk hapje eten bevat de energie van zon en aarde.

Als je met aandacht naar een stukje vlees kijkt besef je hoeveel water en graan er nodig is geweest om dat ene stukje voort te brengen. Vlees eten maakt ons medeverantwoordelijk voor klimaatverandering, ontbossing en vervuiling van water en lucht.  We eten de aarde op.

Bij elke maaltijd maken we keuzes die moeder aarde kunnen helpen of schade berokkenen. ‘Wat zal ik vandaag eens eten’ is niet zomaar een vraag. Het is een vraag waarop je je eigenlijk elke ochtend zou moeten bezinnen.
Als we in staat zijn uit de schulp van ons kleine zelf te kruipen en ons er bewust van worden dat alles en iedereen met elkaar verbonden is , dan zien we ook in dat we met onze daden de hele mensheid beïnvloeden.

Mens en natuur zijn niet van elkaar te scheiden. Wat wij de natuur aandoen doen we onszelf aan en andersom.
Als we andere mensen schade berokkenen, beschadigen we ook onszelf.
Door bezit te vergaren en onevenredig gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen ontnemen we anderen de kans op een menswaardig bestaan. Als wij de natuur proberen te dwingen of onderdrukken zal zij in opstand komen.
De harmonie en het evenwicht in de mens, maatschappij en natuur raken steeds meer ontwricht.”

Thich Nhat Hanh

2 REACTIES
 • Lisa | Zenzoekers
  Beantwoorden

  Leuk om te weten dat dit is waarom je begonnen bent! Hele mooie en wijze visie heeft hij.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja klopt! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: