Stoppen met koffie drinken

Stoppen met koffie drinken

De komende weken ga ik stoppen met het drinken van koffie. Na het vier keer eerder te hebben geprobeerd wil ik het nu écht doorzetten. Waarom? Het voornaamste: ik wil nergens aan verslaafd zijn, daarnaast is het beter voor m’n lichaam, m’n geest, het milieu en de mensen die op de koffieplantages werken.
(illustratie Henn Kim)

leut, pleur, slemp, slobber, troost, pleur, bakkie, zwart goud

Koffie.
Wereldwijd de meest gebruikte en geaccepteerde softdrug wat mensen dag in dag uit tot zich nemen. Elke dag moet iedereen perse koffie, maar verslaafd ben je natuuuurlijk niet.

Van alles wat ik consumeer wil ik het liefste weten hoe het op mijn bord of in mijn mok terecht is gekomen. Goed, echt realistisch is dat niet altijd, maar het is een goed streven.

Koffie vond ik altijd maar een vies bitter goedje. Totdat ik twee jaar geleden tijdens mijn Costa Rica reis een rondleiding op een koffieplantage kreeg. Op een veel te romantische manier kreeg ik daar te zien hoe de koffieplant groeit, hoe je de rode vruchten oogst, de zaden overhoudt, deze droogt en brandt. En tijdens de proeverij vond ik koffie opeens best te pruimen.
Sindsdien heb ik een enorme haat-liefde verhouding met koffie. Het maakt me voor even blij en energiek maar eigenlijk ben ik er veel te gevoelig voor en merk ik veel nadelen.


koffieboon
Af en toe dadels of andere exotische producten kopen vind ik prima. Maar dag in, dag uit afhankelijk zijn van een product waar toch wel een hoop leed, fossiele brandstoffen en water achter zitten vind ik iets raars. En het brengt verschillende lichamelijke en psychische nadelen met zich mee.

Er zijn ook een aantal voordelen: het zorgt voor scherpte en energie, verhoogt de concentratie, het helpt spierpijn te onderdrukken, is lekker!, verkleint de kans op huidkanker, het maakt je vrolijk, het remt Alzheimer en Parkinson, is gezellig en remt enkele vormen van kanker.. Klinkt goed toch?

Maar daarentegen heb ik maar liefst dertig nadelen gevonden, veel daarvan merk ik geregeld:
stoppen met koffie drinken

En daarnaast is er een negatief impact op het milieu en de mensen:

stoppen met koffie drinken

In dit artikel lees je hoeveel impact twee kopjes koffie met zich mee kunnen brengen en wat er allemaal bij komt kijken. Van insecticide uit een fabriek aan de Rijn wat in de Rijn maar ook in de longen van boeren terechtkomt, de vrachtboot die gebouwd is van staal uit Korea, het zakje wat uit vier lagen kunststof bestaat: fossiele brandstoffen tot aan het reclamebureau die de koffie moet promoten.

Ik kies zelf voor onverpakte biologische koffie, maar als ik ergens koffie drink is dat vaak niet biologisch. En sowieso heb ik geen idee waar mijn koffie precies vandaan komt, hoe de werknemers worden behandeld, hoeveel transportkilometers er achter zitten etc. In mijn ideale wereld leef ik zelfvoorzienend en zou ik sowieso geen koffie kunnen drinken.

afkickverschijnselen stoppen met koffie
Maar stoppen met koffie is wel een dingetje, ik heb het namelijk al vier geprobeerd. Het langste dat ik ben gestopt was 1 maand. En in die maand miste ik het totaal niet, totdat ik weer 1 kopje koffie dronk en ik weer terug bij af was. Voor mij voelt het als stoppen met roken, 1 sigaret is soms genoeg om weer verslaafd te zijn.
En de afkickverschijnselen zijn heftig! Op mijn heuse youtube kanaal waar maar liefst drie filmpjes opstaan vertel ik in 1 filmpje hoe ik me voel na drie dagen geen koffie te hebben gehad.
Samengevat: mega hoofdpijn, weinig energie, spierpijn, chagrijnig/prikkelbaar, weinig concentratie, nergens zin in/licht depressief. AAA, dat staat me dus te wachten.

Ik ben de afgelopen dagen van twee kopjes koffie teruggegaan naar één. De komende week ga ik geleidelijk terug naar 0 kopjes, waardoor ik hoop dat de afkickverschijnselen iets minder heftig zullen zijn.
Over een tijdje zal ik een update plaatsen, kijken of het me is gelukt om totaal af te kicken, eens zien of ik me ook echt beter voel.

Hoe kun je groener koffie drinken?
– Kies voor biologische koffie, niet-biologische koffie is zeer slecht voor het milieu en voor de mensen.
– Hou het bij 1 tot 2 kopjes koffie per dag
Rank a brand heeft bekeken welke koffiemerken het beste scoren.
– Maak koffie voor een dag en schenk het over in een thermosfles, zodat je niet steeds opnieuw koffie hoeft te zetten.
– De bereiding van espresso koffie kost meer dan de bereiding van filterkoffie
– Bewaar het koffiedik, het is een uiterst vruchtbaar goedje:
– Voorkom verspilling: Als je een kwart van een pot koffie weggooit neemt de milieu-impact van de gedronken koffie met 25% toe
– Koop onverpakte koffie, bijvoorbeeld biologische koffie in de winkel van Simon Lévelt.

Bronnen:
Alles over koffie en de teelt weten?
Consumentenbond, mens-en-gezondheid, oxfam novib, hier.nu

klimaatneutrale-koffie-cradle-to-grave

13 REACTIES
 • Gelieke
  Beantwoorden

  Ik wens je heel veel succes! Goed dat je niet opgeeft 🙂 ik hoop dat het je lukt. Ik dronk zelf nooit koffie, maar nu ik in Scandinavië zit (waar iedereen sloten vol koffie naar binnen giet) heb ik ontdekt dat ik zo af en toe een bakkie toch wel erg lekker vind… maar ik drink het enkel af en toe in een cafeetje, ik zet het nooit zelf. Zo kan ik het nog verantwoorden tegenover mezelf. Voor mij is deze post wel een reminder dat ik het zo ook houden wil, ik wil er niet aan beginnen om dagelijks koffie te drinken, want voor ik het weet is het einde dan zoek 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Goed om inderdaad vast te houden aan af en toe een bakkie, dan werkt het helemaal goed. Maar als je het dagelijks gaat drinken gaat het mis. (althans bij mij)

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ook ik drink maar 1 a 2 kopjes per dag en daar geniet ik met volle teugen van.
  Als ik het die dag niet lekker vind smaken dan drink ik niet en ga ik over op mijn kruidenthee uit eigen tuin….ook heerlijk.
  En heb geen probleem met het niet drinken van koffie, dus geen afkick verschijnselen.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah wat heerlijk, geen afkick verschijnselen!
   Fijn dat je er zo van geniet!

 • helena
  Beantwoorden

  Als je er even doorheen zit… kijk dan deze aflevering https://www.youtube.com/watch?v=O3oIXoyYEj0
  De hele serie, blood sweat and luxuries, is de moeite waard. Zag de afleveringen jaren geleden op TV en ze hebben grote indruk op me gemaakt.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Oh, dankje! Ga ik kijken!

 • Claire
  Beantwoorden

  Nog nooit zo bij stil gestaan! Ik drink ongeveer 2 a 3 koppen per dag, eigenlijk best veel. Ik heb een Senseo apparaat en ik heb eigenlijk geen idee of dat bio vriendelijk is… Ik ga eens kijken op Rank A Brand! Bedankt voor de info, super leuk om meer te weten over te komen.

  1. groene vrouw
   Beantwoorden

   Als ik Senseo drink word ik gelijk misselijk ervan, dus drink ik het maar niet ook niet als ik ergens op visite ga.
   Dan neem ik wel thee.

  2. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Alstu!

 • ilona
  Beantwoorden

  Ik drink enkel koffie als iemand anders hem maakt eigenlijk. Een paar dagen geen koffie drinken is geen probleem voor mij. Eigenlijk zou ik ook minder koffie moeten drinken omdat het een grote impact heeft maar zeker op koude dagen kan het toch lekker zijn.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat fijn dat je zomaar een paar dagen geen koffie kan drinken!
   Dat scheelt veel haha

 • izerina
  Beantwoorden

  Succes met je voornemen. Ik kan koffie niet goed meer verdragen en drink het niet meer. Maar van de geur van vers gemalen bonen voor man of visite geniet ik nog steeds.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Die geur is heeeerlijk inderdaad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: