
Ik eet plantaardig
Naar m’n vrienden en familie werd een heuse officiele mail gestuurd: Ik word veganist. Een zelfgemaakt online vegan kookboek stond in de bijlage van de mail, vol tips en recepten.

En daar ging ik op mijn vegan pad. Het eerste jaar was ik veel te vinden op vegan evenementen, anderen ontmoeten die hetzelfde aten maakte me blij. In deze eerste twee jaar zei ik nee tegen alles wat niet plantaardig was. De afgelopen drie jaar ben ik iets flexibeler geweest en heb ik buitenshuis af en toe vegetarisch gegeten. Inclusief meerdere malen veel buikpijn: mijn lichaam kan zuivel namelijk niet goed meer verwerken.

Mensen inspireren is mijn grootste doel. Daarom werd ik ook zo blij toen mijn vader begon aan een vega/vegan koksopleiding en nu heerlijk veganistisch kan koken. Vlees komt niet meer in het huis van m’n ouders en ze eten zelf ook regelmatig veganistisch. Yes!
Plantaardig eten verrijkt mijn leven. Ik kan eten zonder schuldgevoel, eet super lekker, ben een veel betere kok geworden en ik ben hierdoor 15 kilo afgevallen. Ook heb ik veel energie, ben ik bijna nooit ziek en is de dokter zeer tevreden over de testen die we laatst hebben gedaan. (vitamines, mineralen etc.)
Soms vraag ik me af, waarom eet niet de hele wereld plantaardig? Dan zou de wereld er zo mooi uitzien. Vol stralende, slanke mensen, blije dieren, voedsel voor iedereen en een veel gezondere aarde met minder milieuproblemen.

Gewoontes, smaak, onwetendheid en het sociale aspect zijn denk ik de voornaamste redenen dat mensen niet plantaardig eten. ‘ik vind vlees zo lekker’ ‘ik kan echt niet zonder kaas’ Als je de gewoonte verandert, verandert je smaak mee, heb ik zelf gemerkt. Ik hield enorm van kaas, maar door de gewoonte te veranderen om dit niet meer te eten veranderde mijn smaak mee. Als ik nu kaas eet vind ik het enorm zout en kan ik er niet van genieten.
Vooral als je je gaat verdiepen in alle aspecten (gezondheid, milieu, dieren) wordt het voor de meeste mensen lastig om nog vrolijk dierlijke producten te blijven eten. Natuurlijk kun je je ervoor afsluiten, maar het mooiste en stoerste is om juist hier iets mee te doen en verandering teweeg brengen. “Be the change you wish to see in the world.”
Als je écht groen wilt leven zou plantaardig eten zo’n grote stap zijn.
Onderstaande komt van the healthy heart:
Als je 1 hamburger eet, dan is daarvoor evenveel water gebruikt als wanneer je je 2 maanden lang zou douchen. Drink er een glas melk bij en je verbruikt nog eens evenveel water als 606 glazen kraanwater.

Als je één dag plantaardig eet ten opzichte van een standaard westers dieet bespaar je:
7 REACTIES
Ik vind het heel knap van je. En de feiten liegen er niet om: het maakt een gigantisch verschil voor het milieu als je plantaardig gaat eten. Na het kijken van de documentaire Cowspiracy ben ik langzamerhand steeds meer plantaardig gaan eten. Zo ben ik sinds begin dit jaar gestopt met het eten van vlees en gebruik ik sinds enkele maanden veel minder zuivel. Ik eet nu veel meer bonen en linzen als eiwitbron :).
Ik ben benieuwd naar je volgende posts over dit onderwerp, is voor mij ook een extra duwtje in de rug!
Wat goed! Cowspiracy is inderdaad een documentaire die veel mensen over de streep heeft getrokken (en stiekem heb ik ‘m nog nooit gezien)
Ik ben 15 jaar geleden 10 jaar een strikte vegetariër geweest.
Nu vind ik lekker om zo nu en dan vlees te eten, ook hier kan ik dan ontzettend van genieten.
Ik ben nar jaren flexiveganist geweest te zijn een aantal maanden geleden omgeschakeld naar veganistisch. En ik was vooral verbaasd over hoe weinig gedoe het oplevert, sociaal gezien. Veel mensen die er bewondering voor hebben. Mijn familie en vrienden houden er zelfs redelijk goed rekening mee. Zo bakt mijn schoonzus voor feestjes ook wat veganistische cakejes.
Ahh wat fijn zeg! Dat scheelt zo enorm veel.
Ja, het is mijn ideaal! Zelf ben ik al behoorlijk geminderd met vlees/zuivel eten, maar ik ben niet alleen. Helaas vindt mijn moeder het grote onzin. Ze vindt dat ik mijn kinderen te weinig vlees voorzet. Dus als we daar een keertje eten, stouwt ze de hele maaltijd vol vleesgerechten :(. En maar herhalen naar de kinderen toe dat het zo goed is om vlees te eten, en dat het zo lekker is blablabla. De sociale druk is bij mij dus vrij hoog…
Hoe denk jij trouwens over eieren en honing? Biologisch uiteraard 😉
Ah wat jammer dat je moeder het zo’n grote onzin vind.
Misschien kun je een keer samen met haar een documentaire kijken, of zou ze daar niet voor openstaan?
Ik zat een tijdje te twijfelen over honing, maar toen ik met een biologisch-dynamische imker sprak die zei dat diervriendelijke honing niet bestaat, toen ben ik gestopt met het kopen van honing. (de honing is bedoelt voor de bijen, wij pakken het weg) En achter eieren (ook biologisch) zit helaas veel leed. Met haantjes die worden versnipperd, kippen die niet meer genoeg leggen en worden gedood.. Is natuurlijk anders als je zelf kippen hebt, maar dan kan het gebeuren dat ze opeens niet meer eieren (of heel weinig) leggen. Dat moet dan ook prima zijn 🙂 En dan heb je nog wel het haantjes verhaal, dan zou je een redeenlegkip.nl moeten kopen 🙂