Ik eet plantaardig

Ik eet plantaardig

Mijn blog bestaat al bijna 20 maanden en maar liefst 1 post is gewijd aan plantaardig eten. Ik hou het liefst iedereen te vriend en hou niet van discussies. Vandaar dat ik het een beetje uit de weg ben gegaan, het onderwerp plantaardig eten. Minder lang douchen, niet vliegen, lokaal eten en weinig afval hebben, dat zijn de dingen waarbij iedereen denkt: natuurlijk, hartstikke goed en groen! Maar als je het over eten gaat hebben wordt het persoonlijk. Het komt dichtbij, iedereen eet namelijk elke dag drie maaltijden, en de impact die je met voeding kan hebben is fenomenaal. Dat je hier eigenlijk iets aan moet veranderen kan confronterend zijn.

Vorige week las ik een artikel waarin stond dat 99% van het waterverbruik komt door datgene wat je consumeert. Het waterverbruik in huis is maar 1 enkele procent. Leuk dat korter douchen, maar als je vaak vlees eet is het eigenlijk dweilen met de kraan open.

Goed, ik eet dus plantaardig.
Alweer vijf hele jaren! Vaak noem ik mezelf flexanist, omdat ik iets flexibeler ben bij anderen. Stiekem heeft dat ook weer met het ‘te vriend houden’ gevoel te maken, want het liefst eet ik 100% plantaardig.
schermafbeelding-2016-11-25-om-10-45-55
schermafbeelding-2016-11-25-om-10-46-16kopie
Zes jaar geleden werd ik vegetariër na het lezen van ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer. Het gekke is dat er sindsdien iets in werking is gezet wat nog steeds niet is uitgewerkt.

Ik begon namelijk véél te lezen, onderzoek te doen en m’n kop uit het zand te halen. En zodoende ben ik in oktober van 2011 plantaardig gaan eten. Wat een wereld ging er voor me open. Ingrediënten waarvan ik nog nooit had gehoord, groente die ik nog nooit had gezien en zoveel heerlijke recepten!

Naar m’n vrienden en familie werd een heuse officiele mail gestuurd: Ik word veganist. Een zelfgemaakt online vegan kookboek stond in de bijlage van de mail, vol tips en recepten.

4943d-marin2bleus2breceptne2

En daar ging ik op mijn vegan pad. Het eerste jaar was ik veel te vinden op vegan evenementen, anderen ontmoeten die hetzelfde aten maakte me blij. In deze eerste twee jaar zei ik nee tegen alles wat niet plantaardig was. De afgelopen drie jaar ben ik iets flexibeler geweest en heb ik buitenshuis af en toe vegetarisch gegeten. Inclusief meerdere malen veel buikpijn: mijn lichaam kan zuivel namelijk niet goed meer verwerken.

Schermafbeelding 2016-08-10 om 16.54.00

Mensen inspireren is mijn grootste doel. Daarom werd ik ook zo blij toen mijn vader begon aan een vega/vegan koksopleiding en nu heerlijk veganistisch kan koken. Vlees komt niet meer in het huis van m’n ouders en ze eten zelf ook regelmatig veganistisch. Yes!

Plantaardig eten verrijkt mijn leven. Ik kan eten zonder schuldgevoel, eet super lekker, ben een veel betere kok geworden en ik ben hierdoor 15 kilo afgevallen. Ook heb ik veel energie, ben ik bijna nooit ziek en is de dokter zeer tevreden over de testen die we laatst hebben gedaan. (vitamines, mineralen etc.)

Soms vraag ik me af, waarom eet niet de hele wereld plantaardig? Dan zou de wereld er zo mooi uitzien. Vol stralende, slanke mensen, blije dieren, voedsel voor iedereen en een veel gezondere aarde met minder milieuproblemen.

eemstuin - Groene avonturen-5

Gewoontes, smaak, onwetendheid en het sociale aspect zijn denk ik de voornaamste redenen dat mensen niet plantaardig eten. ‘ik vind vlees zo lekker’ ‘ik kan echt niet zonder kaas’ Als je de gewoonte verandert, verandert je smaak mee, heb ik zelf gemerkt. Ik hield enorm van kaas, maar door de gewoonte te veranderen om dit niet meer te eten veranderde mijn smaak mee. Als ik nu kaas eet vind ik het enorm zout en kan ik er niet van genieten.

 Aandachtig eten kan je helpen om de stap naar plantaardig eten te maken.
Als je echt met alle aandacht bij je eten en je lichaam bent, kun je dan nog met veel plezier dierlijke producten eten?
Hoe voelt je lichaam tijdens en na het eten van dierlijke producten?
En hoe komt dit op je bord terecht? Waar komt het vandaan? Hoe zullen alle stappen in dit proces zijn gegaan? Hoe zag het dier eruit dat nu op je bord ligt?

83f74-img_0091

Vooral als je je gaat verdiepen in alle aspecten (gezondheid, milieu, dieren) wordt het voor de meeste mensen lastig om nog vrolijk dierlijke producten te blijven eten. Natuurlijk kun je je ervoor afsluiten, maar het mooiste en stoerste is om juist hier iets mee te doen en verandering teweeg brengen. “Be the change you wish to see in the world.”

Als je écht groen wilt leven zou plantaardig eten zo’n grote stap zijn.

Onderstaande komt van the healthy heart:

De vee-industrie: 
– Consumeert 1/3 van al het drinkwater
– Gebruikt 45% van de beschikbare grond op de aarde
– Veroorzaakt 91% van de verwoesting van de Amazone.
– Is de grootste veroorzaker van het uitsterven van diersoorten.
– Is de hoofdveroorzaker van ‘Ocean Deadzones’.
– Vernietigt de grootste hoeveelheid leefomgeving van wilde dieren.

Als je 1 hamburger eet, dan is daarvoor evenveel water gebruikt als wanneer je je 2 maanden lang zou douchen. Drink er een glas melk bij en je verbruikt nog eens evenveel water als 606 glazen kraanwater.

22637_1308110538217_1494547_n

Als je één dag plantaardig eet ten opzichte van een standaard westers dieet bespaar je:

– 4164 liter water
– 20 kilo graan
– 3m2 aan oerwoud
– 9 kg CO2
– 1 dierenleven

De komende tijd zal ik in verschillende blogposts schrijven over waarom plantaardig eten zo goed is voor je gezondheid, de aarde, de mensen en de dieren.
7 REACTIES
 • Gelieke
  Beantwoorden

  Ik vind het heel knap van je. En de feiten liegen er niet om: het maakt een gigantisch verschil voor het milieu als je plantaardig gaat eten. Na het kijken van de documentaire Cowspiracy ben ik langzamerhand steeds meer plantaardig gaan eten. Zo ben ik sinds begin dit jaar gestopt met het eten van vlees en gebruik ik sinds enkele maanden veel minder zuivel. Ik eet nu veel meer bonen en linzen als eiwitbron :).
  Ik ben benieuwd naar je volgende posts over dit onderwerp, is voor mij ook een extra duwtje in de rug!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat goed! Cowspiracy is inderdaad een documentaire die veel mensen over de streep heeft getrokken (en stiekem heb ik ‘m nog nooit gezien)

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ik ben 15 jaar geleden 10 jaar een strikte vegetariër geweest.
  Nu vind ik lekker om zo nu en dan vlees te eten, ook hier kan ik dan ontzettend van genieten.

 • ilona
  Beantwoorden

  Ik ben nar jaren flexiveganist geweest te zijn een aantal maanden geleden omgeschakeld naar veganistisch. En ik was vooral verbaasd over hoe weinig gedoe het oplevert, sociaal gezien. Veel mensen die er bewondering voor hebben. Mijn familie en vrienden houden er zelfs redelijk goed rekening mee. Zo bakt mijn schoonzus voor feestjes ook wat veganistische cakejes.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ahh wat fijn zeg! Dat scheelt zo enorm veel.

 • Adelheid
  Beantwoorden

  Ja, het is mijn ideaal! Zelf ben ik al behoorlijk geminderd met vlees/zuivel eten, maar ik ben niet alleen. Helaas vindt mijn moeder het grote onzin. Ze vindt dat ik mijn kinderen te weinig vlees voorzet. Dus als we daar een keertje eten, stouwt ze de hele maaltijd vol vleesgerechten :(. En maar herhalen naar de kinderen toe dat het zo goed is om vlees te eten, en dat het zo lekker is blablabla. De sociale druk is bij mij dus vrij hoog…
  Hoe denk jij trouwens over eieren en honing? Biologisch uiteraard 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah wat jammer dat je moeder het zo’n grote onzin vind.
   Misschien kun je een keer samen met haar een documentaire kijken, of zou ze daar niet voor openstaan?

   Ik zat een tijdje te twijfelen over honing, maar toen ik met een biologisch-dynamische imker sprak die zei dat diervriendelijke honing niet bestaat, toen ben ik gestopt met het kopen van honing. (de honing is bedoelt voor de bijen, wij pakken het weg) En achter eieren (ook biologisch) zit helaas veel leed. Met haantjes die worden versnipperd, kippen die niet meer genoeg leggen en worden gedood.. Is natuurlijk anders als je zelf kippen hebt, maar dan kan het gebeuren dat ze opeens niet meer eieren (of heel weinig) leggen. Dat moet dan ook prima zijn 🙂 En dan heb je nog wel het haantjes verhaal, dan zou je een redeenlegkip.nl moeten kopen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: