Leven zonder tijd

Leven zonder tijd

Tijd, ik vind het maar iets geks.

Bijzonder om te bedenken dat het iets is wat is uitgevonden, althans de tijdsindeling. De eerste tijdmeters waren de zon, de maan en de sterren. Alle dieren leven volgens de stand van de zon.

De eerste tijdmetingen gebeurden door een stok in de grond te zetten en te kijken naar het verplaatsen van de schaduw. Dit wordt ook wel een schaduwklok genoemd. Je kon dan de tijd aflezen door op de grond naar de schaduw te kijken. Ze gebruikten dit in de Egyptische periode, zo’n 4000 jaar geleden. De eerste mechanische klokken kwamen pas een tijd later. Deze verschenen in de 12e -13e eeuw in kloosters.

Hoe laat het is in een stad die vele kilometers verderop ligt is pas zo’n anderhalve eeuw geleden, toen er treinen tussen de steden gingen rijden, belangrijk geworden. Voor die tijd had ieder plekje z’n eigen tijd en liepen de klokken van de verschillende steden niet gelijk met elkaar.

Het liefst zou ik grotendeels zonder tijd willen leven, leven in het moment, niet volgens de klok. De tijd geeft me vaak een opgejaagd gevoel, het idee dat ik van alles moet binnen een bepaald tijdsbestek.

Als zzp’er kun je zelf je dag indelen, waardoor ik vaak hele roosters verzin maar daar niet echt gelukkig van wordt. Soms plan ik de hele dag per uur vol met activiteiten, een overvolle agenda als gevolg.

Als ik iets niet voor die tijd heb gedaan, terwijl ik dat wel had bedacht ga ik me vaak vervelend voelen. Wat nergens op slaat, want er is nog steeds een hele dag (en zelfs een heel leven) voor me.

Soms kan ik dan een activiteit helemaal schrappen omdat ik het gevoel heb dat er geen ‘tijd’ meer voor is, terwijl ik daarna een uur lang achter m’n laptop zit.

mg_0652
Ik wil voelen. Voelen waar ik zin in heb, wanneer ik wil eten, wanneer ik echt moe ben. Niet een uur lang aan iets werken, maar totdat het af is of totdat ik geen zin meer heb.

Goed, met afspraken is dit lastig.
Maar waarom zou een afspraak soms niet iets losser kunnen zijn?
‘Ik kom vanmiddag naar je toe en bel je als ik op de fiets stap’ is eigenlijk zoveel fijner dan ‘om twee uur ben ik bij je’

leven zonder tijd chillen

De mooiste dagen vind ik de dagen dat je de tijd vergeet. Dat je zo in iets opgaat dat je aan een knorrende maag merkt dat er aardig wat uren om zijn en het tijd is om te eten.

De komende drie dagen heb ik als experiment de tijd van m’n laptop en mobiel afgeplakt. Nog steeds heb ik genoeg dingen die ik in deze drie dagen wil doen, maar nu eens niet op tijd maar op gevoel. Net als eten, naar bed gaan en chillen. Het maakt me nu al blij! En voor de afspraken zet ik een wekkertje, zodat ik in ieder geval op tijd kom.

SoChicken schreef er een mooi stuk over, met veel tips

Lukt het jullie te leven zonder tijd? Af en toe de tijd los te laten?

Follow my blog with Bloglovin

6 REACTIES
 • izerina
  Beantwoorden

  Het vreemde is, ik voel meestal ongeveer hoe laat het is. Als ik het dan controleer, zit ik er niet veel naast.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   natuur talent voor de tijd!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ja af en toe de tijd loslaten lukt ons wel, vooral als we in de moestuin werken.
  De ‘tijd’ vliegt daar voorbij, we krijgen dan trek en 1 van ons roept dan ik krijg trek zullen we gaan eten.
  Soms is het dan al ver in de middag, geeft niets zolang je geen verdere afspraken heb die dag of avond.
  Op de moestuin staat ons mobieltje gewoon aan voor nood gevallen of 1 van de kinderen wil ons bezoeken, maar we laten de mobiel gewoon op de tafel liggen en komen er verder niet aan we geven onze tijd er niet aan.
  Wij dragen geen van beide een horloge en willen we weten hoe laat het is kijken we op het klokje in het huisje of de mobiel.
  Het blijft gewoon moeilijk in deze tijd alles ( tijd) naar jou hand te zetten want je blijft te maken hebben met andere mensen en iedereen heeft tegenwoordig druk en haast en zit krap in de tijd.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   In de tuin is het zo heerlijk en makkelijk om de tijd te vergeten.
   Voor afspraken is de tijd inderdaad essentieel. Ach, af en toe kijken kan ook geen kwaad.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Inderdaad maak het jezelf niet zo zwaar en glimlach gewoon even naar jezelf op zo’n moment!

 • Janine
  Beantwoorden

  Hee wat leuk, ik werd vandaag wakker zo van: laat maar zitten die tijd, ik doe lekker wat ik wil! Hoe zijn deze dagen jou bevallen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: