Dagboek November

Dagboek November

Halloa! Welkom in de maand December, de maand van bevroren tenen, de consumptiemaatschappij op z’n best, warme (soja) chocomelk en dankbaarheid. Met elkaar cocoonen: haardvuurtje aan, kat op schoot, het kerstdiner in voorbereiding. Maar laten we eerst eens dankbaar terugkijken op de maand November.

familie-2
In November vierde ik mijn verjaardag (zevenentwintig) op het Film Festival in Leeuwarden samen met mijn ouders en de eveneens in November jarige broer. We keken mooie en absurde films, aten vega pizza en dronken biertjes totdat het 12 uur was (jaaarig!)

Het was een maand van festivals in Leeuwarden. Naast films bekeek ik ook veel muziek: Explore the North. Bandjes middenin een huiskamer, op een theaterboot of in een mannenclub. Dansen tot je niet meer kan en de helft van de mensen kennen omdat Leeuwarden een groot dorp is.

Voedsel redden Groene AvonturenHet voedsel redden heb ik weer een nieuw leven ingeblazen. Het maakt me blij en geeft me een overvloed aan groente en vooral fruit wat ik anders niet zou kopen: mango’s, avocado’s, kaki’s, banaan, limoenen..

Wildplukken Groningen - Groene Avonturen
Ik gaf deze maand vier wildpluk wandelingen in Groningen en Leeuwarden. Mooi om mensen hun ogen te openen voor datgene wat je kunt eten in de ‘wilde’ natuur. We hebben veel geproefd, ontdekt en gedetermineerd. Ook leer ik van de deelnemers, sommige hebben een kruidencursus gedaan, verven met planten of weten alles over bomen.

Er kwamen tijdens de wandeling in Leeuwarden zelfs twee mensen helemaal uit Amsterdam. (als je dit leest Eske: zo leuk dat jullie er waren!)
(foto: Barbara van Loon)

happies

Tijdens het festival Let’s Gro gaf ik samen met Sanne/Green dreamster een lezing over ‘Goed eten met een klein budget’.

Hoe kun je voor weinig geld eten als in een drie sterrenrestaurant? Een tipje van de sluier: een combinatie van wildplukken, voedsel redden, groots inslaan, veel zelf maken en creatief koken. Een lezing over eten is natuurlijk niet compleet zonder hapjes! We serveerden een wildpluk pesto, knalgroene doperwten-wilde munt spread, zelfgemaakte ice tea en no waste banana cake.

15129961_1348643308480813_111010006_n-2Samen met een groep basisschool leerkrachten maakte ik rode zuurkool. Eerst vertelde ik ze in een lezing over mijn avonturen door lokaal te eten, daarna werden ze aan het werk gezet met een rode kool, een mes, een pot zout en een weckpot. Ze gingen naar huis met knal rode/paarse handen en een pot zelfgemaakte rode zuurkool.

Zaden gekregen - Groene avonturen
Er kwamen in november o-zo leuke pakketjes binnen. Door Instagram kreeg ik van twee allerleukste mensen zaden toegestuurd.

Waardoor ik nu geloof ik mijn gehele moestuin kan aanleggen met gratis zaadjes.
Bedankt plantaardiger en imke van boekhold! En ik mocht langskomen bij Jantsje. Ze mailde me een tijdje geleden dat ze m’n blog leest en ik altijd welkom ben bij haar in Drachten voor stekjes en zaden. Ze heeft zelf een grote moestuin op een volkstuincomplex en een eetbare voor- en achtertuin. Wat was het gezellig! Ze heeft me vele moestuin tips gegeven en had speciaal voor mij heerlijke vegan koekjes gebakken. Én ik ging naar huis met een tas vol rode bes, framboos, zwarte bes, josta bes, citroen kattenkruid, bieslook, kruiden en zaden.

header
Nynke, mijn grafisch ontwerper werkte hard aan mijn nieuwe logo en huisstijl die deze maand online kwam. Ik ben er blij mee!

hen-kimm
Illustratie: Hen Kimm
Stoppen met koffie, het is gelukt! Door het rustig af te bouwen heb ik naast een beetje hoofdpijn en ietwat chagrijnig zijn geen afkickverschijnselen gehad.
Een groot verschil met de vorige keren die gepaard gingen met knallende hoofdpijn, depressiviteit en totaal geen energie. Terwijl ik dit schrijf in Anat, een plantaardige café, drink ik per ongeluk een pumpkin spice latte. Even vergeten dat er in een latte koffie zit, oops!  Het gevolg: trillende handjes, een opgejaagd gevoel en totaal geen concentratie. Goed om te voelen wat koffie met me doet, waarom ik het dus niet meer wil drinken.

Hoe was jullie November? En hebben jullie een mooie December gepland? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: