Permacultuur onderdompeling

Permacultuur onderdompeling

Permacultuur was een groot onderdeel van mijn afgelopen weekend.
Op vrijdag ging ik naar een heus permacultuur/’natuurlijke landbouw’ congres in een dorpje vlakbij Nijmegen. Het van Akker tot Bos congres.
Een mooie dag waarin ik een enige echte insta-meeting had met Marjolein, ik allerlei Noordelijke mensen tegenkwam, ik drie soorten walnoten probeerde (met elk een totaal andere smaak) en heel veel informatie te verwerken had. Veel van de theorie weet ik inmiddels wel, maar hierbij: door herhaling komt het echt in mijn systeem.

herenboeren
Als er voorbeelden genoemd worden van waanzinnige permacultuur projecten die tevens een goedlopend bedrijf zijn, dan word ik enthousiast. Zo sprak Geert van der Veer gepassioneerd over zijn project ‘Herenboeren‘ (nog niet permacultuur), een boerderij die is opzet door consumenten. Een boer wordt ingehuurd om de dieren en de moestuin te verzorgen en de deelnemer betaalt €10 per week voor groente/fruit/eieren/melk en vlees. Zo’n tweehonderd gezinnen kunnen hierdoor ongeveer 60% van de wekelijkse boodschappen uit de boerderij halen.

La ferme du bec hellouin
Een ander mooi voorbeeld is ‘La Ferme du Bec Hellouin‘ in Normandie.
Hier heeft een gezin 1,8 hectare omgetoverd tot een voedselbos en moestuin.
Met honderd verschillende soorten groente en 500 fruitbomen.
Ook doen ze uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheid om je inkomen te verwerven van 1000 m2.

permacultuur-congres-4

Burgerlijke ongehoorzaamheid, gewoon DOEN en de boer die samenwerkt met de consument, die punten hoorde ik vaker terugkomen. Zelfs Bas Volkers (van Ministerie van Economische Zaken) zei dat je je niet téveel moet aantrekken van de regering, ha.

De boer moet gaan kijken aan wie hij zijn product kwijt kan. Eerst een goed marktonderzoek, voordat ‘ie begint. Je kunt nog zo’n goed product hebben, maar als het niet bij de mensen beland heeft het weinig zin. Wat kan hij aanbieden wat nog niet in de supermarkt ligt? Ga het experiment aan en voeg extra waarde toe aan je product door een samenwerking met restaurants, foodtrucks, bloggers, food designers etc.

congres2
Het was een mooie dag: ik schreef een half aantekeningen boekje vol met ‘to do’ dingen voor Groene Avonturen. Inspiratie krijg ik van mooie projecten, goede sprekers en 260 permies (permacultuur beoefenaars) in een zaal.

En op zaterdag had ik mijn vijfde Permacultuur opleiding dag.
Een dag die in het teken stond van ontwerpen. We kregen veel tuin-ontwerp voorbeelden te zien en kregen een enorme lijst van vaste eetbare planten te zien. (hoe gaaf, 1x planten/zaaien en jaren plezier!) ‘s Middags gingen we aan de slag met ons eigen ontwerp. Stiekem had ik geen idee waar te beginnen maar gelukkig liepen er vier permacultuur experts rond die precies wisten wat een goed ontwerp moest inhouden. (denk aan: zon, wind, soort planten, hoe vaak je er bent, bodem, schaduw etc.) Zonder deze opleiding had ik maar gewoon wat gedaan en was ik er na talloze mislukkingen achtergekomen dat iets misschien op een andere manier beter werkt. Ook prima, maar eerst even goed nadenken is ook wel handig. Ha.
Volgende maand laat ik jullie mijn uiteindelijke ontwerp zien.

De dag in foto’s:
permacultuur-ontwerpdag-4
permacultuur-ontwerpdag-3 permacultuur-ontwerpdag-6 permacultuur-ontwerpdag-10 permacultuur-ontwerpdag-18 permacultuur-ontwerpdag-19 permacultuur-ontwerpdag-26 permacultuur-ontwerpdag-30 permacultuur-ontwerpdag-35 permacultuur-ontwerpdag

2 REACTIES
 • Jan-Willem van de Velde
  Beantwoorden

  Mocht je echt in de praktijk aan de slag, dan kun je bij ons in drie maanden e(vijf ochtenden doordeweeks) een praktijkpleiding permacultuur volgen. Ons terrein is geheel volgens permacultuurprincipes ontworpen en is integraal duurzaam. We zijn tien jaar geleden begonnen en zijn een flink stuk op streek. Bel ons voor meer informatie. We hebben zojuist een heel magazine gewijd aan de ontwikkeling in de afgelopen tien jaar. We kunnen je het toesturen.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah, dankje Jan-Willem, ik ga het onthouden!
   Mooi bedrijf zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: