2016 – Wat was je leuk!

2016 – Wat was je leuk!

19 december 2016, het jaar komt tot zijn einde. Tijd voor een terugblik. Wat heb ik meegemaakt en wat had ‘beter’ gekund?

Als ik over 2016 nadenk heb ik het gevoel dat ik er nog zoveel meer uit had kunnen halen. Begin 2016 bedacht ik: ik wil van Groene Avonturen een echt bedrijf maken en kunnen leven van fotografie les geven & Groene Avonturen. Ha, dat is helaas niet gelukt. Ik heb met het geven van lezingen en wildpluk wandelingen ongeveer 500 euro verdiend. In maart stop ik met mijn BBZ uitkering en moet ik geheel leven van datgene wat ik zelf verdien. Een schop onder m’n kont op ondernemersgebied ga ik mezelf geven. 🙂

Kritisch kijken naar wat je dit jaar hebt gedaan is heel goed, maar dankbaar terug kijken natuurlijk ook. Want misschien verdiende ik er geen drol mee, ik gaf dit jaar wel vijf lezingen. Tijdens de Streekboer van het Jaar verkiezing, aan zeven vrouwen in de woonkamer van Jocyta, tijdens het Dag van het Beeld, aan een groep basisschool docenten en tijdens Let’s Gro. Ook ben ik op dit moment bezig met een cursus ‘Hoe presenteer je voor een (grote) groep mensen’ waar ik véél van leer. En waardoor ik mijn presentaties totaal ga omgooien. Mooi om te beseffen dat het zoveel beter kan.

14615590_985430048235816_7655030987775868896_o
Verder heb ik zes wildpluk wandelingen gegeven en daardoor heel veel leuke mensen ontmoet.

media
Een media jaar was het. Zo stond ik in het Dagblad van het Noorden, werd ik geïnterviewd in de podcast van Healthlovers, stond ik in een artikel van NOS op 3 én in de NRC Next, ging ik midden in de nacht naar Hilversum voor Radio 1, stond ik in September in de Marie Claire en vorige maand in het blad Stadstuinieren.
Wauw!
Lightroom (IMG_3681-2.CR2 en 71 andere)
Dit jaar deed ik veel verschillende challenges. In Februari begon het met minimaliseren. Alles wat ik in mijn bezit heb werd vastgelegd, een gedeelte werd weggedaan. Sindsdien zijn er veel boeken en een aantal spullen bijgekomen en een paar dingen naar de kringloop gebracht. Zo heb ik afscheid genomen van mijn bank, trampoline en een aantal kleine spullen.

img_4473
Maart stond ik het teken van zonder afval leven. Met als resultaat de bovenstaande verpakkingen. Op dit moment gooi ik toch wel weer een stuk meer weg, al is het gelukkig denk ik niet meer dan twee vuilniszakken per jaar.

collage
Elektriciteit werd een stuk minder verbruikt in April. Door met regenwater én met de hand te wassen, een bezem en de hooikist methode te gebruiken en de verwarming uit te laten bespaarde ik veel elektriciteit. Ook hier kan ik weer kritisch naar kijken, met de hand wassen heb ik bijvoorbeeld sindsdien niet meer gedaan.

zwerfafval-diy-groene-avonturen
200 items heb ik in Mei opgeruimd. Wauw! Het zwerfafval opruimen is er niet ingebleven, dit was de challenge die ik op het moment zelf leuk vond maar later niet meer heb gedaan.

groene-avonturen-lokale-gerechten
De allergrootste challenge kwam in Juni, toen besloot ik een jaar lang alleen maar lokaal te gaan eten. Echt super streng lokaal heb ik 1,5 maand volgehouden en daar heb ik veel van geleerd. Op dit moment eet ik een mix tussen voornamelijk lokaal en daarnaast wildgeplukt, gered van de markt en biologisch exotisch.

wildplukken
Een jaar geleden kende ik maar liefst vijf eetbare planten. Voor Wildpluk Woensdag begaf ik me wekelijks in de natuur mét wildpluk boekje en camera waardoor ik er dit jaar 75 nieuwe planten bij leerde.

rest
Verder: Lag ik in een ijsbad, begon ik aan m’n permacultuur opleiding, heb ik veel geleerd over het boeddhisme, ben ik meerdere malen afgekickt van koffie, nam ik afscheid van mijn smartphone, at ik heel veel fruit uit de buurboomgaard, was ik tien dagen stil tijdens een Vipassana retraite, zwom ik in de winter in koude meertjes, kwam ik in het bezit van een grote moestuin, kocht ik kilo’s en kilo’s lokale groente en ontmoette ik vele nieuwe mensen.

Een spannend, energiek, mindful en creatief 2016 was het. Een jaar waarin ik veel nieuwe dingen heb geleerd, mooie vriendschappen heb gesloten en nog groener ben gaan leven.
Tweeduizendzeventien zal hopelijk in het teken staan van ondernemerschap en aandachtig leven. Wat ik in 2017 wil bereiken komt volgende week online.

Hoe was jullie 2016? En hebben jullie al 2017 plannen?

7 REACTIES
 • Plantaardiger, natas
  Beantwoorden

  Hai Marin, leuk om dit te lezen. Ik ben benieuwd wat je in 2017 gaat beleven en zal je dan ook volgen 🙂

  Ik ben heel erg nieuwsgierig naar de kaart met lokaal eten, de landkaart. Maar ik heb er al even niets ver vernomen? Loka loka?

  Ik heb een 1 jarig plan geschreven voor 2017 en ik wil gaan bloggen over mijn eigen plantaardige avonturen, zoals recepten, moestuin tips en meer. Ik wil meer met fotografie gaan doen, een boek schrijven en heel veel geld gaan sparen.

  Fijn 2017!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa Loka Loka, die komt er ook aan! mét waarschijnlijk een app.

   Wat een mooi plan zeg! Heb je het ook uitgewerkt, hoe je die doelen bereikt?

 • Nynke
  Beantwoorden

  Wauw, wat een leerzaam en rijk jaar is het voor jou geweest! Het was leuk om te volgen, inspirerend ook! Ik kan ook dankbaar en tevreden terugkijken, dit waren in 2016 mijn acties op het gebied van bewust leven:

  Ik schreef maandelijks een nieuwsbrief over bewust leven
  Ik ben overgestapt naar een groenere bank (ASN Bank)
  In het voorjaar heb ik een uur zwerfafval opgeruimd bij mijn huis
  Ik heb maar 1 kledingstuk nieuw gekocht, de overige kleding die ik kocht was tweedehands
  Ik ben meer gaan uitgeven aan voeding, vooral biologisch en lokaal
  Steeds meer cosmetica die ik gebruik is van een eco-merk
  Ik ben een tweedehands smartphone gaan gebruiken
  Eindelijk werd ik lid van de bibliotheek
  Ik gaf veel spullen weg: weggeefkast, mini-biebs, brillen naar EyeClarify, tijdschriften naar het ziekenhuis, op het station liet ik een boekje achter
  Mijn extra slaapkamer heb ik leeggehaald, er een yogamat neergelegd en nu doe ik er af en toe een yoga/meditatie/mindfulness-oefening
  Ik ben begonnen met het ‘verzamelen’ van fietsknooppunten, voor mij een hele speelse manier om meer buiten te zijn en meer te bewegen
  Ik heb me op postfilter.nl afgemeld voor ongewenste post
  Sinds oktober ben ik iedere zondag offline op mijn telefoon

  Voor 2017 stippel ik niet teveel uit, ik ga verder met deze koers. Maar ik weet wel dat ik me in ieder geval bezig ga houden met voeding, meer buiten zijn en yoga. Ik wens jou een heel mooi, ondernemend 2017!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wauw wat een gaaf jaar. Mooi al die groene dingen die je hebt gedaan!
   Ik wens je een heel fijn 2017!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  2016 was een goed jaar, lekker consuminderen en veel eten uit de tuin en inmaken.
  Jammer dat net 1 week geleden mijn man een hartinfarct heeft gehad, dit is erfelijk en lag niet aan ons eten en levenswijze.
  Het gaat weer de goede kant uit, dus met 2017 willen we weer genieten van elkaar, de tuin en niet te veel plannen!

  En jij Marin veel liefde en plezier toegewenst in 2017!

  Warme groet
  Groene vrouw

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah, jeetje. Sterkte zeg!
   Heel veel plezier gewenst dit jaar.

 • Mel
  Beantwoorden

  Hoe beviel de vipassana retraite jou? Ik overweeg om er in 2017 aan deel te nemen en ben wel benieuwd naar andermans’ ervaringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: