Anders denken over geld in 2017

Anders denken over geld in 2017

Geld, ik blijf het iets bijzonders vinden. Iets waar ik vaak over nadenk, wat betekent het voor mij? Heeft het een positief of negatieve waarde in mijn leven? Hoe kan ik mijn ‘belemmerende’ overtuiging veranderen?

Afgelopen anderhalf jaar kreeg ik een uitkering voor startende ondernemers (aka: BBZ) waardoor je je eigen bedrijf kunt beginnen. Een gedeelte van wat je verdient mag je investeren in je bedrijf waardoor ik dit jaar een hoe-geef-je-een-fantastische-lezing-voor-een-grote-groep cursus heb gedaan en begin ik in Februari met een schrijfcursus. Zo fijn dat dit bestaat!

Toch merk ik ook dat het voor mij niet helemaal goed werkt, écht financieel onafhankelijk ben ik nog nooit geweest. Met de BBZ uitkering voelt het alsof ik in een bubbel leef, je hebt een soort-van eigen bedrijf maar écht ervan leven kun je eigenlijk nog niet. Die schop onder m’n kont om er echt alles uit te halen die heb ik nodig. Vandaar dat ik er in maart mee stop, een jaar eerder dan wat kan.


Misschien komt het ook wel door mijn belemmerende overtuiging dat geld slecht is.
Geld heeft heel veel macht, veel in de wereld wat verkeerd gaat komt doordat mensen macht en geld willen bezitten.
Zelf ben ik langzamerhand gaan denken dat geld ‘vies’ is, iets waar je het beste maar zo ver mogelijk van vandaan kunt blijven.
Door een gratis online cursus over geld van 365 dagen succesvol en het boek ‘Master your mindset‘ ben ik deze overtuiging langzamerhand aan het loslaten. Geld is in de basis neutraal, wat je er mee doet maakt of het ‘slecht’ of niet wordt. Geld is puur een ruilmiddel, een ruilmiddel die je kunt inzetten om andere mensen te betalen voor de diensten die ze doen.

vivienne westwood

Ik wil graag een stuk land kopen waar ik mijn eigen ecohuis op kan bouwen en samen met anderen in een ecodorp kan wonen. Een inspiratieplek waar iedereen kan langskomen en proeven van een groen leven. Een plek vol overvloed, natuur en vrolijkheid. Daarnaast word ik heel blij van in mezelf investeren (workshops, cursussen), bijdragen aan mooie groene projecten en sparen voor groene investeringen. Kortom: hiervoor is geld een waardevol middel.

Ik hoef niet duur/groot te wonen, ik word niet blij van nieuwe kleding/spullen/verre vakanties..
Juist m’n vaste lasten zo laag mogelijk houden, dat geeft me vrijheid. Vrijheid om te sparen en dit te investeren in mezelf, de toekomst, de mensen om me heen en mooie projecten van anderen.

Mijn ‘belemmerde overtuiging’ is dat ik in m’n hele leven nooit meer ga verdienen dan bijstandsniveau. Maar waarom zou ik niet kunnen laten zien dat je met een groen bedrijf net zo goed in staat kunt zijn om er goed van te kunnen leven? (zonder de aarde te schaden met nieuwe spullen en vliegreizen)

Zodoende is mijn doel om dit jaar financieel onafhankelijk te worden met Groene Avonturen en geld te zien als energie, energie om te investeren in mooie, groene dingen. Het te zien als een heel handig ruilmiddel en als een mogelijkheid om te creëren.

Bijzonder hoe overtuigingen kunnen veranderen. Vijf maanden geleden schreef ik nog een blogpost over dat ik nog minder geld wil uitgeven en het liefst zo min mogelijk ‘werk’. Maar hoe mooi is het om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet? Ik merk zelf dat ik het totaal niet erg vind om fulltime te werken, omdat ik er zoveel plezier in heb en het natuurlijk geen standaard kantoorbaan is.

Hoe denken jullie over geld? Heb je er positieve of negatieve gedachtes over? Zou je er anders over willen denken?

12 REACTIES
 • Lisa | Zenzoekers
  Beantwoorden

  Mooi geschreven. Ik denk nog steeds best wisselend over de relatie geld en werken. Soms denk ik: des te minder je werkt, des te beter je het voor elkaar hebt (want: meer vrije tijd). Aan de andere kant lees ik ook verhalen van mensen die doordat ze iets doen wat ze heel leuk vinden, het helemaal niet erg vinden meer uren te maken. Tot nu toe is mijn conclusie dat het heel persoonlijk is en je zelf erachter moet komen wat voor jou de perfecte balans is.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja klopt. Als ik ‘normaal’ werk zou hebben, zou het inderdaad zijn: hoe minder ik werk hoe beter. Maar omdat ik alles zo leuk vind om te doen vind ik het heerlijk om te werken 🙂
   Wat is jouw balans?

 • H*
  Beantwoorden

  Ik zie geld ook als iets neutraals. Sterker nog, eigenlijk als iets ‘niksigs’. Het wordt pas iets, als je er iets mee doet. Al kan het natuurlijk ook zorgen wegnemen als het er ligt voor als je het wel nodig hebt. Dat hoeft dus niet veel te zijn. Leuk om te zien dat jouw ideeën zich in korte tijd zo kunnwn ontwikkelen. Ik merk ook dat ik nu stukken schrijf die tegenstrijdig zijn aan die van een paar maanden geleden en ik word best wel blij van die ontwikkeling.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja grappig om te merken he, hoe je zelf zo kunt veranderen.
   Niksig inderdaad. Het kan veel betekenen of helemaal niks, net wat je er mee doet.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Hier zou ik ook wel zonder geld willen leven, maar het begint al met een zorgverzekering en nog andere verplichte dingen die…..ja geld kosten.
  Ze hebben ons hoe dan ook in de tang!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Zonder geld leven hoeft niet perse meer van mij. Maar m’n vaste kosten zo laag mogelijk houden, dat geeft een gevoel van vrijheid 🙂

 • izerina
  Beantwoorden

  Voor mij is geld gemak. Net iets meer geld hebben dan behoefte voelt rijk. Je kunt niet zonder. Als ik mijn kerstbrood ruil met iemand, die kaarten maakt, hebben we beiden eerst iets moeten kopen.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja klopt, dat geeft echt een gevoel van rijkdom.
   hih of je moet je eigen granen verbouwen en van bomen papier maken.
   (uh, niet heel realistisch)

 • Bianca van Dalen
  Beantwoorden

  Aan het verdienen van geld ontkomen we niet, maar verdienen met iets dat je leuk vind om te doen voelt niet als werk. Dat maakt al een wereld van verschil!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa klopt! Dan lopen vrije tijd en werk door elkaar, wat ik zelf helemaal prima vind!

 • Gelieke
  Beantwoorden

  Ik ben het met je eens dat geld in essentie neutraal is, je kunt er een hoop positieve dingen mee doen maar ook een hoop mee vernietigen. Voor mij is geld met name een middel waarmee ik bepaalde doelen bereiken kan. Het opent nieuwe deuren en mogelijkheden 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Klopt. en veel dingen kunnen ook zonder geld heb ik gemerkt, maar het blijft complex.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: