De ‘zakelijke’ en persoonlijke doelen van 2017

De ‘zakelijke’ en persoonlijke doelen van 2017

Voornemens, ik maak ze het hele jaar door en eigenlijk vooral niet in December of Januari. Het woord voornemens vind ik eigenlijk ook best suf klinken, alsof je eigenlijk al weet dat het toch niet gaat lukken.
Concrete doelen stellen en hiernaar toe werken dat ligt me meer.
Vorig jaar heb ik dit nauwelijks gedaan waardoor ik geen plan de campagne had en maar ‘doelloos’ aan het werk was.
Dit jaar pak ik het anders aan, op ‘zakelijk’ gebied (oeh, wat klinkt dat zakelijk) wil ik veeeel in 2017!

In het voorjaar komt er een online ‘Lokaal eten’ tijdschrift uit. Een tijdschrift vol interviews met boeren, redenen om lokaal te eten, een stappenplan hoe je dit alles kunt aanpakken en nog veel meer leuks.

schermafbeelding-2016-12-26-om-20-51-43
Verder komt dit jaar Loka Loka online, wat natuurlijk mooi past bij het tijdschrift. De meeste adressen hebben we, de kaart is in de maak, alleen het ontwerp & de achterkant van de website moeten nog worden gemaakt.

lezingen geven
Veel lezingen geven
staan ook op mijn dit-wil-ik-in-2017-doen lijstje. Eva heeft mij alle kneepjes van het vak geleerd, waardoor mijn presentatie nu zoveel sterker is. Aankomende donderdag is er een hele dag waarin ik mijn presentatie nog beter leer te maken en precies leer hoe ik mijn lichaamshouding en stem kan inzetten om mijn boodschap goed over te brengen. Ik heb erg veel zin om deze nieuwe inzichten uit te proberen.

In 2016 ben ik begonnen met het geven van wildpluk workshops. Dit doorzetten en uitbreiden staat voor 2017 gepland. Wildpluk wandelingen geven met kinderfeestjes en bedrijfsuitjes lijkt me erg leuk en waar ik mijn energie in ga steken.

Verder ga ik heel 2017 werken aan een heel gave online groene cursus die begin 2018 online gaat. Een (waarschijnlijk) 10-weken cursus waarin je op elk niveau (van lichtgroen tot donkergroen) leert (nog) groener te leven. Met tijdschriften, videos en veel opdrachten. Heel 2017 gebruik ik om dit zo goed mogelijk te maken.

Patreon -
Kennen jullie Patreon? Dit is een platform voor artiesten/bloggers/muzikanten. Hier kunnen volgers je steunen met een x bedrag per maand zodat je door kan gaan met bloggen/kunst maken. In ruil hiervoor krijgen je volgers elke maand bijvoorbeeld video’s/vlog’s/speciale blogposts etc. te zien. Het lijkt me heel leuk om in 2017 een Patreon profiel op te zetten en voor diegene die mij elke maand supporten videos te maken. (op bezoek bij ecodorpen, wildplukken, hoe ziet mijn groene week eruit, voedsel redden op de markt etc.)

Teveel doelen?
Ojee, ik las laatst dat je voor een jaar maximaal vier grote doelen moet hebben, ik heb er alweer zes. Gelukkig zijn sommige alleen het eerste kwartaal, waardoor ik daarna meer ruimte heb voor de andere doelen. Naast de doelen begin ik in Februari met een schrijfcursus, hier heb ik nog nooit les in gehad terwijl ik wekelijks veel schrijf. Tijd voor groei!

In 2017 geef ik weer twee avonden per week fotografie les. Soms is het best lastig om twee ‘carrières’ te combineren, ik wil nog net iets meer liefde en aandacht in het lesgeven steken. Ook ben ik coördinator ‘Fotografie café’ van een groot Fotografie festival wat mijn moeder aan het organiseren is.

Met al die doelen en toffe projecten/cursussen zal ik meer ‘moeten werken’. Gelukkig vind ik al het bovenstaande zo leuk dat ik dit met alle liefde doe. Fulltime werken voor een mooi, groen doel: I’m in!

Kritisch zijn
Wat dit jaar belangrijk gaat worden zijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse reviews. Hoe ging deze dag/week en maand? Wat moet er de komende tijd gebeuren? Hoe kan ik het efficiënter aanpakken?

Ook belangrijk: heel kritisch kijken naar de dingen die op m’n pad komen. Ik kan me al snel in heel veel verschillende dingen tegelijkertijd storten, zonder echt iets af te maken. Veel ideeën, nog iets te weinig uitvoering. Ik heb nog veel ideeën die ik ooit wil gaan uitvoeren. Ideeën voor een groen lespakket voor op scholen, permacultuur ontwerpen, het beginnen van een groene webshop, lokale catering etc. Dit jaar parkeer ik deze en richt ik me alleen op de gekozen zes projecten.

Thich Nhat Hanh - 2017
Persoonlijke doelen

Aandachtig leven is mijn persoonlijke doel. Met aandacht eten, met aandacht luisteren naar anderen en laten zien dat ik om ze geef, met aandacht het leven leven. Elk moment is een waardevol moment, want je leeft niet in het verleden of in de toekomst maar nu, in het heden. Op dit moment is alles precies goed. De ‘zakelijke’ doelen zijn een mooi streven, iets om naar toe te werken maar het huidige moment is het enige moment wat telt. Als ik hard werk, maar de doelen niet haal is dat helemaal goed. Het gaat om vooruitgang, om groei en om de ‘reis’ er naar toe. Niet om het uiteindelijke resultaat.

Wauw, mooi om alle projecten zo bij elkaar te zien, wat heb ik zin in 2017!

Hebben jullie ‘zakelijke’ en persoonlijke doelen?

10 REACTIES
 • Gelieke
  Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd naar je lokale tijdschrift! Klinkt als een stel mooie en ambitieuze doelen die je daar hebt, en goed dat je er op een paar focust, want anders resulteert het inderdaad in teveel ideeën en weinig uitvoering, zoals je zegt :). Maar wat denk je er van om er ook een nummer aan vast te plekken, bijv: Hoeveel lezingen wil je geven, hoeveel wildpluk workshops? Hoe concreter, hoe beter denk ik altijd maar 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Daar heb je een punt! Hoe concreter hoe beter inderdaad.
   Ga ik aan werken! 😀

 • Wilma Ketelaar
  Beantwoorden

  Klinkt heerlijk allemaal Marin! X

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   :D:D

 • Adelheid
  Beantwoorden

  Klinkt hartstikke goed! Knap dat je het zo op een rijtje hebt. Ik denk dat dat de eerste stap is richting de uitvoering van je ideeën. Ik herken het wel, heel veel ideeën hebben, en er uiteindelijk maar weinig echt uitvoeren. Mijn grote ‘doel’ van 2017 is verhuizen. We willen graag naar een dorp, liefst een huis met wat grond eromheen. Tot nog toe hebben we al veel opgeruimd, maar niet echt gestructureerd. Dat willen we vanaf nu gaan doen. Ja, ik heb ook veel zin in 2017!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gaaf, mooi doel!

 • J&A
  Beantwoorden

  Wauw, klinkt echt supergoed. Goed bezig zeg! Tof! Wordt vast een mooi jaar 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa dat denk ik ook!

 • Plantaardiger
  Beantwoorden

  Heerlijk jouw enthousiasme! Veel succes! Je ideeën zijn top.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hihi dankje! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: