Groen leven in 2017

Groen leven in 2017

Een blog over groene avonturen hebben, maar géén groene voornemens hebben, dat kan natuurlijk niet. Daarna is het weer een heel jaar klaar hoor met al die ‘voornemens’, al verzin ik tussendoor vast ook wel weer een hoop uitdagingen en dit-kan-nog-groener dingen.
Vorig jaar deed ik verscheidene challenges om steeds weer iets groener te leven. Een maand minimaliseren, zwerfafval opruimen, zonder afval leven, lokaal eten, minder water en elektriciteit verbruiken. Dit jaar wil ik alle groene challenges bij elkaar op een hoop gooien en ze gewoon elke dag toepassen. Misschien niet in het aller-extreemste, want ik merk dat een beetje comfort toch ook wel heerlijk is.

boeken groene avonturen duurzaamheid

Minimaliseren

Boeken

Dit jaar kocht ik stiekem méér dan genoeg boeken. De bovenstaande 22 en nog 6 die niet op de foto staan. 28 boeken! Ik kreeg er 7, kocht er 5 in de kringloopwinkel, 10 via marktplaats en 6 nieuw. Ik word blij van goede non-fictie boeken in m’n boekenkast, die ik eindeloos opnieuw kan lezen en waar ik in kan strepen en dingen bij kan schrijven. Boeken kunnen me zoveel inspiratie en nieuwe inzichten geven.

De boekenkast is nu ingedeeld op boeken over duurzaamheid/natuur, gezonde vegan voeding en boeddhisme/spiritualiteit/persoonlijke ontwikkeling.

In 2017 koop ik geen boeken meer, nee Marin, ook niet tweedehands.

img_3842
Kleding
Ha, dit zijn de kleren die ik vorig jaar Februari had. Ojee, hier zijn aardig wat kledingstukken bijgekomen, terwijl ik geen kledingwinkel in ben geweest. De kringloop en kledingruil feestjes zijn hier schuldig aan. Dit jaar besteed ik geen geld aan kleding. En als ik dan echt-echt iets wil zijn er genoeg kledingruil feestjes, het voordeel hiervan: gratis! en er komt niks extra’s bij maar het is 1 ding in, 1 ding uit. Een stiekeme tweedehands kettingliefde heb ik dit jaar wel ontdekt, die laat ik nog even voor wat is. En ik ben nog op zoek naar goede stoere tweedehands laarzen. Daarna is het ook schluss met schoenen kopen.

elektriciteit - groene avonturen
Elektriciteit

M’n Iphone is sinds een paar maanden de deur uit en die goede oude Nokia laad ik maar één keer per week op. Win!
Tja, die laptop, die hangt elke dag wel aan de stroom. Verder zijn er een aantal lampen, gebruik ik de wasmachine twee keer per maand, sta ik nog iets te vaak onder de warme douche en gebruik ik af en toe de staafmixer. Oh en blauwe tenen zijn ook niet super comfortabel, dus die verwarming staat weer af en toe zachtjes aan. Ik ga op zoek naar een zonne-energie lampje en. een mini-milieuvriendelijke wasmachine. En de zoektocht naar een draagbare, tweedehands zonnepaneel blijft bestaan. Minder vaak en korter douchen

regenwater
Water

Koud water is op zich niet een heel groot probleem voor het milieu. Warm water én het waterverbruik voor voeding is dat wel. Toch blijf ik het zo zonde vinden dat de wc wordt doorgespoeld met water. Helaas woon ik nog niet op een plek waar ik zo even een composttoilet kan gaan bouwen. In m’n moestuin zou dat wel kunnen, projectje 7291! Bewust met water omgaan is een mooi streven voor de alledaagse dag.

Voeding
Voeding heeft zo’n enorme impact op het milieu, omdat iedereen de hele dag door moet eten. Daarom blijft dit voor mij het grootste duurzame thema waar ik aan werk. Vorig jaar at ik 1,5 maand heel strikt lokaal, op dit moment is het een mix.
Een mix van voornamelijk lokaal (al mijn groente sowieso), een gedeelte Nederlands (havermout, quinoa), een klein gedeelte exotisch (smaakmakers en bio dadels/bananen) en af en toe wildpluk of gered van de markt.

img_4473
Zonder afval
Helemaal zonder afval vind ik een te grote uitdaging, en voor mij ook niet noodzakelijk. Het bij twee vuilniszakken per jaar houden: graag! Iets strikter wil ik het dit jaar bijhouden, ook om jullie te laten zien hoe ik het aanpak en oplos.

groene-avonturen-op-de-tuin
Moestuin
Van m’n tuin krijg ik het meeste stress én plezier. Goed, niet echt stress, maar naast vele projecten waar ik aan werk is m’n tuin weer iets op m’n to-do lijstje. Vandaar dat ik met mezelf heb afgesproken dat het geen standaard moestuin wordt, maar een plek om te observeren, te ontdekken en te spelen. Welk ‘onkruid’ groeit er goed? Welke meerjarige planten kan ik gratis vinden? Wat gebeurt er als ik dingen door elkaar zaai? Geen pagina’s planning, maar gewoon doen en ervaren.
Niet meer dan €50 wil ik dit jaar aan m’n moestuin uitgeven.

Daar staan ze hoor, zwart op wit: de groene voornemens. Willen jullie groener leven dit jaar? Hoe gaan jullie het concreet aanpakken?

11 REACTIES
 • Maike
  Beantwoorden

  Hey Marin,

  leuk om te lezen. Ik heb ook groene voornemens gemaakt voor 2017. Ook maar zwart op wit, here it goes:

  Vervoer: niet meer op benzine rijden, maar op gas. Vaker de trein als dat kan, en alles in Groningen op ‘t fietsje. Alle uitstoot van reizen compenseren via Treesforall.nl.

  Voedsel: minder en biologisch vlees eten, 1 dag in de week vegetarisch (misschien wel ‘t moeilijkste op de lijst, ik ben er zo gek op), eigen groente verbouwen in de achtertuin. Boodschappen van het seizoen en zoveel mogelijk lokaal (via beterbio, de streekboer of markt).

  Kleren en verzorging: minder kleding kopen en als wel: eerlijke kleding. Ecologische zeep producten, niet getest op dieren etc. Haren niet meer verven en ik draag bijna geen make-up meer.

  Afval: eco-wc-papier kopen, afmelden voor alle geadresseerde reclame (had al een neenee-sticker), geen nieuwe boeken kopen (doe ik ook veel te veel – ben gewoon lid van de bieb). Koffiemok en keepleaf meenemen naar kantoor. Zo min mogelijk naar de supermarkt, scheelt heel veel afval en onzinaankopen :p

  Wonen: spullen recyclen, 2e hands kopen en verkopen, naar de kringloop, niet zomaar weggooien, zonne-energie kopen van een boer uit Groningen (VandeBron), kachel op 19 graden, deuren sluiten, apparaten zo veel mogelijk uit. Ik zat dit jaar al op de helft van het landelijke gemiddelde aan energie, maar zou ‘t echt heel tof vinden als dat nog een stuk omlaag kan. Ecologische schoonmaakmiddelen (+ wasmiddel) en ik wil een regenton! 🙂

  Oke, en nu discipline en moed! Succes, ben heel benieuwd hoe het je vergaat. Ik doe met je mee.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Maike, wat leuk om te lezen!
   Post je over een paar maanden hoe het je vergaat?
   Doe ik dat ook 😀

 • Marijn
  Beantwoorden

  Leuk om te lezen! Ik wil
  minder afval produceren
  minder vlees eten
  net als vorig jaar alleen tweedehands of fairtrade kleding kopen (zo min mogelijk)
  doorgaan met ‘ontspullen’, ik heb nog steeds veel spullen en rommeltjes die ik nooit gebruik, maar waar ik niet over wil beslissen, zonde.

  Een regenton vind ik ook een leuk idee, ik ga kijken of dat voor mij ook rendabel is en of het bijvoorbeeld meeverhuisd kan worden naar een volgend huis.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gaaf! hihi ontspullen blijft terugkeren he. Heb ik ook.
   Volgens mij kan een regenton mee worden verhuisd hoor!
   Niet vol water lijkt me, maar leeg valt het wel mee.
   In sommige gemeentes krijg je ook korting op een regenton.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Wij hebben ook geen composttoilet maar hebben wel 3 watertonnen staan waar we de wc mee doorspoelen.
  De groenten krijgen ook een eerste wasbeurt van regenwater als het zo uit de grond komt.
  Verder gaan we gewoon door op de ingeslagen weg, want teveel doelen dat loopt bij ons toch mis.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ook een goede, regenwater gebruiken voor de eerste wasbeurt!
   Hoe werkt dat met de watertonnen en de wc?

   1. groene vrouw
    Beantwoorden

    1 grote en 1 kleine emmer met water in de wc neer zetten en gebruiken als je wilt doorspoelen.
    Was ik even vergeten te vertellen :-s
    Het is hier zo gewoon dat als de kinderen komen en er staan geen emmers in de wc dat ze roepen;…. geen emmers met regenwater in de wc?
    Meestal zijn de watertonnen dan leeg door als het langer niet regent.

 • www.kledingruilbeurs.weebly.com
  Beantwoorden

  voor 2017 wil ik van 2 naar 4 ruilbeurzen gaan!
  De afgelopen jaren organiseerden we 9 ruilbeurzen voor dameskleding en media.
  In het voorjaar wil ik een kinderkledingruilfeest en kinderboekenruil (op 17 februari) Op 1 april een dameskledingruilfeest en media en nogmaals in het najaar.
  Voor de sint en kerstinkopen een aparte speelgoedruilbeurs.
  De afgelopen 9 kledingbeurzen waren er gemiddeld 70 bezoekers. Met gemiddeld 10 kledingstukken inbreng: een tweede leven voor 700 kledingstukken per beurs…….

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gaaaf Jocyta!
   Je bent mooie dingen aan het doen!

 • Marieke | Bluebell Forest
  Beantwoorden

  Wat een voornemens! Als ik dit allemaal lees dan ben ik er nog lang niet, aan de ene kant, aan de andere kant schieten er gedachten door mijn hoofd over nut versus geluk… Ik moet me hier helemaal niet mee bemoeien, dus dat doe ik ook niet, wel weet ik dat deze voornemens helaas nooit voor mij op zullen gaan. Desalniettemin ben je heel goed bezig en hoop ik dat je ook erg trots bent op jezelf en je leefstijl!

  1. Marin
   Beantwoorden

   Iedereen heeft z’n eigen idealen en voornemens gelukkig.
   Ik ben altijd een beetje extreem in dat opzicht, ik ga voor alles of niks hahah.
   En het nut versus geluk dat houdt me wel bezig. Ik probeer bij alles te denken: word ik hier echt gelukkiger van? Dat vind ik wel heel belangrijk!
   Toch merk ik dat ik echt gelukkig word van die ‘extreme’ voornemens van mij haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: