Altijd op vakantie

Altijd op vakantie

Gisteren had ik een vakantiedag, zonder op vakantie te zijn geweest. De dag begon met de film  Down to Earth (wauw!) waar ik in m’n eentje heen ging, daarna dronk ik koffie met een vegan chocotaart bij Anat terwijl ik deze blogpost schreef in een notitieboekje en naar buiten keek, mensen en dieren observeerde. Ik maakte bananenbrood met zielige bananen bij het Free Café en had daar mooie gesprekken met onbekende mensen. De dag werd afgesloten met een uit-m’n-comfort-zone dansworkshop. Een dag zonder tijd en internet.

Het gevoel van vakantie, waarom zouden we dat niet altijd kunnen vasthouden? Waarom zou er een werk-leven en een vrije tijd-leven moeten bestaan? Zou het niet heerlijk zijn als deze werelden worden gemixt? Dat je altijd een vakantiegevoel hebt?


Wat vind je fijn aan vakantie/weekend hebben? Welk gevoel is dat?
Bij mij is het: rust, alles is mogelijk, nieuwe mensen en plekken ontmoeten, natuur, vrijheid, verbondenheid, avontuur, plezier, leven zonder tijd, geen stress, creativiteit.

Een echte ‘grote mensen baan’ heb ik nog nooit gehad. Het waren altijd bijbaantjes die ik erg leuk vond. Goed, dat half jaar bij de Xenos was verschrikkelijk en die zomer bij de H&M vergeet ik liever. Maar vanaf m’n tijd op de kunstacademie heb ik vier jaar bij de Vegetarische Slager gewerkt en ging ik elke keer met plezier naar m’n werk. Daarna werkte ik bij de verpakkingsvrije winkel Opgeweckt Noord in Groningen en nu ben ik fotografie docent bij de Fotofabryk en is Groene Avonturen mijn bedrijf.

zweedse-werktijden
Als zelfstandige heb je veel vrijheid. Vrijheid om zelf te weten hoe laat je opstaat, hoeveel je werkt, hoe je je dag indeelt. Als je hier goed mee om kunt gaan is het een perfecte manier om een vakantiegevoel te creëren terwijl je werkt. Hoe ik het aan pak? Ik probeer zo vroeg mogelijk op te staan (wat stiekem nog vaak mislukt) zodat ik voordat ik aan het werk ga al super zen, geïnspireerd en vol energie ben door mijn ochtendritueel (lezen, mediteren, yoga, dagboek, visualisaties, ademhalingsoefeningen. The Miracle Morning is een mooi boek hierover) Én natuurlijk het cliché: de zonsopgang bekijken.
Ik werk in mijn supersonische kantoor met uitzicht op een meer (uh, dat is gewoon thuis, maar het meer is er wel) en voor het ultieme vakantiegevoel werk ik ook veel in de stad, in de bibliotheek of in een koffietentje.
In de pauze wandel ik een stukje in de natuur, duik ik een kringloopwinkel in of drink ik koffie met vrienden. Van uren achter elkaar werken wordt mijn hoofd gaar, de Zweedse werktijden (zes uur per dag werken) hou ik aan.

rest
In mijn ‘vrije tijd’ (ik zie dat eigenlijk niet echt afgescheiden) doe ik dingen die me uit m’n comfort zone halen (in een meer zwemmen in de winter, met gekke workshops meedoen, dingen doen die ik eigenlijk niet durf)
En probeer ik wekelijks nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Vaak ben ik alleen op pad. Alleen naar het filmhuis, alleen naar een workshop, alleen in de natuur. Klinkt misschien zielig, vind ik heerlijk! En ik merk: in je eentje ontmoet je snel nieuwe mensen.

Niet met tegenzin naar je werk gaan helpt enorm bij het vakantiegevoel.
Hoe sta jij in je werk op dit moment? Als je het niet naar je zin hebt, wat houdt jouw tegen om iets anders te zoeken of voor jezelf te beginnen?
Als je heel kritisch naar je uitgaven gaat kijken blijkt het vaak dat je op van alles kunt besparen en zomaar een dag per week minder hoeft te werken.

ultieme-vakantiegevoel-tips
Geen smartphone hebben. Offline zijn als je niet thuis bent helpt enorm om minder stress te hebben en echt even weg te zijn.
– Durf te verdwalen, probeer de weg eens zonder Google Maps te vinden. Hierdoor kom je in straten die je niet kent, spreek je met mensen om de weg te vragen en kun je mini avonturen beleven.
– Vaker in de natuur zijn ontstresst enorm. Een eigen moestuin hebben draagt hier aan bij, deze heeft namelijk echt dagelijkse/wekelijkse zorg nodig, waardoor je er vaak heen moet.
– Leven zonder tijd. Je kunt heel eenvoudig de tijd van je laptop en mobiel uitschakelen, waardoor je niet meer zo gefixeerd hoeft te zijn op tijd. Leven zonder tijd = ultra vakantiegevoel

IMG_7397
– In de zomer: kamperen in je tuin/moestuin. Zelfs al moet je die dag naar kantoor, ontwaken in een tent geeft al een meesterlijk begin van de dag.
– Raak bevriend met mensen uit andere culturen, zij kunnen je meenemen op een wereldreis zonder dat je je stad uit hoeft. Geuren, smaken, vormen, gesprekken.. alles kan je meenemen naar een ander land.
– Stress voorkom je onder andere door steeds 25 minuten aan een taak te werken en dan 5 minuten pauze te nemen. In die 5 minuten kun je mediteren, dansen(!) wat yoga oefeningen doen, of even buiten wandelen.
– Probeer je nergens voor te haasten, de ‘reis’ is namelijk genoeg. Neem de tijd om rustig te koken en niet met je hoofd bij het volgende agendapunt te zijn. Neem de tijd voor je vrienden, voor de afwas, voor alles eigenlijk.

Elk moment is een waardevol moment. Zelfs op kantoor kunnen de meest saaie momenten heel waardevol worden door echt in het NU te zijn. Je lichaam te voelen, de koffie die je de hele dag door drinkt echt te proeven, een mooi gesprek met je collega te hebben. Als ik naar de andere kant van de stad moet fietsen en daar totaal geen zin in heb probeer ik de fietstocht als een avontuur te zien. Alsof ik in een nieuwe stad ben en alles voor het eerst zie. Of nog beter: alsof ik een klein kind ben en de wereld voor het allereerst ervaar.

Hebben jullie tips om ‘altijd op vakantie’ te zijn? Ervaren jullie het ‘altijd op vakantie’ gevoel? Wat zou je er zelf aan kunnen veranderen om dit te ervaren?

11 REACTIES
 • Anneloes/Janet
  Beantwoorden

  Heel inspirerende blogpost. Ga ik zeker wat tips van overnemen: vaker offline, dingen uit m’n comfortzone doen, meer natuur… 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Yeeeh, leuk! Nu drie weken later al meer gelukt?

 • Wendy
  Beantwoorden

  Volgens mij heb je ongeveer alles wat bij het vakantie-gevoel hoort wel genoemd! Wel herkenbaar, en een manier van leven die mij ook wel aanspreekt!! Nieuwe plaatsen en dingen ontdekken, als dan onverwacht de zon tevoorschijn komt is mijn vakantie-gevoel helemaal compleet. Mooie blog 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa klopt! Fijn om te horen 🙂

 • Adelheid
  Beantwoorden

  Je laatste punt mag van mij helemaal bovenaan staan. Volgens mij zit daar echt alles in! Verder is het een mooi overzicht, waar ik niet veel aan toe kan voegen. Wat ik wel eens doe bij een fietstocht waar ik eigenlijk geen zin in heb: langs een andere weg fietsen dan je normaal doet. Liefst door buurten waar je nog nooit bent geweest. Geeft ook een vakantiegevoel! En voor vandaag: elk zonnestraaltje opvangen, word ik misschien ook es wakker…

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Echt he, vind dat zo belangrijk. Echt in het NU zijn.
   Een andere weg fietsen is ook leuk inderdaad!
   Heb je nog steeds het probleem met de foto’s? 🙁

 • Adelheid
  Beantwoorden

  O ja: bij jouw blog verdwijnen de foto’s op mysterieuze wijze! Als ik begin met lezen, worden ze steeds kleiner, en uiteindelijk blijft er een heel klein vierkant kadertje over. Sommige foto’s blijven staan, zoals in het verhaal hierboven de laatste foto met tent. De rest is verdwenen. Heb jij enig idee hoe dat kan? Het gebeurt alleen met jouw blog!

 • Angela van Kessel
  Beantwoorden

  Ja! Herkenbaar, dat gevoel dat er geen onderscheid is tussen werk en vrije tijd, want dat ze samen komen in één ding, namelijk: mijn leven! Ik vind mijn werk als holistisch masseur ook zo fijn, ik mag zo veel bijzondere mensen ont-moeten, en dat geeft me veel energie. Daarom vind ik het ook geen probleem om op zondagavond te werken, en dat betekent dan dat ik op een doordeweekse dinsdag ook gerust een hele middag kan zitten theedrinken met iemand. Heerlijk! Al moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het in de lente en zomer een stuk meer voelt als vakantie, dan in de herfst en de winter, want ik krijg ook echt een vakantiegevoel van tuinieren en hangen in mijn hangmat. Ik ben nog op zoek naar het winterequivalent daarvoor..

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa in de lente en zomer is er toch wel het ultieme vakantiegevoel.
   Winter.. hmm.. vaker naar de sauna? Maandje naar de warmte?
   Of je juist helemaal overgeven aan de winter: chocomelk, filmpjes, cocoonen, familie.. Vind ik ook altijd fijn! (maar meestal wil ik weer zon in februari haha)

 • Lien Robberechts
  Beantwoorden

  Wauw, leuke tips! Moet ik meenemen voor een iets meer bewust ontspannen leven in 2017. Dank hiervoor.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Fijn! Lukt het al de afgelopen drie weken? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: