10 inspirerende boeken/videos en blogs

10 inspirerende boeken/videos en blogs

Als een boek, documentaire, video, artikel of blog echt goed is ga ik er anders door nadenken én leven.
Ik verbreed mijn kijk op de wereld, ga kritisch kijken naar mijn eigen gewoontes of merk op dat ik toch bepaalde vooroordelen of gedachtepatronen heb. Zonder deze inspirerende input was ik nu een totaal andere Marin geweest.
Een Marin die veganisten super extreem vind, die elke dag een halve liter cola drinkt, alle lampen aan laat staan als ze weggaat en veel onbewuster en negatiever in het leven staat.
Kortom: Ik kan niet zonder mijn dagelijkse portie aan boeken/videos en blogs. Vandaag tien inspirerende van de afgelopen maanden.

Films

down to earth

Down to Earth

Samen leven in een community, middenin de natuur. Verbonden zijn met de mensen om je heen en je omgeving.
“Rolf en Renata reisden met hun drie kinderen de wereld over om de wijsheden van earth keepers vast te leggen in hun documentaire ‘Down to Earth’. Van Peru tot Namibië, van Noord-Amerika naar een afgelegen eiland bij Australië spraken ze stamhoofden en oude wijzen die als geen ander weten hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe noodzakelijk het is de aarde te koesteren.”
(kopfoto: Down to Earth)

Captain-Fantastic-movie-starring-Viggo-Mortensen

Deze film! Met honderd uitroeptekens!
Een vader woont met zijn vijf kinderen midden in de natuur. De vader geeft ze zelf les: ze zijn enorm sterk en slim, verbouwen hun eigen eten, maken muziek, dansen rondom het kampvuur en weten alles over de natuur.
Maar dan overlijdt hun moeder en moeten ze de wijde wereld in. Wat gebeurd er als de ‘wereldvreemde’ kinderen in de ‘normale’ wereld terecht komen?

Als ik ooit kinderen wil (nu denk ik: ‘nee’, maar je weet maar nooit) dan wil ik ze alleen als ik ze een-soort-van zo kan opvoeden. Midden in de natuur en lesgeven via homeschooling. Alleen wonen we dan niet zo afgelegen maar juist in een gemeenschap/ecodorp.
TomorrowStill3
Een inspirerende documentaire over hoe het anders kan. Wat als je zelf het goede voorbeeld laat zien en gave projecten opzet? Een groep Fransen die onzeker zijn over de toekomst van hun kinderen gaan langs bij een permacultuur tuin, urban moestuinen, ze ontdekken alternatieve geldsystemen, laten het bijzondere Finse onderwijssysteem zien..

Vooral als je nog maar net komt kijken in de groene en bewuste wereld is dit een gave documentaire omdat je zoveel bijzondere projecten ziet. En na afloop geïnspireerd en gemotiveerd naar buiten loopt. Gemotiveerd om zelf de verandering te zijn die je wilt zien in de wereld.

gandhi11
Gandhi! Dat hij een voorbeeld voor vele is, dat wist ik wel. Maar wat ‘ie nou precies heeft gedaan daar had ik geen weet van. Deze documentaire laat me zien wat een geweldig bijzonder persoon het is geweest. En dat het niet erg is om anders te leven/denken, pioniers hebben we nodig. Een film om zeker vaker te bekijken.

Boeken

moederaarde
Dit boek kan ik vandaag ophalen bij de bibliotheek, maar heb ik dus nog niet gelezen. Een medestudent van de Permacultuur opleiding vond hem heel erg passen bij datgene waar we nu mee bezig zijn: werken aan een andere/bewustere wereld. Het is een kinderboek die zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog afspeelt.

“De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, dat nu Thule heet, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. De mensen leven in harmonie met de prachtige natuur. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Op een dag verschijnt een onbekend expeditieschip in de fjord. Algauw blijkt dat de opvarenden van het schip, afkomstig uit het Badense Rijk, van plan zijn Thule te veroveren. Bij een land zonder wapens, geregeerd door vrouwen, moet dat toch niet moeilijk zijn! De Badeners stuiten echter op onverwachte tegenstand.”

 
Natuurlijke waskracht
Een online boekje over de natuurlijke waskracht van de natuur. In veel planten zitten natuurlijke saponine: zeepstoffen. Weg met de wasmiddel, op naar het stadspark voor je zeep: paardekastanjes, klimop of sneeuwbes, het kan allemaal!

Eckhart Tolle – The power of now

De kracht van het NU. Als je totaal in het Hier en NU bent kunnen er geen problemen en angsten zijn, die maak je namelijk in je hoofd. Een fascinerend boek die ik meteen tweedehands heb gekocht omdat ik er lekker in wil strepen en schrijven. Al denk ik stiekem dat ik het hele boek wel kan onderstrepen. Mindshift!

Youtube

Sanny is leuk! Ze vlogt en maakt videos over zelfontwikkeling, spiritualiteit en positiviteit. Naast dat ze me nieuwe inzichten en wijsheden brengt maakt ze me vooral heel vrolijk bij elke video die ik van haar kijk.
Ze brengt een hoop lichtheid in de aardig donkere wereld!

Charles-Eisenstein-podcast-image

Marc Siepman vertelde in de Permacultuur opleiding over de geefeconomie. Zelf leeft hij sinds een paar jaar puur en alleen van donaties. Het boek ‘The Sacred Economics’ was zijn inspiratie, in de youtube video een teaser.
Het boek staat, zelfs in het Nederlands vertaald, gratis online. Het is niet een boek die makkelijk wegleest, maar laat je wel totaal anders naar onze economie en je eigen patronen kijken.

Blog

Rob Greenfield - Nothing new

Nothing New – Rob Greenfield
Ik koop heel sporadisch iets nieuws. Helemaal niks nieuws is nog niet gelukt, maar ik denk goed na bij elke aankoop die ik doe waardoor ik ze in een jaar op twee handen kan tellen. Mooi om te zien dat er anderen met hetzelfde bezig zijn, vooral als het mijn groene held Rob Greenfield betreft. Ik ben benieuwd hoe het hem vergaat en het inspireert mij om nog net iets ‘strenger’ te zijn.

In welke boeken, documentaires, blogs en videos moet ik me de komende tijd verdiepen volgens jullie?
6 REACTIES
 • ilona
  Beantwoorden

  Kinderen van moeder Aarde is het begin van een trilogie. Heb ik als kind gelezen en vorig jaar nog eens opnieuw en er zaten wel goede ideeën in. Ook niet onbelangrijk, vrouwen zijn daar de machthebbers.

  “Weet wie je eet” van Stijn Bruers heeft mijn leven veranderd omdat het me deed beseffen dat ik gewoon fulltime vegan kon worden.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Oeh, dat boek ken ik nog niet. Ga ik op m’n lijstje zetten!

 • Gelieke
  Beantwoorden

  Tomorrow vond ik ook heel inspirerend. In het kader van klimaatverandering is de documentaire Before the Flood een aanrader (al wist ik het meeste al wel wat erin gezegd werd, het is dus misschien meer iets voor mensen die nog niet zo bekend zijn met dit alles) . Captain Fantastic kende ik nog niet, die ga ik zeker kijken!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Oja, helemaal vergeten: Before the Flood!

 • Judith
  Beantwoorden

  Ik vond de serie Kinderen van Moeder Aarde inderdaad altijd erg gaaf, en lees hem nog steeds heel regelmatig.

  Een documentaire waar ik veel uitgehaald heb, is Bag It. Mocht je die nog niet eerder gezien hebben, dan is dat een erg leuke.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Bag it heb ik een tijd geleden bekeken, maar is een goede om nog een keer te zien! Ga binnenkort met 100/100/100 meedoen, waarin ik 100 dagen geen afval ga produceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: