Niks uitgeven aan je moestuin: gratis zaden

Niks uitgeven aan je moestuin: gratis zaden

Heb je weinig geld maar wil je toch voedzaam eten?
Of wil je minder werken en meer tuinieren? (op boodschappen besparen = minder geld uitgeven = minder werken = hoera!)
Op welke manier kun je aan gratis zaden komen?

Wildplukken wildplukwandeling

Wil je leren van welke wilde eetbare planten je de zaden kan verzamelen? Ga dan mee met een wildplukwandeling


Voor een zakje met zaden betaal je tussen de 75 cent en de 3 euro.
Een bedrag wat niet erg hoog is, maar je kunt op zo’n makkelijk en leuke manier aan gratis zaden komen dat het de moeite waard is om het uit te proberen.

7 manieren om aan gratis zaden te komen:
Zaden gekregen - Groene avonturen


1. Vrienden/Social Media
Op social media kun je een oproepje doen met de vraag of mensen nog zaden over hebben. Op deze manier heb ik van drie mensen zaden gekregen en heb ik hierdoor een mega voorraad. Als je ‘groene’ vrienden hebt en zaden gaat ruilen hoef je nauwelijks meer zaden te kopen.

zadenbibliotheek - roeach - groene avonturen


2. Zadenbibliotheek
In Joure en Leeuwarden is er de Zadenbibliotheek van Roeach. Hier kun je gratis zaden ‘lenen’, en ze weer terug te brengen als je van de gezondste planten de zaden hebt verzameld. Helaas zijn er nog geen andere in Nederland, België stikt er wel van! Een paar jaar geleden was er wel een mooi project (helaas maar voor een week) tijdens de Rotterdamse Oogst: Geen woorden maar zaden.

IMG_6029

3. Bohnen Atlas 
In Duitsland is er De Bohnen-Atlas, als je hier aan meedoet kun je bonen ‘huren’ en nieuwe bonen toevoegen aan de bibliotheek. Er staan nu 640 verschillende bonen op! Door ze te verbouwen op je tuin, te drogen en weer op te sturen houd je de bibliotheek in stand. Meer (nederlandse) informatie

4. Zadenruilbeurs
Elk jaar zijn er verschillende zaden ruilbeurzen, waar je, zoals de naam al zegt, zaden kunt ruilen met anderen. En als je nog geen zaden hebt zijn er vast genoeg mensen die je een paar zaden gunnen. Op 4 & 5 maart is er een grote ‘Reclaim the seeds‘ beurs in Nijmegen.


5. Zelf zaden verzamelen
Als je al een moestuin hebt is het leuk om dit seizoen je eigen zaad te verzamelen. Je laat de mooiste planten in zaad schieten, op google vind je wanneer het zaad is afgerijpt en wanneer je ze kunt verzamelen. Dit zaad is voor jouw stuk grond perfect omdat het onder die omstandigheden is gegroeid. Als je het echt goed doet kun je bijvoorbeeld van de zaden van één tomaat je hele leven tomaten eten.
Meer informatie: mooiemoestuin, veltmooiemoestuin 2 en cashewstadstuinieren.

Ook kun je zaden van wilde, eetbare planten verzamelen. Welke? Leer het als je meegaat met een wildplukwandeling.

zaden verzamelen - groene avonturen


6. Uit je eten zaden verzamelen
Ook kun je de zaden uit je eten verzamelen. Dit kan van tomaten, komkommers, paprika’s, pepers, courgette, pompoen.. Het nadeel van courgettes en pompoen is dat ze kruisbestuivers zijn, waardoor het zomaar kan zijn dat je volgend jaar niet die mooie oranje pompoen krijgt maar een kruising tussen een courgette en een pompoen.

IMG_8147


7. Zaden van wilde planten 
In de natuur kun je de zaden van wilde eetbare planten verzamelen.
Leer het tijdens een wildplukwandeling!

Bijvoorbeeld van de brandnetel, kraailook, klaver, echte kamille, zuring, melde, vogelmuur of veldkers. Bedenk van te voren goed welke je wilt (hoe lekker ze zijn) en kijk goed na of ze niet je hele tuin overnemen. Een tuin vol zevenblad is een behoorlijk ‘tuindersverdriet’ (op de foto springbalsemien, makkelijk te verzamelen, maar die wil je liever niet in je tuin haha)

Verder lezen?

zelf-zaad-telen-LR
PM nr 4_cover

15 REACTIES
 • Plantaardiger
  Beantwoorden

  Een heel belangrijke aanvulling zou zijn: zorg ervoor dat je alleen biologische zaden (gmovrije) plant. De bijen hebben het heel moeilijk met al dat gif en we hebben de bijen nodig. De helft van kas voedsel hangt af van bijtjes. Laten we de bij redden en allemaal alleen bio zaden kopen/ruilen/zaaien

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hele goede aanvulling, dankje!!!

  2. looackerhof@gmail.com
   Beantwoorden

   Helemaal mee eens!

 • natuurlijk-rijk
  Beantwoorden

  Ik doe elk najaar met mijn blog een zadenruil. iedereen kan meedoen. Bedoeling is dat je zelf zaden uit je tuin oogst, die aanbied in de zadenruil waarna de deelnemers dan kunnen aangeven welk zaad ze graag hebben. Zelf geef je ook aan de anderen door welk zaad je wil ontvangen. En zo ontvang je dus een hele hoop envelopjes, echt leuk! Hier vind je meer info; http://www.natuurlijk-rijk.be/zadenruil-2016/

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Gaaf!!!

 • Majieke
  Beantwoorden

  Je kunt ook plantjes verkrijgen via regeneren, kopjes van wortel of pastinaak of koolrabi laten wortel schieten en dat dan in de grond zetten. Soms gaat het dan meteen zaad schieten, maar soms krijg je ook een nieuwe wortel of koolrabi.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah ja, wat een goede. Had ik nog niet aan gedacht, dankje!

 • Mille Pagine
  Beantwoorden

  Inspirerend artikel! Helaas is mijn moestuin nog geen daadwerkelijke tuin, maar een balkon vol… Wie weet voor in de toekomst, ik ga je tips onthouden!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Het nadeel soms van gekregen zaad dat sommige bloemen gaan kruisen en dan weet je niet zeker of je wel het goede hebt!
  Want een bij houd zich niet bij die ene soort om honing te zoeken.
  Wij kopen voor 30 euro aan zaad en kunnen daar een heel jaar van eten en dat is niet duur.
  Wij hebben ook wel bio zaad en soms komt een heel zakje zaad niet uit en dan is het duur.
  Ik weet uit ervaring dat niet alle zaadjes uit komen maar helemaal niets is vervelend.

 • Conny
  Beantwoorden

  bij groei en bloei en bij velt hebben ze vaak beurzen waar ook zaadjes voor een klein prijsje aangeboden worden , als je zelf wat eigen zaden meeneemt willen mensen vaak ook gewoon ruilen is mijn ervaring

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Goede, dankje!

 • Myrthe
  Beantwoorden

  Bij Heinz kun je gratis tomatenzaadjes aanvragen 🙂

 • Anneke
  Beantwoorden

  De Lidl heeft elk voorjaar zaden vanaf 19 cent per zakje. Daar zitten ook veel groentezaden bij. Ik heb voor 5 euro een moestuin vol.

 • Gratis moestuin: Fruitstruiken en fruit- en notenbomen - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] eindelijk deel twee in de gratis moestuin serie. Hoe je gratis zaden kunt bemachtigen kun je hier lezen, maar voor een échte permacultuur tuin zijn fruitstruiken en fruit- en notenbomen […]

 • mario004janssens@hotmail.com
  Beantwoorden

  hey zijn er nog mensern die palmboom zaden hebben ben van zele oost vlaanderren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: