Recept: Nederlandse lijnzaad crackers

Recept: Nederlandse lijnzaad crackers

We hebben hier te maken met een win-win-win recept: Lijnzaad crackers. Het is namelijk makkelijk te maken, lang te bewaren, kan van bijna geheel Nederlandse ingrediënten en de wortel/bieten pulp wat je overhoudt van je zelfgemaakte groentesapje kun je hier mooi in kwijt. Én goedkoop: voor ongeveer 35 crackers ben je nog geen €1,00 kwijt.

Het recept komt in het voorjaar in de online ‘4 weken cursus – Lokaal eten’ die ik aan het maken ben en die je straks op donatie basis kunt aanschaffen. Ik zit op dit moment vol in de zelfverzonnen deadlines. Stiekem ontdek ik zoveel informatie die er in moet, dat het van een simpel tijdschrift een meer dan 200 pagina cursus is geworden. De foto’s zijn gemaakt, nu is er nog veel schrijfwerk en ontwerpwerk te verzetten. Goed, daar komen jullie natuurlijk niet voor.
Het recept:

Men neme:
1 cup (150 gram) lijnzaad (lijnzaad van de Lijnzaadfabriek is Nederlands!)
2 eetlepels gemalen lijnzaad (dit gaat heel makkelijk in een koffiemaler)
3/4 cup (190 ml) water
1 el tamari/sojasaus
1 el ahornsiroop
1/6 tl uienpoeder
1/6 tl knoflookpoeder
Optioneel: 1 cup wortel/bieten pulp of rasp
Optioneel: Zonnebloem-, pompoenpitten of sesamzaad
Optioneel: oregano/basilicum/Italiaanse kruiden

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Mix de lijnzaad en lijnzaadmeel in een kom. Als je met bieten/wortel pulp of rasp werkt kun je deze samen met het water mixen tot één geheel.
Combineer het (bieten/wortel) water, tamari, ahorn en de uien- en knoflookpoeder in een bakje en vermeng het daarna met de lijnzaad. Eventueel kun je er ook andere kruiden of zaden/pitten door heen gooien.

Laat het ongeveer 15 minuten staan, roer het af en toe door, totdat het iets dikker wordt. Stort het mengsel op een bakplaat (waarop bakpapier ligt) en verspreid het mengsel met een spatel. Zorg dat de laag zo dun mogelijk is, dan worden de crackers lekker knapperig. Snijd er met een mes vormpjes/lijnen in, waar je ze straks wil gaan breken. Bak de crackers ongeveer 20 minuten, totdat ze knapperig zijn. Als ze goed droog zijn gebakken kun je ze wekenlang bewaren.
De lijnzaad crackers zijn te gebruiken net als brood.

Lijnzaad crackers - Groene avonturen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: