Mijn groene voorraadkast

Mijn groene voorraadkast

Ik ben iemand van uitersten, waardoor ik het liefste én lokaal én zonder afval én plantaardig én biologisch wil kopen. En daarnaast nog wil wildplukken én voedsel redden. Die én én én is voor mijn geweten heel fijn, maar voor mijn liefde voor voedsel iets minder. Daarom probeer ik mijn weg hier nu in te vinden.
Iets doen wat goed is voor het milieu, voor mijn gezondheid en iets waar ik zelf ontzettend blij van word. Vaak gaan deze samen, af en toe is het nog een zoektocht.

Eten is voor mij een combinatie tussen smaak, gezondheid en geweten.
Verstand en gevoel.
Je bewust zijn van wat je met datgene wat je eet teweeg brengt.
Met je vork kun je namelijk elke dag stemmen.
Stemmen voor een bewustere, betere wereld.

Goed, over naar de voorraadkast:

voorraad-3

Lokaal (+- 25/50 km) 

– Peulvruchten (heel veel soorten)
– Roggebrood
– Granen (spelt, rogge, eenkoorn)
– Speltmeel
– Diverse thee
– Kruiden (‘italiaanse’ kruiden)
– Hazel- en walnoten
– Zelf ingemaakte augurken, tomatensaus, jam, chutney, ketchup, limonade)
– Al mijn groente (en in de zomer al mijn fruit)

Nederland:
– Quinoa
– Lijnzaad
– Speltpasta
– Zoete aardappel
– Havermout
– Biologische appels en peren

kokosmelk-havermelk-en-kikkererwten

Niet Nederlands/Verweggistan: 

– Ahornsiroop/kokosbloesemsuiker
– Gedroogd fruit (rozijnen, mango, abrikozen, Yogi Yousef dadels)
– Kokosolie (maar die gebruik ik nauwelijks)
– Kokosrasp (hier maak ik ook kokosmelk van)
– Edelgist
– Tahin
– Groentebouillon (in een potje)
– Speltwafels
– Cacaopoeder
– Chocolade (90% puur)
– Zaden/pitten: sesamzaad, pompoen- en zonnebloempitten
– Rode linzen
– Paranoten
– Sojasaus
– Bakpoeder/gist
– Azijn
Koffie (ik ben nu weer voor de 1850 keer af gekickt, maar you never know)
– Pofmais (popcorn!)
– Verschillende kruiden (kaneel, gember, kurkuma, peper,
– Soms op voorraad: bananen en diepvries bessen en af en toe tofu of tempeh.

De Verweggistan producten zijn biologisch, waar het kan bio-dynamisch en als het kan zonder verpakking.
Ze zijn voornamelijk om gerechten op smaak te brengen (sojasaus, edelgist, kruiden, tahin..) of om vegan en gezonde tussendoortjes te maken, deze maken én eten maken me heel blij. Deze twee dingen waren het grootste ‘gemis’ tijdens mijn 100% lokale maand.

Plantaardig vind ik het allerbelangrijkste. Als je vegetarisch eet en alles lokaal koopt ben je veel minder milieuvriendelijk bezig dan als je plantaardig eet maar niks lokaal koopt.

22637_1308110538217_1494547_n

Als ik Verweggistan producten koop ben ik me er heel bewust van. Bewust van het gegeven dat ik niet kan controleren of er geen ‘slaven’ voor mij aan het werk zijn, hoe er omgegaan wordt met de natuur, hoeveel fossiele brandstoffen en water er nodig is etc. Met elke actie breng je namelijk een stem uit.

Gewoon even naar de Appie en er met een gevulde kar uitkomen is er niet meer bij voor mij. Daar ben ik me té bewust voor geworden.

Als iets lokaal of Nederlands kan, koop ik dat. Ik eet geen rijst (want er is genoeg andere keuze), speltwafels vervangen rijstwafels, zelfgemaakte havermelk ipv sojamelk en in de winter koop ik nooit courgettes of tomaten.

Naast deze voorraadkast spullen probeer ik elke week minstens één salade te wildplukken en red ik af en toe voedsel op de markt. Eigenlijk zou het fijn zijn om dit elke week te doen, ik vind namelijk vaak exotisch fruit wat ik liever niet koop maar wat ik het liefste elke dag eet.

Hoe eten jullie?
Proberen jullie op een groene manier je boodschappen te doen?
En wat betekent dit voor jou? Biologisch? Onverpakt? Lokaal?

9 REACTIES
 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Heel veel biologisch maar soms ontkom ik er niet aan en kies ik met mijn volle verstand bv net vandaag gewone bloedsinaasappels, die zijn zo lekker!
  Vorige week ze wel bij de eko gehaald en kon er na 2dagen al 3 weggooien, jammer.
  De groene manier is dat ik zo veel mogelijk tasjes en zakjes meeneem, maar veel is bij de eko ook verpakt in plastic, vind ik jammer en ik fiets 🙂
  Biologisch betekend voor ons minder tot geen bestrijdingsmiddelen zeker op bv studentenhaver.
  Voor de rest hebben we een moestuin en kweken we alles zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en dan kun je het niet beter hebben, vinden wij.

  En een foutje in je tekst bij de peulvruchten staat er heel veel; soroten dat zal wel soorten moeten zijn 😉 nog in de ban van het weekend neem ik aan 🙂

  Warme groet

 • izerina
  Beantwoorden

  Gelukkig is hier een regionale bio-internetboer. Ik kan niet meer zelf overal op de fiets naar toe. Bij zijn producten staat het land van herkomst en vaak ook de teler..En koop ik zoveel mogelijk uit de buurt.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja zo fijn, internet boeren!

 • ilona
  Beantwoorden

  Zelf eet ik ook plantaardig. En probeer ik zoveel mogelijk biologisch te kopen. Via de voedselteams koop ik lokale groenten aan en Maya seitan, die in mijn provincie (Belgisch Limburg) wordt gemaakt. Bepaalde producten koop ik in de wereldwinkel omdat ze dan Fair trade en vaak ook biologisch zijn (sambal oelek, sojasaus, gedroogde mango, chocolade, koffie,…)

 • KouweKleren
  Beantwoorden

  Ik herken het gevoel van ‘alles willen’ wel, al spelen mijn keuzes zich niet af op jouw niveau. Ik eet nu vegetarisch, kies voor minder verpakkingen en deels biologisch, maar ga ook nog regelmatig voor zomaar gemak. Ik vind je keuzes erg inspirerend en ik ben dol op voorraadkastkijkjes, dus complimenten voor dit artikel.

 • Goldie
  Beantwoorden

  Fijn om ook eens te kunnen zien hoe anderen het doen!
  Ik ben zelf pas overgestapt op 100% plantaardig, en ben nu al een jaar bezig met minder afval maken. Dat doe ik door mijn eigen tasjes en netjes mee te nemen naar de markt en de supermarkt. Mijn weckpotten gaan mee naar de toko en de zero-waste shop, waar ik ze vul met granen, noten, zaden, olijven, zongedroogde tomaten en gedroogd fruit. Als ik in de supermarkt koop, probeer ik in ieder geval plastic verpakkingen te vermijden en mijn producten zoveel mogelijk in karton of glas te kopen. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Voedsel redden doe ik niet, maar op de markt kies ik wel het liefst zoveel mogelijk de imperfecte groentes en als het me lukt ook lokaal en van het seizoen.
  Ik heb echt heel veel respect voor jou, Marin. Jij bent het laatste jaar een groot voorbeeld voor mij geweest!

 • Bianca
  Beantwoorden

  Goed verhaal! Leuk om te lezen hoe jij daarmee bezig bent. Een eyeopener! Zelf probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij en biologisch te winkelen. We eten zo min mogelijk vlees, zijn nog aan het omschakelen. Lokale groenten kopen we bij een tuinder in de buurt of kweken we zelf. Maar waar de rest vandaan komt hebben we eigenlijk nog niet zo opgelet. Toch maar eens doen!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wauw, wat zijn jullie goed bezig! Best leuk, om je eens te verdiepen in waar alles vandaan komt heb ik gemerkt. Al is het soms ook frustrerend, waarom komt dit uit China?! haha

 • Maria
  Beantwoorden

  Zou je misschien een keer wat meer kunnen vertellen over waar je je lokale (Nederlandse) producten vandaan haalt? Ik merk dat het best wel een zoektocht is namelijk. Dan sta ik in een verpakkingsvrije winkel en zie ik bijna alleen maar Verweggistan producten, terwijl ik me niet kan voorstellen dat we die niet van Nederlandse bodem hebben. Maar ja, waar vind je die?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: