Het zelfgebouwde droomhuis van Remmelt Schuuring

Het zelfgebouwde droomhuis van Remmelt Schuuring

Afgelopen zaterdag stond in het teken van ecologisch bouwen tijdens de Permacultuur opleiding. In de ochtend maakte we kennis met Remmelt en zijn fantastisch zelfgebouwde huis gelegen in Brabant.

In 2012 heeft Remmelt Gewoondoen opgericht, een werknemerscoöperatie. Sindsdien zijn er twee werknemers coöperaties opgericht: Schoongewoon en Helpgewoon. Zodat elke schoonmaker of zorgverlener eigen baas is. Zie ook Tegenlicht.

In zijn leven staat het ‘gewoon doen’ centraal. Geen angst, maar van onderuit, vol vertrouwen.

Remmelt Schuring - Permacultuur dag
Met weinig is Remmelt begonnen. Een stuk land gekocht voor een habbekrats en een caravan om in te slapen. Geen geld, geen materialen. Vier winters heeft ‘ie het volgehouden, bibberend in de winter. Hierdoor heeft hij het land/de natuur een aantal jaren kunnen observeren. Hoe staat de zon het hele jaar door? Wat doet de wind?

Remmelt Schuring - Permacultuur dag2
Na vier jaar is het huis samen met een groep vrijwilligers gebouwd, gemaakt van natuurlijke- en tweedehands materialen.
Het stukje land maakt onderdeel uit van een recreatiepark, hierdoor mag je zo’n 60 m2 bouwen en is er iets meer mogelijk dan bij ‘normale’ stukken land.

Hij is gewoon gaan bouwen. Er is geen melding gedaan bij de gemeente en er is geen bodemonderzoek gedaan (wat al gauw zo’n €5000 kan kosten)
De gemeente kreeg klachten en stond al snel op de stoep. Maar doordat Remmelt duidelijk de tien punten heeft aangegeven die eigenlijk niet mogen volgens de regels (overstek, teveel kubieke meter, gebouwd op een terp etc.) en met ze in gesprek is gegaan is het huis uiteindelijk goed gekeurd.
Als hij het van te voren had gevraagd zou het antwoord luid en duidelijk ‘nee’ zijn geweest. Gewoon doen, wees niet bang, aldus Remmelt.

Remmelt Schuring - Permacultuur dag4
Het huisje bevat: houtvezelplaten, folie, osb platen, isolatie stenen, wol/hennepwol, riet matten en onder de grond een plaat van beton. Als afwerking is er gebruik gemaakt van leem (de eerste drie lagen uit de vijver, de laatste laag kant en klaar gekocht) en lijnzaadolie.
Naast veel ecologische materialen is er ook gekozen voor reguliere tweedehands materialen. Investering: ongeveer 1 ton.

Remmelt Schuring - Permacultuur dag5
Het huis bestaat uit een kelder, waarin de slaapkamer gevestigd is. Hierdoor is het in de zomer lekker koel, in de winter rond de 16 graden.
Veel ronde hoeken, natuurlijke kleuren en wonderschoon ingerichte hoekjes.

In de vijver zit een helofytenfilter, waardoor het water wat uit het huis komt gefilterd wordt door de vijver en in de natuur opgenomen kan worden.
Hierdoor is het huis niet op de riolering aangesloten.

Remmelt Schuring - Permacultuur dag3
Op dit moment verhuurt hij het huis aan iemand anders, hij woont nu samen met zijn vriendin op haar boerderij. In de zomer verhuizen ze weer terug naar het zelfgebouwde huisje. Genoeg plannen zijn er.
De wc gaat omgetoverd worden tot een nonolet. In de zomer gaan ze ook het drinkwater uit de grond laten komen, 25 meter diep. Dit filter je en kun je daarna drinken. De middelste hut wordt afgebroken en omgetoverd tot een strobalen huis voor de kinderen van zijn vriendin. Verder komt er een Belgische serre, een opslagvat om afvalwater naar toe te pompen en gras op het dak.

Droomhuis-27
Volgend jaar willen ze 100% zelfvoorzienend zijn, met permacultuur moestuin en voedselbos. Ze gaan het stuk land wat ernaast ligt er bij kopen, hier staan eiken op die helaas dood aan het gaan zijn (voor twintig jaar brandhout), het stuk land wordt omgetoverd tot een voedselbos.

Als je wil mee helpen, je bent welkom!

14 REACTIES
 • Iris
  Beantwoorden

  Wauw, wat een inspirerend project en prachtig geschreven + gefotografeerd. Ik zou hier zelf ook graag eens langs gaan om ideeën op te doen voor ons eigen Portugal project!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah dankje!
   Je kunt ‘m een mailtje sturen, hij vind het vast leuk!

 • Karina aka hetgroeneleven
  Beantwoorden

  WOWIE !! Weet je toevallig ook waar we ons op kunnen geven om te helpen :))

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   😀 Je kunt ‘m een mailtje sturen, vanaf de zomer gaat ie weer bezig. Z’n emailadres staat denk ik wel op een van z’n websites hihi

 • Jennifer
  Beantwoorden

  Wauw dit is zo tof! Ik wil graag een eigen guesthouse beginnen, waarbij alles gemaakt is van gerecyclede materialen ed. Dit is een goede inspiratie!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Aaa dat klinkt heel gaaf! Als je nog hulp nodig hebt.. haha

 • Sofie
  Beantwoorden

  Zelfvoorzienend leven, zo stoer! Wat bijzonder dat het water meteen gefilterd wordt en weer in de natuur kan belanden ook.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja gaaf hé, mooi natuurlijk systeem is dat. Helofyten filter.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ik heb er maar 1 woord voor, geweldig!
  Als wij jonger waren hadden we ons zeker op zo iets gestort.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Geweldig hé! Vind ik ook!

 • Esmée - Veggielista
  Beantwoorden

  Wauwie. Droom <3

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaaa! Stiekem denk ik niet in droom maar in toekomst.
   Het gaat gebeuren no matter what! 😀

 • Barbara
  Beantwoorden

  Inspirerend! Blij dat er mensen zijn die ‘gewoon doen’! 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Jaa vind ik ook! Werkt inspirerend 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: