Op bezoek bij Groene Bouwmaterialen

Op bezoek bij Groene Bouwmaterialen

Met de Permacultuur opleiding bezochten we vorige week ‘Groene Bouwmaterialen‘, een duurzame webwinkel met showroom in Brabant. Hier ontdekten we de wondere wereld van groen bouwen en stucen met leem.

Waarom zou je groen willen bouwen?
De bouw is een van de meest vervuilende en ongezonde sectoren van onze economie. Groen bouwen is veel gezonder voor de planeet, jezelf en de verwerkers van de materialen.

De huizen waarin we op dit moment leven zitten vol chemische stoffen die tijdens de bouw of bij vervaardiging van meubels worden gebruikt en langzaam vrijkomen. Je kunt ze alleen niet meten met speciale apparatuur maar ze kunnen voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. Daarom is het belangrijk om een gezonde omgeving voor jezelf te creëren.

Middag permacultuur maart-15Tot de tweede wereldoorlog werden huizen altijd van traditionele/ecologische bouwmaterialen gebouwd. De laatste decennia zijn hier veel bouwmaterialen bijgekomen die gemaakt worden van eindige/giftige grondstoffen.

Middag permacultuur maart-9

Via de webwinkel kun je alle groene materialen kopen, in de showroom kun je de materialen bekijken en een adviesgesprek aanvragen.
Groene Bouwmaterialen geeft advies & begeleiding aan particulieren maar ook aan aannemers, verwerkers en zelfs de overheid.

Middag permacultuur maart-24

De doelgroep is heel verschillend: van mainstream aannemers tot DIY bouwers. Hier spelen ze ook goed op in door verschillende dingen aan te bieden, van het basic materiaal tot aan kant en klare pakketten.

Middag permacultuur maart-22

Aangekomen bij de showroom beland je in omgebouwde dierenstal. Wederopgebouwd uit de mooiste natuurlijke materialen: lemen muren, een rocket stove kachel, natuurlijk verf..

Middag permacultuur maart-34

Middag permacultuur maart-16
Als je werkt met natuurlijke isolatie (bijvoorbeeld hennep, schapenwol vilt, houtvezel platen) krijg je een damp-opend, vochtregulerend en ademend huis. Het huis is hierdoor lekker koel in de zomer.
In de wanden kunnen wandverwarming worden geplaatst, hierna worden de wanden gestuukt met leem en met leemfinish afgewerkt.

Middag permacultuur maart-31
Leem is er in verschillende kleuren, ook kun je kiezen voor een afwerking met lijnzaadolie of kalkbestendige pigmenten, deze zijn kleurecht en blijven 2000 jaar hetzelfde.

Middag permacultuur maart-14

Voor de verwarming kun je kiezen voor een rocket leem kachel / rocket mass heater. Reguliere houtkachels zijn behoorlijk vervuilend (emissie en fijnstof) en verwarmen eigenlijk vooral het heelal. Een rocket stove stookt veel veel efficiënter en daardoor heb je maar één arm vol hout nodig voor een hele dag warmte. Voor een professioneel exemplaar ben je minstens €5500 kwijt, een eenvoudiger exemplaar is zo’n €2000-€3000, en als je ‘m zelf bouwt kan dit nog veel goedkoper.

Ook kiezen ‘groene bouwers’ vaak voor vloer- of wandverwarming. In de zomer zorgen zonneboilers voor het warme water voor het buffervat, in de winter zorgt de leemkachel hiervoor. De groene mogelijkheden zijn eindeloos: strobalen, een wand opgebouwd uit autobanden, er is zoveel meer denkbaar dan dat we nu gebruiken.

Middag permacultuur maart-27

Het mooie van een groen huis is dat het een gesloten kringloop is: afval bestaat niet, alles kan weer worden hergebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: