Gratis moestuin: Fruitstruiken en fruit- en notenbomen

Gratis moestuin: Fruitstruiken en fruit- en notenbomen

Vandaag eindelijk deel twee in de gratis moestuin serie.
Hoe je gratis zaden kunt bemachtigen kun je hier lezen, maar voor een échte permacultuur tuin zijn fruitstruiken en fruit- en notenbomen noodzakelijk goed.

Een ritje naar de boomkwekerij en de aanhangwagen zit vol boompjes en struiken,
maar waarom veel geld uitgeven als het ook anders kan?
Vooral als je een aardig stuk land tot je beschikking hebt ben je op de ‘normale’ manier véél geld kwijt.
Door te stekken, afleggen, te ruilen, marktplaats af te struinen en zelf te enten kun je voor veel minder een voedselbos aanleggen. Goed, meer tijd heb je wel nodig.
Ten eerste omdat je niet 1-2-3 naar een kwekerij kunt zodat je alles in één keer in huis hebt en omdat je langer moet wachten voordat de struik/boom vruchten gaan geven.

 fruitstruiken
1. Stekken: Men neme een fruitstruik (bijvoorbeeld framboos of zwarte bes)
Ga op zoek naar een stevige stengel, en knip hem af (+- 30 centimeter), net onder een blad. Verwijder van de stekken aan de onderste helft de knoppen/bladeren. Hiermee voorkom je dat er onderaan de struik telkens nieuwe scheuten uitlopen. Je kunt ze direct in de grond zetten (zorg er wel voor dat de aarde vochtig is) of in water zetten, net zolang totdat ze scheuten krijgen. Je kunt ze het beste in augustus t/m november stekken.

fruit-2
2. Afleggen:
 Je laat de tak contact maken met de aarde, op die plek groeien vanzelf wortels. Na één jaar knip je de tak van de moederstruik en kan je de nieuwe stek uitgraven en op de goede plek zetten.

3. Op marktplaats/spullendelen.nl bieden mensen soms gratis fruit stekjes aan. Ook zou je kunnen kijken of je buren nog stekjes hebben.

4. Er zijn genoeg moestuin/permacultuur facebook groepen waarin mensen zitten uit je buurt die vast en zeker een tuin met fruitstruiken hebben. Of maak moestuin vrienden, altijd handig.


fruit en noten bomen
1. Op marktplaats staan soms gratis bomen. Op dit moment zie ik bijvoorbeeld 5 appelbomen, twee kiwiplanten, laurier en een perenboom gratis op marktplaats staan. Je kunt ook een zoekopdracht bewaren (bijvoorbeeld ‘gratis’ in de categorie bomen en struiken) zodat je steeds een mailtje krijgt als er iets nieuws opstaat. Ook staan er voor +- 10 euro verschillende fruitbomen op, al zijn deze waarschijnlijk niet biologisch.

2. Mail/bel een duurzame kwekerij op, het komt voor dat ze boompjes hebben staan die niet meer verkoopbaar zijn (net te weinig opbrengst, niet esthetisch genoeg etc.) en die je voor veel minder geld mag komen ophalen.

3. Je kunt fruit- en noten bomen uit een zaadje opkweken. Alleen duur het zo’n 10 jaar voordat het vruchten geeft en kan het zo zijn dat jouw zaadje uitgroeit tot een boom zonder vruchten. En als ‘ie wel vruchten geeft weet je niet of het bijvoorbeeld een grote, kleine, zoete, wrange of zure appel wordt. Honderd gezaaide elstar pitten zullen geen enkele boom opleveren waar een elstar aan komt.

samenland-taco-blom-groene-avonturen-10
4. Enten: Je gebruikt dit als je de eigenschap van een boom wilt behouden (bijvoorbeeld smaak, grootte) Je ‘smelt’ een onderstam (bewortelde eenjarig boompje) met een ent (een takje) aan elkaar. Wanneer dit vastgegroeid is, zal er een volwaardige fruitboom uit groeien met dezelfde vruchten. Een onderstam kost gemiddeld €1,50, waardoor je voor véél minder geld een heel voedselbos bij elkaar gespaard hebt. Ook worden er workshops gegeven over enten zodat je het je hele leven toe kan blijven passen.

Meer informatie: fruitpluktuin, houtwal.be, permaculture apprentice, moestuinforum, freeplants, fruitabc

3 REACTIES
 • natuurlijk-rijk
  Beantwoorden

  Bij het snoeien van mijn bessenstruiken steek ik altijd wat stukken in de grond. Slaagt altijd aan en ik heb er al heel wat mensen plezier mee gedaan.

 • Natalie
  Beantwoorden

  Mijn vader had een walnoot in een pot gepland. Nu staat hij in mijn tuin en groeit me boven het hoofd. Een notenboom groeit echt snel. We genieten inmiddels ook van de noten die hij vanaf eind augustus begint af te werpen. Wat we niet zelf opeten, kraken we en voeren we aan de zeer dankbare vogels.

 • Freddy jacobs
  Beantwoorden

  Beste,
  Ieder jaar heb ik van 48 noten bomen teveel noten. Graag zou ik die wliien ruilen tegen ander fruit vb aardbeien of peren ,appels of iets anders .U kan me altijd bellen of mailen.,Eventuele aankoop van noten is ook bespreekbaar mits ze zelf te rapen, de bomen zijn ongeveer 32 jaar oud .
  Tel jacobs freddy 089866026
  Adres zandbergstraat 3 opitter limburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: