
Culinaire kwekerij ‘de Heidevlinder’ van Frodo
Welkom op ‘De Heidevlinder’, een 0,9 hectare boerderij met als enige boer: Frodo. Op deze boerderij wordt rucola geteeld die je kunt kopen bij Marqt. (yes, nu heb je een gezicht achter je bakkie rucola!) Daarnaast teelt hij zo’n veertig verschillende groente/eetbare bloemen voor toprestaurants.
Van moerasspirea (ook wild te vinden), de oude wijven Hosta (het restaurant vult ze met een crème), knolcapucien, goudsbloemen, diverse soorten mini groente, tatsoi spinazie, stengelsla, rode boerenkool, bladramenas, viooltjes, dropplant tot aan vlambloem.
Hij noemt zichzelf een ‘vieze kweker’, overal en nergens staat het onkruid tussen de planten. Teveel werk om het allemaal weg te halen en het zorgt voor een mooie diversiteit op de tuin. Het experiment is belangrijk, elk jaar heeft hij nieuwe informatie/experimenten ontdekt en is de werkwijze op de tuin weer net iets anders. De groente (smaak) uitvinder.
Frodo’s manier van boeren is niet op de permacultuur wijze omdat hij veel op monocultuur teelt (dezelfde groente op één plek), de aarde verstoort door te frezen en het echt een intensieve groente teelt is. Hij probeert wel zo natuurlijk mogelijk te telen en te zorgen voor een gezonde, goede grond.
In iedere laag aarde zit een pakket geschiedenis waardoor elk stukje aarde een andere smaak- en groeipalet heeft. De grond mensen op een gesublimeerde vorm, door middel van groenteteelt, laten proeven is zijn doel.
De bodem voeden en in balans brengen doet hij door de Brabantse oerbacterie.
Dit is een anaerobe bacterie, die niet tegen zon en licht kan en door de grond gewerkt moet worden, anders heeft het geen zin. Het is een gistmelange van schimmels, bacteriën, melkzuur en algen. Hij wordt gestart met suiker of molasse.
Een soort Probiotica voor de bodem.
Hij is een gevoels-boer die boert op blote voeten. Geen kant en klare recepten maar alles op ‘fingerspitzengefühl’. Voor de perfecte groente worden alle zintuigen gebruikt. Boeren en vakantie, uh nee. Frodo werkt zeven dagen per week, hij runt de toko in zijn eentje. (met daarnaast nog een gezin) Vroeger deed hij dit samen met zijn (blinde) vader, maar is sinds een tijdje niet meer actief op de tuin.
Allereerst breng je de oerbacterie met een gieter op het land aan. Met een
hark (waarbij de tanden om en om zijn weggehaald) kun je hem daarna door de grond werken of met de freesmachine natuurlijk.
Na het freesen hebben de bacteriën, schimmels en microben een paar dagen nodig om weer in evenwicht te raken.
Belangrijk is het contact met de grond. Voel met je handen in de aarde of water, lucht en korrel in evenwicht zijn. Je moet een bal van de aarde kunnen maken, die uit elkaar valt als je hem laat vallen. Als dit niet lukt kun je water toevoegen.
Wacht wel even een paar uur, zodat het water goed opgenomen wordt door de aarde.
Hierna trekt Frodo rijtjes (met een zelfgemaakte machine), zaait hij ze, harkt hij er grond over en slaat de grond dicht door er een beetje water over te sproeien. Na een paar weken maakt hij de grond los, en voegt hij lucht toe met een soort kromme riek (belangrijke stap!)
Bij de mini groente zaait hij in cycli van twee weken.
Bokashi is ‘groengist’, gefermenteerd organisch materiaal wat je kunt gebruiken als mulch, bodemverbeteraar of zelfs een beetje kunt toevoegen aan bijvoorbeeld je zuurdesem brood.
Recepten:
– Keukenafval, gemalen stro, beetje suiker, beetje oerbacterie erover sprenkelen
Hakselen en mengen, luchtdicht vat, drie tot vier weken wachten en dan door de grond werken. Kijk uit met tere plantjes, want daarvoor is deze bokashi te sterk.
– Gemaaid gras, gemalen stro, oerbacterie en suiker, zelfde behandeling. Na vier weken gebruiken als mulch of bodemverbeteraar.
– Frodo gebruikt geen cupjes maar bakken om in voor te zaaien. Geen dichte, maar een open bodem. Hij gebruikt GFT-compost om in te zaaien, deze koopt hij voor weinig geld (soms gratis) bij de gemeente
– In de winter dekt Frodo de grond af met (gratis) bladafval die hij krijgt van zijn buren.
– Ook laat hij veel blad liggen, na een jaar verandert dit in ‘bladgoud’
– Het is een arme zandgrond waar hij op teelt, maar hij gebruikt geen kalk of mest. Omdat Frodo op smaak, voedingsstoffen en houdbaarheid teelt is het niet erg dat de groente klein blijven.
– Door een technische school achtergrond maakt hij zijn eigen gereedschap of verandert al bestaande gereedschappen
Meer weten?
Heidevlinder.nl
Het grote Boeroe boek
3 REACTIES
Die man en zijn vader heb ik gezien op de tv, ik dacht bij man bijt hond….maar dat weet ik niet zeker.
Interessant!
Ah ja dat kan wel kloppen!
Heel leuk dit!