DIY: Papier maken van Afval

DIY: Papier maken van Afval

De eerste papierfabrikant is niet de mens maar een dier. De wesp bouwt een nest van materiaal dat vergelijkbaar is met karton. Dit ontstaat door het opdrogen van een brij van vezels van planten en speeksel van de wesp.
Ambtenaar Ts’ai Lun keek dit af en maakte in het jaar 105 zijn papier van moerbeivezels, visnetten, lompen en hennepafval. Papier kan namelijk van bijna elk vezelig materiaal worden gemaakt. Tot 1850 vormden linnen en katoenen lompen de voornaamste grondstoffen.

Het is nog helemaal niet zo lang dat papier wordt gemaakt van bomen, ingeburgerd is het zeer zeker. Iemand die op kantoor werkt print gemiddeld één boom per jaar, terwijl het printje vaak een levensduur heeft van minder dan twee uur.

‘Ja maar, we hebben wel een oud papier bak!’
Papier recyclen klinkt mooi, maar het heeft nog steeds veel water en energie nodig voor de productie. Het kost evenveel energie om papier te maken van oud papier als van hout. Papier kan ongeveer zes keer opnieuw worden gebruikt. In die zes levens begint het bij bijvoorbeeld tijdschriften, via enveloppen en kranten naar verpakkingsdozen en het eindigt uiteindelijk als wc-papier.

Door Nynke heb ik ontdekt hoe makkelijk het is om papier te maken van afval. Dit scheelt véél energie en als je het met regenwater doet véél water.

Wil je weten welke wilde planten bloemen je kunt gebruiken voor je papier? Ga dan mee met een wildplukwandeling

Inspiration

Het papier wat aan één of beide kanten onbedrukt is gebruik ik voor het maken van notitieboekjes. Al het andere papier (folders, kranten, aan beide zijden beschreven papier etc.) is perfect voor het maken van je eigen papier.

En wat doe je er dan mee als je klaar bent? Zelf worden ze bij mij omgetoverd tot visitekaartjes. Maar je kunt er ook ansichtkaarten, een cover van een boek, een gastenboek, enveloppen, boekjes of labels van maken. Een lekker kitscherig idee: je oude bruidsboeketten in stukjes knippen en laten terugkomen in de zelf geschepte bedank kaartjes.

zelf papier maken groene avonturen


1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6


papier maken van afval


Daar gaan we, een heus stappenplan komt eraan. Wil je het nog net iets duidelijker (en mét filmpjes) weten, dan raad ik wikihow aan.

Stap 3a - Papier maken - Groene avonturen
stap 1 pfdJe kunt een papierschepraam op internet kopen, maar voor één A4 ben je dan al gauw zo’n €16 kwijt. Af en toe staan ze op marktplaats, maar zelf maken is ook heel makkelijk. Als je houten latjes hebt kun je zelf een frame in elkaar timmeren, maar je kunt ook gebruik maken van fotolijstjes uit de kringloop. (bedenk dan even hoe groot je het gemaakte papier wilt hebben) Een oud horraam doet ook wonderen.
Bij de Gamma vind je 100×250 cm horgaas voor ongeveer €8, op marktplaats vind je ook een aantal soorten. Met een nietpistool kun je het gaas aan het frame bevestigen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
stap2Verzamel oude kranten, tijdschriften, folders en dubbelzijdig gedrukt papier en gebruik je papier versnipperaar of scheur/knip ze met de hand. Documentaires kijken en papier scheuren gaan goed samen. Probeer ze vrij klein te scheuren, dan pakt de staafmixer/blender ze beter. Papier wat te glad is werkt niet goed, en hoe meer zwarte inkt er in zit hoe grijzer het papier wordt.

Stap 11
stap3Verder heb je nodig: een spons, vaat- of microvezel doekje, theedoeken en een grote bak. De bak moet iets groter zijn dan je schepraam.

Als je grijs papier te saai vind, pluk dan vooral wat mooie bloemen en bladeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
stap4Laat de papiersnippers ongeveer 30 minuten weken in water. Regenwater werkt ook prima! Hierna kun je het water afgieten en heet (regen) water toevoegen.
Met een staafmixer of blender mix je de papiersnippers tot een pulp. Voeg steeds wat water toe, het moet een vrij dikke pulp worden waarin je nog weinig papiersnippers ziet. Hoe meer papiersnippers erin blijven zitten, hoe sneller het papier kan scheuren.

Als je witter papier wilt hebben kun je een half kopje witte azijn toevoegen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
stap5


Vul een bak met warm water en voeg hier handjes pulp aan toe. Hoe meer pulp je toevoegt hoe dikker het papier zal worden. Door 2 theelepels maiszetmeel toe te voegen kun je later beter schrijven op je papier. Je kunt ook blaadjes, snippers gekleurd papier of stukjes van bloemen aan de pulp toevoegen.

Nu kun je met je schepraam pulp gaan ‘scheppen’, leg je frame in het water en beweeg hem zachtjes totdat er overal evenveel pulp op zit. Beweeg hem daarna rustig naar boven, als hij nog net onder water zit kun je stukjes natuur of gekleurd papier toevoegen. Hierna breng je hem nog meer omhoog en wacht je totdat er geen water meer drupt.

stapcsd
stap6Leg een vaat- of microvezel doekje op het frame en druk het overtollige water eruit met een spons, knijp de spons leeg en herhaal dit een aantal keer.

stap7

Verwijder het vaat- of microvezel doekje en draai het frame om op een theedoek.
Tik er tegenaan totdat het papier loskomt, als alle kanten losgekomen zijn kun je het frame verwijderen. Na ongeveer een dag zijn de papieren droog. Dit gaat sneller als je ze perst. Leg het papier tussen twee doeken en gebruik je pers of een plank waarop je gaat staan zodat het water wordt opgenomen in de doeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stap 7 - Papier maken - Groene avonturen

Et voilà, zelfgemaakt papier! Je kunt ze gebruiken als kaarten, boekjes van maken, liefdesbrieven op schrijven..


ander papier


Papier kun je maken van alles wat een vezel heeft. Onkruid, tuinafval, groenteafval, vodden kleding, gras..
Alles wat je in de lengte uit elkaar kan trekken is goed. ‘Losse, vezelloze delen van bloemen en planten gebruik je alleen als versiering. De beste onkruiden: heermoes, weegbree, zevenblad, gras en kweekgras. Je kunt ze ook mengen met oud papier, karton, katoen, hennep en linnen/vlas.
Voeg wel per 1 liter water 10 gram soda toe en laat het gemiddeld een uur koken.
Recepten staan op internet, dit is er bijvoorbeeld eentje met kweekgras.

Wil je weten welke wilde planten bloemen je kunt gebruiken voor je papier? Ga dan mee met een wildplukwandeling
15 REACTIES
 • Krol
  Beantwoorden

  Leuke post! Ik heb eens papier proberen maken van brandnetels, maar het is me helaas niet gelukt (onhandig+ongeduldig:) — zou het leuk vinden om daar ook zo’n duidelijk stappenplan over te kunnen lezen 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ga ik binnenkort eens doen ,goede!

 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Super leuk dit! Ik krijg meteen zin om het ook te proberen 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Heel leuk om een keer geprobeerd te hebben! 🙂

 • Iris
  Beantwoorden

  Hee wat toevallig! Ik ben van de week bezig geweest met allerlei receptjes opzoeken en het inkopen van mijn materialen! Ik vroeg me af of horgaas voldoet maar dus wel:)! ik ga het deze week voor het eerst doen. Dit stappenplan met duidelijke foto’s helpt daar zeker bij dus dankjewel!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Is het gelukt? 😀

 • Claire
  Beantwoorden

  Wauw hoe verzin je dit toch! Wat een super leuk idee 🙂 Ik ga het artikel even opslaan.

 • Huis Info
  Beantwoorden

  Wat een leuke tips bied je op je blog. Erg leuk om te lezen, en ik krijg meteen zin om zelf aan de slag te gaan. Bedankt!
  Groetjes,
  Vivian de Lange

 • Groene duurzame cadeaus - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] Ingelijste natuur 2. Groentenetjes van oude t-shirts 3. Zelfgemaakt papier van oud papier met wilde bloemen 4. Verjaardagsslinger 5. Notitieboekje van oud papier 6. Tientallen andere […]

 • Jelena
  Beantwoorden

  Erg mooi artikel! K wil graag mijn geboortekaartjes op deze manier maken. En het leek me leuk om er zaadjes in te verwerken, zodat deze uiteindelijk geplant kunnen worden. Denk je dat dat wel te doen Is hierin?

 • Maartje
  Beantwoorden

  Hoi! Het lijkt mij leuk om van kleding papier te maken. Hoe gaat dat in zijn werk? Werkt dat op dezelfde manier? En kan dat dan ook in de blender?

 • femke
  Beantwoorden

  hoi, ik zou het heel graag willen doen maar mag ni van mijn moeder omdat ik dan de staafmixer beschadig/kapot maak kan je misschien ook een manier vinden zonder dat je een staafmixer nodig hebt

 • Alixe Teerlynck
  Beantwoorden

  ik heb het daarnet eens geprobeerd met oude kranten ik vond geen fotokader en ik heb het geprobeerd met een plastieken mandje zou dit lukken ?
  nu nog wachten en kijken of het gelukt is want ik zal er dan een eigen gedichtenbundel van maken.
  ik hoop dat he gelukt is !!!!!!!!!!
  😛🙃

 • Alixe Teerlynck
  Beantwoorden

  ik heb het met een vork geplet tot er geenenkel stukje papier over was en ik denk dat het ging lukken

 • Lotti
  Beantwoorden

  Hey hoi, kun je gewoon je eigen blender gebruiken waar je ook je eten in doet? Ik heb namelijk meerdere keren gezien dat dat niet kan, maar ik snap niet waarom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: