Groene ups & downs

Groene ups & downs

Als ik mijn blog bekijk ontdek ik dat ik soms iets anders pretendeer dan dat daadwerkelijk gebeurt. Ik heb grote praatjes, maar het ‘extreme’ groene leven leef ik helaas nog niet elke dag. Ik merk dat ik een soort ‘imago’ van mezelf heb geschapen van ‘het o-zo groene meisje’ maar dat ik daar in de praktijk niet altijd even zin in heb.

Mijn blog is ontstaan vanuit een zoektocht in hoeverre ik groen wil leven. Al snel ontdekte ik dat dit niet ‘mint-groen’ is, maar meer de donkergroene kant opgaat.

De afgelopen twee jaar heb ik mezelf met verschillende dingen uitgedaagd. Zo stond de verwarming de hele winter uit, zwom ik in koude meertjes, stond ik elke dag om 06.00 op, heb ik 40 dagen totaal lokaal gegeten, voedsel gered, weinig gedoucht, alles met regenwater gedaan, geen afval gehad, geen koffie gedronken, zwerfafval opgeruimd..

Sommige uitdagingen zijn een gewoonte geworden, anderen waren leuk voor één keer en weer anderen komen zo nu en dan terug.

klaarmetchallenges
Op dit moment ben ik een beetje klaar met de ‘challenges’. Ik merk dat ik meer zin heb om m’n gevoel te volgen dan zelfopgelegde regels.
Regels zijn soms erg handig, maar moeten je niet in de weg gaan staan.
Meegaan met dat wat op het moment goed voelt en me vooral nergens schuldig over voelen voelt veel natuurlijker aan. Dan word ik vanzelf wel weer teruggeroepen door m’n ‘gevoel’ (ha, alsof het een persoon is). Zo heb ik de afgelopen dagen iets te vaak onder de douche gestaan en ben ik er nu weer klaar mee (en heb ik daardoor een té droge huid). En de prullenbak raakt weer iets te snel vol waardoor ik nu weer netjes naar de markt ga voor onverpakte boodschappen.

Op deze manier hou ik er plezier in en valt er nog van alles te ontdekken.
En het mooie aan mijn gevoel volgen is dat ik dan vaak juist hele groene dingen wil gaan doen. Want dat voelt het beste. En misschien soms juist even niet, dat is dan ook goed. Je schuldig voelen om je eigen verzonnen regels, is dat nodig? Het stuk van de Groene Meisjes over je overal schuldig om voelen liet me hier over nadenken.

Toch zijn een aantal ‘regels’ er zo ingesleten dat het heel makkelijk is om me er aan ‘te houden’. Zo koop ik alleen plantaardige boodschappen (melk of eieren kopen voelt heel onnatuurlijk aan voor mij), koop ik alles tweedehands, vlieg ik niet en rijd ik geen auto (uh, dat kan ook niet zonder rijbewijs Marin), scheid ik mijn afval, vermijd ik zoveel mogelijk plastic, gebruik ik geen verzorgingsproducten en koop ik alles biologisch.

lievelingsleven
Mijn lievelingsleven is nog steeds een ‘extreem groen leven’ waarin ik zo zelfvoorzienend mogelijk in een zelfgebouwd huis woon maar door de zonneboiler wel af en toe warm kan douchen. Een huis mét groene sauna, grote moestuin en enorme voorraadkast.

Maar ook het ‘mintgroene’ meisje zit in mij, die niet altijd de perfecte groene keuzes maakt en het soms heerlijk vind om iets te lang te douchen of toch even lui naar de ‘normale supermarkt’ gaat.

Hebben jullie zelfbedachte regels? Voel je je schuldig als je ze niet volgt?

30 REACTIES
 • Wonieka
  Beantwoorden

  Ik vind dat je al heel groen leeft. Een aantal dingen daarvan doe ik ook. Inderdaad omdat ik het fijn vind om te doen en past bij wie ik ben. Inmiddels denk ik dat het gevoel waarmee ik iets doe meer van belang is dan wat ik doe. Regeltjes komen vaak uit het hoofd en kunnen tot spanning en verkramping leiden (schuldgevoel bijv.). Omdat ik zelf heel gevoelig ben heb ik ervaren wat het effect is van spanning en verkramping op mijn lichaam. Ook de spanningen die ik ervaar van andere mensen. Daarom is mijn nummer 1 inspanning om zo ontspannen mogelijk te leven vanuit een warm hart.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja precies! Uit het hoofd en in het hart 🙂 Een hele mooie is dat, ontspannen leven vanuit een warm hart. Die hou ik er in!

 • Claire
  Beantwoorden

  Ik vind dit stiekem heel leuk om te horen Marin! Als ik jouw blog lees lijkt alles zo… groen en duurzaam. Super tof natuurlijk maar daardoor denk ik weleens: jeetje hoe boks ik daar ooit tegenop (Niet dat dat moet maar meer groen is altijd beter toch). Daarom vind ik dit wel verfrissend. Tegelijkertijd vind ik het niet leuk voor jou want je moet je never nooit schuldig voelen. Je doet ontzettend veel groene/goede dingen. Daarbij inspireer je ook weer heel veel mensen met dit platform. Belangrijk is ook om groen leven leuk te houden want straks hou je ermee op door zelf opgelegde regels. Dus niet luisteren naar nare stemmetjes en gewoon doen waar je je goed bij voelt!

  1. Claire
   Beantwoorden

   Wauw hoe vaak ik het woord groen heb gezegd 😉

  2. Iris
   Beantwoorden

   Sluit me hier helemaal bij aan! Hadden wij het ook laatst nog over toch Claire?:)

   1. Marieke | Bluebell Forest
    Beantwoorden

    Ik sluit me er ook helemaal bij aan haha! Een vraag die direct bij opkwam, lekker praktisch ook; als je geen verzorgingsproducten gebruikt, gebruik je dan wel iets anders (olie of boter ofzo)? Ik heb namelijk gewoon zo’n droge huid na het douchen dat het helemaal gaat jeuken als ik er niets op doe (warmte van de douche maakt niet uit, ik heb een vervelende huid)…

    1. Linda
     Beantwoorden

     Gebruik je douchegel met SLS? Sinds ik mijn huid alleen nog maar met warm water was, is ie echt minder droog en vet.

  3. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Lief, bedankt voor je berichtje! Ik vind het stiekem ook altijd leuk om te lezen dat mensen die bijzondere/groene dingen doen ook gewoon mensen zijn. hahah.
   Zwaktes horen erbij. Inderdaad, groen leven op een ontzettend leuke manier daar gaat het om, niet om afzien haha

 • Inge
  Beantwoorden

  Geen mens is perfect … Ik vind het belangrijkst dat je doet wat je doet met bewustzijn. Als je een keuze maakt die niet helemaal ‘volgens de groene regeltjes’ is, dat je dan weet waarom je die keuze toch maakt. En dat je je er dan niet schuldig om voelt.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Precies! Dat gebeurt inderdaad bij mij, van bijna alles wat ik doe ben ik ontzettend bewust. Natuurlijk niet altijd even fijn, maar wel belangrijk.

 • Sofie
  Beantwoorden

  Herkenbaar wel, ik denk dat het inderdaad goed is om niet te krampachtig allerlei regeltjes te gaan volgen. Ik vind dat je al zoveel doet, daar mag je trots op zijn.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Dankje! Dat krampachtige, daar kan ik goed in zijn, maar is niet de bedoeling. 🙂

 • "Hanneke"
  Beantwoorden

  It’s not easy being green! We doen allemaal naar vermogen ons best, en het is nooit genoeg – dus we moeten het er maar mee doen. Er moet ook ruimte over blijven om (lekker) te leven!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hihi oja, die is leuk! Jaaa lekker leven, zo belangrijk!

 • Linda
  Beantwoorden

  Hihi, je bent net een mens! 😉

  Ik zei het al, maar je het leuk houden voor jezelf is echt het allerbelangrijkste. Niemand houdt het vol met eindeloos veel regeltjes. Soms helpen ze inderdaad om de grenzen op te zoeken, maar als je weet waar ze voor jou ongeveer liggen kunnen je er daarna een beetje omheen dansen.

  Voor iemand in een westerse samenleving ben je echt heeeel donkergroen en daar mag je best trots op zijn. Daarnaast heb je ook nog effect door mensen te inspireren. Dat je vanzelf al een neiging hebt naar een groen leven zorgt er hopelijk ook voor dat jouw lievelingsleven vanzelf ook extreem gelukkig zal zijn 🙂

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hahah ja net een mens!

   Jaaa klopt, wel fijn hoor, die neiging om extreem groen te leven.
   Maakt het wel makkelijker om bepaalde dingen te blijven doen.

   Bedankt voor je berichtje! 🙂

 • Plantaardiger ( Natas )
  Beantwoorden

  Wat een (h)eerlijke stuk tekst. Ik heb het zelf ook wel een beetje of althans een neiging tot schuldig voelen, maar ik ga wel lekker mijn eigen weg. Doen wat goed voelt voor mij is een vrijheid waar niets tegenop kan.
  Liefs!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Precies! Ode aan je eigen weg gaan en weg met je schuldig voelen! hihi

 • Iris
  Beantwoorden

  Dit is voor mij ook heel erg een thema. Net als jij ben ik redelijk ‘extreem’ maar ervaar ik de laatste tijd steeds vaker het gevoel van niet aan mijn eigen idealen kunnen voldoen op het gebied van ‘groen doen’. En dat vind ik best frustrerend! Maar álles goed willen doen kan inderdaad niet en het moet wel iets blijven waar je energie van krijgt (en niet iets dat heel veel moeite/energie kost!) vind ik. Ik ben vooral op het gebied van plastic nog lang niet perfect. Vegan eten en alles bio kopen wel, ook gebruik ik net als jij geen make-up en douche ik weinig. Vanaf volgend jaar in Portugal ga ik ook een moestuin aanleggen en zullen we gebruik maken van onze eigen zonne energie en waterbron. Maar nu zijn die dingen nog even niet aan de orde.. Ik hoop voor jou ook dat het je lukt om jezelf niet teveel regels op te leggen! Ik vind namelijk dat je het al super goed doet! Liefs

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Mooi om te lezen! Frustrerend kan dat zijn hé. Maar eigenlijk ook super saai als alles al extreem groen is, dan kun je nergens meer mee spelen/uitproberen haha.
   Plastic vind ik ook nog steeds lastig. Sommige dingen gaan heel makkelijk ,anderen net iets moeilijker. Ach, dat is het leven 🙂
   Zo leuk in Portugal!!

   1. Iris
    Beantwoorden

    Beetje late reactie; maar dat is helemaal waar;) als alles makkelijk was is het ook al snel saai! Maar als jij nog nuttige tips hebt op het gebied van plastic consumptie, let me know! Of andere groene tips. Het lijkt me eigenlijk heel leuk om er eens over te sparren!:) van wat doe jij wat ik nog niet doe en andersom. Hoe groen is groen genoeg;)? Waar ligt die grens. En ja, Portugal is helemaal het einde! Ben zo blij:)! We moeten maar eens een groene bloggers meet up organiseren daar. Liefs

 • Mille Pagine
  Beantwoorden

  Op je vraag: ja, ik herken me erg in het leven met regeltjes… Ik wil zelf ook graag supergroen leven! D.w.z. én zonder plastic én zonder dierlijke producten, én zonder wegwerpproducten, én met minder stroom enz. enz… Maar soms is het gewoon ijskoud in de badkamer en moet ik even wachten tot de douche warm is. That’s the way it is. Hoewel het met de zomer op komst beter wordt natuurlijk. Dan vul ik maar een gietertje met het “wegwerpwater” en maak er daarna de plantjes blij mee…

  Ik sluit me aan bij Linda! Je doet het al erg goed, zeker voor onze samenleving… Daar is het niet op de grond gooien van afval al een uitdaging!

  Oja, kleine toevoeging: gebeurd = gebeurt (in je eerste zin)

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Klopt! Mooi dat je supergroen wil leven! 😀
   En dank voor je toevoeging, ik en de Nederlandse taal gaat niet altijd samen helaas hihi

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  In het begin hou je de teugels erg strak om aan een ander’ groen leven’ te wennen maar maanden later vier je de teugels weer en dat is oké hoor.
  Dat doen de meeste groene mensen.
  Als de meeste jonge en oudere mensen zo leefden als jij dan zag de wereld er veel beter uit!
  Het is een golfbeweging!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Precies! Mooi inderdaad, een golfbeweging! Die hou ik erin 🙂

 • Silke
  Beantwoorden

  Zo’n mooi stuk, echt heel inspirerend en ‘menselijk’ om te lezen! Je bent ook maar een mens hé, niet alles kan altijd even extreem. Ik vind trouwens dat je echt heel goed bezig bent, hoewel dat voor jou misschien niet zo lijkt. Al die challenges zijn super interessant, maar zou ik waarschijnlijk nooit kunnen volhouden. Veel respect voor jou! Liefs!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Aaa lief, dankje voor je bericht!!

 • ilona
  Beantwoorden

  Het is normaal dat je op je blog “beter lijkt” dan echt. Je gaat alleen maar positieve en inspirerende dingen posten. Een post over voedselafval verzamelen op de markt is de moeit eom te schrijven, een bezoekje aan de AH niet echt. Zelf lijk ik op mijn blog heel gezond te lezen terwijl ik ook al eens zak chips opentrek of iets te snel een reep TonyChocolony op heb. Groen zijn is geen wedstrijd en als meer mensen zo bewust als jou zouden zijn, zouden we al een stuk verder zijn.

 • Zora
  Beantwoorden

  Je doet het voor jezelf. En iedere keuze is er 1, ook die keuze om naar de supermarkt te gaan en even op de bank wil ploffen. Daar is niets mee. Het gaat om het geheel en jouw gevoel, dat jij je lekker voelt bij wat je doet en dat je blij bent met de keuze die je maakt, welke keuze dat ook is!

 • Mei inspiratie: waar ik energie van krijg - Aandachtige Blog
  Beantwoorden

  […] schreef een fantastisch mooi en eerlijk verhaal over groene ups & downs. Het is zo ontzettend herkenbaar dat je ergens vol enthousiasme aan begint en dat alles dan heel […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: