The Living Village Festival

The Living Village Festival

De afgelopen week verbleef ik op het Living Village festival, tijdelijk gevestigd net buiten het dorpje Dalfsen. Een festival op een paar hectare weiland van een boer, langs de rivier ‘de Vecht’.

Peter van der Grijn

Opgezet door Bob en Cathelijne, die met stichting Het Levende Dorp werken aan de realisering van het eerste dorp ter wereld, waarbij de huizen gebouwd zijn van levende bomen. Als ze 5 hectare land tot hun beschikking hebben gaan ze los!
(illustratie: Peter van der Grijn)

The Living Village Festival - Groene Avonturen
34014749733_aa76b18519_o
The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen

Ik heb al veel festivals meegemaakt maar nog niet zo een als deze. Eentje waar je stiekem meteen niet meer weg wilt. Waar de bubbel zo fijn is dat je bang bent voor de onnatuurlijke, afstandelijke stad.

Groen doen

Een festival die er alles aandoet om zo duurzaam mogelijk te zijn. Best moeilijk, want een festival is eigenlijk bij voorbaat al niet duurzaam. Denk aan: generatoren voor de muziekinstallaties, platgelopen land, veel aan- en afvoer van spullen met auto’s/vrachtwagens… Maar het is zo mooi om te zien hoe iedereen probeert zo groen mogelijke keuzes te maken.

The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen

Zo stonden er verspreid over het terrein composttoiletten, de helden van het festival waren diegene die ze om de paar uur moesten legen(!)
In de vrijwilligerskeuken werd zoveel mogelijk gekookt met voedsel wat anders zou worden weggegooid. Iedereen werd gevraagd een eigen mok, bord en bestek mee te nemen zodat er zo min mogelijk afval geproduceerd zou worden.

The Living Village Festival - Groene Avonturen
De foodtrucks op het terrein waren allen biologisch en veelal vegetarisch/veganistisch. (de vegan burgers van Rammenas waren het hoogtepunt!) Voor elk materiaal was er een andere recycle bak (metaal, plastic, papier, glas, compost) en er werd veel gebouwd met natuur. En ook zonnepanelen waren van de partij. ‘Normale’ frisdrank was er niet te vinden, Bionade, chai thee of kombucha stonden op het menu. De nicotine verslaafden moesten voor sigaretten naar het dorp lopen en smoothies werden gemaakt met een smoothie fiets, die het alleen deed als je ging fietsen.

hokjesman
Het programma was zeer uitgebreid. Voor elk wat wils, waardoor je ook een breed scala aan mensen zag rondlopen. De Hokjesman had zijn ogen uitgekeken: ouders met kind, de spirituele zoeker, het ecologische type, de hippie, de psychedelische tripper, de reggae liefhebber, techno danser en alles daar tussen in.

The Living Village Festival - Groene Avonturen
Af en toe zag je een dorpeling uit Dalfsen die meteen opviel door de ‘normale’ kledij, nieuwsgierige grote ogen en de camera die alles vastlegde.

Krentenbol
Luna (mijn beste-vriendin-voor-een-week) en ik vonden stiekem het kinderprogramma het leukste. Voeten voelen! Bak je eigen krentenbol! Mini ecovillage maken! Pannenkoeken maken en opeten! Circus!

The Living Village Festival - Groene Avonturen
Waar ik anders altijd een secuur blokkenschema maak heb ik dat dit keer eens niet gedaan. Go with the flow, laten we het daar maar op houden. Best gek, want er waren ontzettend veel leuke workshops over duurzaamheid en spiritualiteit. Bijvoorbeeld ‘bouw een tiny house’ ‘geneeskrachtige planten leren kennen’ ‘een zweethut ceremonie’ of een ‘maori tribal dance’
Maar stiekem heb ik op twee lezingen en een theater voorstelling niks bezocht.

The Living Village Festival - Groene Avonturen
Leven in het moment ging me heel goed af deze week, wat betekende dat ik vooral heel veel heb gedanst. Dansen op balkanmuziek, op techno, in een drumcircle, rondom het kampvuur.. Dansen, eten en nieuwe mensen ontmoeten. De drie steekwoorden die mijn festival bezoek typeerden.
Rond 2 uur ‘s nachts waren de podia klaar met spelen en moest het zo-goed-als stil zijn op het terrein. Het mooie: verspreid over het terrein vond je iets van 8 kampvuren waar mensen tot ‘s ochtends vroeg bij zaten te praten en (zachtjes) muziek te maken.

bijzondere mensen
Ik ben er heen gegaan als vrijwilliger waardoor je ontzettend veel mensen ontmoet. Je bent er al een paar dagen voordat het festival begint, zo krijg je echt het gevoel onderdeel te zijn van. Vooral als je er alleen heen gaat kan het niet anders dat je met een hoop nieuwe (facebook) vrienden naar huis gaat.

The Living Village Festival - Groene Avonturen

Het vuur in het midden van de backstage tent deed hierbij wonderen. Hier zaten altijd mensen rondom te eten, praten, dansen of muziek te spelen. Soms ontstonden er spontane jamsessies of zat iedereen stilletjes gebiologeerd in het vuur te staren.
Doordat ik op het festival maar enkele keren een smartphone heb gezien had je al snel contact met mensen, geen scherm die dat blokkeerde.

The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen
The Living Village Festival - Groene Avonturen

En wauw, wat een geweldig verhalen had iedereen te vertellen!
In de ‘normale wereld’ krijg ik veel ‘aaa’ en ‘wat dapper!’ ‘dat zou ik nooit durven’ te horen als ik over mijn fietsavontuur vertel, in de Living Village bubbel is de één net terug van een wereldreis, de ander gaat over een paar weken en een derde persoon is altijd op reis. Mensen wonen op boten/caravans/busjes, hebben stukken land, leven zonder geld of wonen in een community.
Met bijna iedereen kon ik het hebben over permacultuur, gezonde voeding, met weinig geld leven, natuur, leven in het moment, duurzaamheid, spiritualiteit, muziek, een andere economie, creativiteit etc.

nakierivier
Een geweldige week waarin ik geen deurklink of baksteen heb gezien en waar ik zongebruind van terug ben gekomen.

Een week waarin ik drie paar schoenen meenam maar alleen ’s avonds sokken met sandalen(!) droeg en de rest van de tijd op blote voeten liep. Door die modderige blote voeten wilde ik er niet over nadenken hoe mijn slaapzak er na een paar dagen van binnen uit zou zijn.

The Living Village Festival - Groene Avonturen

Gelukkig kon je als hippie in je nakie in de rivier zwemmen, zodat het modderige lichaam weer enigszins schoon werd. En met dat soort-van schone lichaam werd er weer groente gesneden voor 350 vrijwilligers, of de afwas gedaan terwijl we gekke afwasliedjes verzonnen.

Kortom, een fantastische week, waar ik nu alweer heimwee naar heb.
Volgend jaar ga ik so-wie-so weer en in de tussentijd hoop ik te kunnen vrijwilligen bij het Levende Dorp, ze staan namelijk op wwoof.org

Bovenstaande foto’s heb ik voornamelijk met de opbouw gemaakt, daarna was ik te druk met dansen, eten en praten.

Voor nog meer foto’s (en mooie portretten) check Nitai’s flickr!

6 REACTIES
 • izerina
  Beantwoorden

  Wat fijn voor je,die gelijk gestemde zielen.

 • hennez
  Beantwoorden

  wauw, je weet het mooi te verwoorden..het was heerlijk,fantastisch, inspirerend, overweldigend.. volgend jaar weer 🙂

 • Anna
  Beantwoorden

  Dat moet echt een bijzondere ervaring geweest zijn. Wat mooi. Je vertelt het ook zo gedetailleerd – alsof wij er als lezer ook echt even bij geweest zijn. Heerlijk om zoveel mensen te ontmoeten met de mooiste verhalen. En bijzonder inderdaad, een festival waar geprobeerd wordt om zo duurzaam mogelijk te leven. (Daar kunnen andere festivals nog wel wat van leren!)

 • Nadin
  Beantwoorden

  Leuk stuk in combinatie met de foto’s! ♡

 • Marianne
  Beantwoorden

  Wauw, wat een mooi verhaal! Geweldig dat er zulke initiatieven zijn 🙂 Het kinderprogramma klinkt inderdaad erg aantrekkelijk, die speeltuin is ook zo leuk ^^ Heel inspirerend allemaal!

 • Tanja
  Beantwoorden

  Marin!! Door je verhaal ben ik even terug in het Levend Dorp! Dank en zonnige liefs vanaf dr rotsachtige bodem in Istrie! Xx Tanja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: