Reis voorbereidingen deel twee

Reis voorbereidingen deel twee

Bijzonder hoe een idee steeds kan veranderen.
Een paar maanden geleden bekeek ik een documentaire over ecodorpen en midden in de film kwam er een Eureka moment waarop ik dacht ‘dit wil ik ook’!

Mijn eerste idee was dat ik elke maand op een andere plek zou gaan wwoofen: tegen kost en inwoning werken op boerderijen en ecodorpen. Het vervoersmiddel: de fiets, de bestemming: heel Europa. Door middel van een donatie systeem zouden mensen me kunnen volgen: met filmpjes, blogs en online tijdschriften.

We zijn nu een paar maanden later en elke maand stel ik het plan weer ietsje bij. Het donatiesysteem is van de kaart, het lijkt me best vermoeiend om constant te filmen wat je aan het doen bent. En misschien heb ik de ene maand totaal geen zin om achter m’n laptop te werken of ben ik helemaal ‘off the grid’ op een plek zonder stroom. Door me echt te binden aan een donatiesysteem moet er elke maand van alles geproduceerd worden. Waardoor het sneller een ‘moeten’ dan een ‘willen’ wordt.

Schermafbeelding 2017-06-01 om 09.42.43

187 slaapplekken
Zodoende geen donatie systeem. Ik heb nog een beetje spaargeld waar ik het in ieder geval een jaar mee uit zing. Tijdens het werken op boerderijen krijg je kost en inwoning waardoor ik vrij weinig geld nodig heb. De momenten dat ik op de fiets zit kan ik overnachten op paalcampings én heb ik met dank aan social media 186 veelal onbekende lieve mensen waar ik een nachtje mag slapen!

‘Misschien dat er wat vrienden zijn waar ik kan blijven slapen’, dacht ik. Intussen is het bericht 52x gedeeld en ben ik in heel Nederland en België welkom. Mooi hoe social media kan werken.

Als je denkt: bij mij ben je ook welkom om een nachtje te blijven slapen (op de bank, in de tuin in m’n tent, bed..) in ruil voor een wildpluk wandeling/ diner / klusjes, dan kan je me een sturen: marin@groeneavonturen.nl

Verder kan ik het goedkoop houden doordat ik straks op de fiets niks heb aan een nieuwe bank, schoenen of prullaria voor m’n kamer. Alles wat ik bezit hangt/zit/ligt op de fiets, meer heb ik waarschijnlijk niet nodig. Van ongeveer €5-€10 per dag probeer ik te leven door te gaan wildplukken/voedsel redden en simpel te leven.

verhalenMijn eerste idee was om elke maand op een andere boerderij te gaan werken. Doordat ik nu zoveel adresjes heb om te blijven slapen lijkt het me op dit moment (geen idee hoe dat over 3 weken is) mooi om eerst een tijd door Nederland en België te fietsen en deze mensen op te zoeken. Welke verhalen brengen ze met zich mee? Hoe proberen zij iets groener te leven? Welke inspirerende groene plekken kunnen ze mij laten zien? Het lijkt me mooi om deze groene verhalen/tips/plekken/recepten etc. met jullie te delen. En dit af te wisselen met het werken op permacultuur tuinen.

never know

En het vooral heel open laten, niet veel verder plannen maar vooral kijken wat er op m’n pad komt, waar ik op die dag zin in heb, waar de mensen die ik ontmoet zich voor interesseren. Wel wil ik het groene/duurzame zo veel mogelijk opzoeken zodat ik hier over kan schrijven en fotograferen. (het doel van dit hele avontuur)

Schermafbeelding 2017-06-02 om 10.04.08
Afgelopen weekend heb ik mezelf twee dagen ondergedompeld in de wereld van fietsen bij een fietsreparatiecursus van de Wereldfietser. Phoeh, de vaktermen vlogen me om de oren en als je nog niet eens weet waar een voorvork zit (uh ja, echt) dan gaat alles wel heel snel. Maar mijn kennis is bijgespijkerd en ik kan nu van alles vertellen over een voorderailleur of noodspaken. De tutorial op youtube om iets te repareren heb ik nog wel nodig hoor, maar meer feeling met m’n fietsje is er wel.

marktplaatsticOver 19 dagen verhuis ik mijn spullen naar mijn ouders en over een maand stap ik op de fiets. Oke, stiekem begint het nu wel een beetje spannend te worden. Vooral omdat mijn hele kamer nog vol spullen staat die allemaal verkocht/weggeven moeten worden. Een kleine marktplaats tic heb ik onder de leden. Doordat ik zo veel mogelijk tweedehands wil kopen speur ik dagelijks marktplaats af.

Zo kocht ik er een hele goede tent, heerlijk slapend matje, mummi slaapzak, opinel mes, e-reader, fietstassen, koffiebeker en een tuinbroek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor iets teveel geld kocht ik nieuwe(!) duurzame ‘Zero Waste’ producten op Greenjump. Nieuwe spullen kopen voelt voor mij best gek, omdat ik dat al heel lang niet heb gedaan. Ik heb zelf geen zin om de zakjes te naaien, en de lunchbox/snackdoosjes gaan volgens mij een levenslang mee en zijn BPA vrij.

De komende weken ga ik vooral veel spullen verkopen of weggeven. Een aantal proeffietstochten maken, geef ik een weggeef/spelletjes/potluck feestje (alles wat er dan in m’n kamer staat is om mee te nemen, als je ook wil komen, stuur me een mailtje!) en geef ik de laatste fotografie lessen.

7 REACTIES
 • Denise
  Beantwoorden

  Ik wil je graag een mailtje sturen om onze geweldige tuin aan te bieden, maar je link naar je mailadres werkt niet 🙁

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   oehh dat klinkt goed! hihi marin@groeneavonturen.nl is het!

 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Zo tof dat je dit gaat doen! De ultieme uitvoering van je blognaam 🙂 Ik kijk nu al uit naar je verhalen, al dan niet offline 😉

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hahah ja inderdaad de ultieme uitvoering van mijn naam 😀

 • Marianne
  Beantwoorden

  Wat een leuk avontuur dat je tegemoet gaat! Bren benieuwd naar je verhalen 🙂

 • Kim
  Beantwoorden

  Zo leuk Marin om te lezen! Ik kom graag nog een keertje langs 🙂

 • Zo zelfvoorzienend mogelijk op de fiets - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] mijn Groene Avontuur ga ik zo groen mogelijk proberen te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: