Zo zelfvoorzienend mogelijk op de fiets

Zo zelfvoorzienend mogelijk op de fiets

Tijdens mijn Groene Avontuur ga ik zo groen mogelijk proberen te leven.

Hierbij ben ik geïnspireerd door Rob Greenfield die in 100 dagen van de westkust van Amerika naar de Oost kust van Amerika heeft gefietst.
Zijn doel van deze fietstocht was zo off-the-grid mogelijk te leven en al fietsende mensen te inspireren/bewust te maken om groener te gaan leven.

dude making a difference

rob greenfield
Elektriciteit:
Hij gebruikte alleen zijn zonnepanelen als bron van energie, geen lichtschakel of lift werd gebruikt. Zijn laptop kon hij met z’n zonnepaneel opladen, net als zijn lampjes en mobiel.
Water: Door een waterfilter filterde hij natuurlijk water (meertjes, regenwater, plassen water etc.) direct uit de bron waardoor hij geen gebruik heeft gemaakt van leiding water. Alleen als er ergens een lek was bij een leiding water tap ‘mocht’ hij dit gebruiken. Douchen deed hij buiten in natuurlijk water.
Voedsel: Lokaal én onverpakt én biologisch. Dit bleek best een opgave te zijn waardoor ook gered voedsel van de markt/containers geoorloofd was.
Afval: Zijn compost (groente, fruit schillen) heeft hij in de natuur begraven zodat de voedingstoffen weer werden opgenomen in de aarde. Geen toilet werd doorgespoeld, naar de wc ging hij in de natuur, voor in de stad had hij een mini wc bij zich die hij kon legen in de natuur (!)
Al het afval wat hij onderweg toch had gemaakt (van gekocht/gered voedsel) heeft hij de 100 dagen met zich mee genomen.
Vervoer: Hij heeft alles met de fiets en al wandelende gedaan. In de 100 dagen is hij geen auto, trein, bus of tram ingestapt. Ook heeft hij geen lift of roltrap gebruikt.

Over dit avontuur schreef hij een boek ‘Dude making a difference’ waarin hij deze tocht beschrijft. Voor mij was dit een zeer inspirerend boek, waardoor ik goed heb nagedacht over mijn eigen reis en hoe ik deze op een groene manier kan aanpakken. Té extreem werkt voor mij niet, heb ik dit afgelopen jaar proefondervindelijk ondervonden. Het is heel mooi om een streven te hebben, maar van zelfopgelegde regels word ik rebels. Ik heb intenties die ik steeds in m’n achterhoofd hou, maar het is oké als ik er af en toe van afwijk.

mijneigengroeneregels
Vervoer: Het vervoer zit al goed: de fiets. Waarschijnlijk ga ik zo af en toe wel met de trein (als ik even ‘snel’ iemand wil bezoeken). En zal ik vast ook wel eens een auto in stappen. Maar van plek naar plek is mijn vervoer de fiets.

Schermafbeelding 2017-04-21 om 14.00.26   Elektriciteit: M’n usb-apparaten probeer ik zo groen mogelijk op te laden door m’n (tweedehandse) Waka Waka zonnepaneel. Toch heb je hier véél zon voor nodig.  De Waka Waka lampjes die ik gebruik kun je hier ook mee opladen. De laptop moet helaas wel aan de stroom.

Je hebt ook tussenstukjes voor dynamo’s zodat je je usb dingen kunt opladen, maar dan moet mijn fiets omgebouwd worden, want er zit geen dynamo op mijn fiets. Volgende week ga ik even bij de fietsenmaker vragen hoeveel dat kost. Ik fiets namelijk veel, het zou mooi zijn als die energie omgezet kan worden.

BioLite-CampStove-1Ik kook als ik kampeer op een BioLite, die op een handje sprokkelhoutjes werkt, er zit een ventilator in waardoor hij heel efficiënt stookt en niet rookt.  De restwarmte kun je gebruiken om je apparaten op te laden (uh.. niet binnen tien minuten 100% hoor) Een beetje overdreven voelt het wel.

Water: Vooral in natuurlijk water zwemmen in plaats van onder de douche, en zo veel mogelijk mijn eigen water filteren, waardoor je natuurwater kunt drinken ipv leidingwater. Als ik in de natuur ben is de wc ‘duurzaam’, bij anderen waarschijnlijk niet.
Eten: Ik kan onderweg de 2000 gevonden Loka Loka adressen uitproberen.Waardoor ik mijn voedsel direct van de boer kan kopen en ik meteen de Loka Loka reporter ben!

Verder zullen mijn theetjes, soepen en salades van ‘wilde’ planten (aka onkruid) zijn. Voedsel redden wil ik onderweg ook uitproberen. Wie leert me in containers duiken? Al het andere: biologisch en zonder verpakking. En het is prima als dit niet altijd lukt. En natuurlijk veganistisch.

img_4066-2kopie
Afval: Ik wil zoveel mogelijk verpakkingsvrije boodschappen kopen. Het afval wat ik onderweg maak wil ik op sparen en elke week fotograferen. Als ik in de natuur kampeer kan ik de groenteschillen begraven, bij anderen bewaar ik ze totdat ik weer in de natuur ben. Denk ik..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk heb verschillende biologisch katoen zakjes gekocht die ik kan gebruiken als ik boodschappen doe. Ook heb ik duurzame RSV bakjes gekocht om maaltijden mee te nemen. (ik probeer zo min mogelijk plastic op reis mee te nemen) en een herbruikbare koffiemok voor to-go koffie.

MRK34C_1200x
Ik gebruik een ouderwetse safety razor scheermes, waarvan je alleen de mesjes vervangt.

Bambook
Voor de vrouwen onder ons (uh 90% van m’n lezers haha): Een menstruatiecup scheelt ook veel afval! De Bambook is een uitwisbaar whiteboard-boekje, wat er voor zorgt dat ik niet opnieuw boekjes hoef te kopen.

Verzorgingsproducten:
Ik neem kokosolie, baking soda, appelazijn en etherische oliën mee. Dit is mijn deo, shampoo, parfum, tandpasta..
Ik ga proberen met natuurlijke zeep m’n kleding te gaan wassen. In de vorm van: paardenkastanjes in de herft, klimop of de zeepplant.

EHBO: Het wordt me steeds duidelijker welke planten je in de natuur kunt gebruiken als je ergens last van hebt. Dit in combinatie met etherische oliën kan ik me prima redden bij kleine pijntjes/verwondingen.

Deze ‘regels’ zijn natuurlijk op elke plek anders. Als ik op biologische boerderijen werk kan ik zelf weinig regelen. Dan eet ik wat de pot schaft (vega), hoop ik dat er een meertje/rivier in de buurt is en zal het fijn zijn als er zon is, zodat m’n zonnepaneel kan laden.

De ene plek zal heel groen zijn (compost wc, alles met regenwater, biologisch eten etc.), de andere misschien helemaal niet. We zullen zien.

In de eerste 2 weken ga ik ongeveer 10 dagen fietsen en waarschijnlijk kamperen bij paalcampings, een blogpost volgt daarna over of het groen reizen lukt.

Hebben jullie nog tips/eigen ervaringen?

10 REACTIES
 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Wauw, wat ambitieus! Ik ben heel benieuwd hoe ver je alles kunt uitvoeren terwijl het ook nog leuk blijft. Gelukkig ben je wel realistisch en lief voor jezelf 😉
  Super leuk ook dat je Loka Loka-reporter kan worden en zoveel toffe mensen gaat ontmoeten. Ik kijk nu al uit naar je verhalen hierover!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Haha ja het moet inderdaad wel echt leuk blijven!
   We zullen zien 🙂

 • Tamara
  Beantwoorden

  Heel gaaf Marin! Ik denk dat de intenties ipv zelfopgelegde regels een goed uitgangspunt is, dat geeft ruimte voor nieuwsgierig onderzoeken ipv prestatiedruk. Heel gaaf dat je op deze manier Loka Loka ook in het zonnetje kunt zetten! Kijk erg uit naar je verhalen! Voor het vinden van bioboerderijen heb je waarschijnlijk al aan wwoof en evt workaway gedacht, maar ken je ook HelpX? Ik heb daar in Australië met veel plezier gebruik van gemaakt. Deze vrijwilligerssite bevat vanalles, van hostels tot particulieren en ook niet-bioboerderijen, maar die kun je eruit filteren zodat je alleen de bio-boerderijen overhoudt. Het voordeel van helpx tov wwoof vond ik dat je gewoon 1x lidmaatschap betaalt en niet per land. Ik heb onwijs toffe ervaringen gehad bij bv een gecertificeerd biologische horticulture farm, bij gezinnen met een permacultuur hobbyfarm, in een intentional sustainable community, tot een suburban permacultuurproject: http://www.ecoburbia.com.au.

  Ik had ook nog een vraagje voor je: sinds ik terug ben uit Australië wil ik graag verder met het ontdekken van permacultuur en zag dat jij een jaaropleiding in de buurt van Breda hebt gedaan, lekker dichtbij voor mij. Zou je me wat meer kunnen vertellen over je ervaringen, als in: raad je de opleiding bij Puur Permacultuur aan, wat vond je heel positief, wat misschien minder, zijn er zaken om rekening mee te houden? Ben heel benieuwd 🙂 Dankjewel!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   HelpX ken ik inderdaad ook, handige site !
   Wat gaaf! Klinkt als een mooi project.

   Puur Permacultuur heb ik zelf gekozen omdat Martijn op een hele speelse, vrolijke manier lesgeeft. Althans, dat gevoel had ik vooraf en het bleek te kloppen. Hij weet heel goed een mooie groepsdynamiek te creëren, en geeft op een goede manier les: het is een mix tussen verschillende lesmethodes waardoor het nooit verveelt. Er worden inspirerende projecten/plekken uitgekozen waar je een bezoek aan brengt. Ik heb eigenlijk geen dingen die echt beter kunnen. 🙂

 • Elcke
  Beantwoorden

  Heel tof Marin!
  Je bent echt een voorbeeld voor mij. Ik hoop ook ooit zo zelfvoorzienend te zijn 😀
  Liefs, Elcke

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah wat lief!
   Ik ben nu nog niet zo zelfvoorzienend hoor, we moeten onderweg nog maar zien haha.

 • Sabine
  Beantwoorden

  Heel erg gaaf! Ik ga je verhalen met heel veel plezier lezen ?

 • ilona
  Beantwoorden

  Hallo, waar vind jij paalkampeerplaatsen in nederland? Ik heb er van staatsbosbeheer gevonden maar dat zijn er echt zeer weinig. Weet je een andere webste waar ik ze kan vinden?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ik heb dit lijstje:
   http://www.hiking-site.nl/routes_paalkamperen.php

   Zijn er niet super veel inderdaad.

 • Romee Hoeksma
  Beantwoorden

  Heel gaaf! Ik ben erg benieuwd naar de verhalen die gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: