26 tips om natuurlijker/wilder te leven

26 tips om natuurlijker/wilder te leven

Vandaag 26 tips om natuurlijker/wilder/puurder te gaan leven. We zijn namelijk steeds meer vervreemd geraakt van ons gevoel/intuïtie, ons lichaam en de aarde/natuur.

We weten niet waar ons voedsel vandaan komt of wie het gezicht er achter is, vinden op blote voeten lopen gek of vies, we zitten tot ’s avonds laat achter een beeldscherm waardoor ons natuurlijke slaapritme verstoord raakt, zijn enorm afhankelijk van technologie en moeten ‘in de natuur zijn’ echt inplannen in onze agenda.

Zelf doe ik hier net zo goed aan mee. Op veel fronten heb ik al stappen gemaakt om natuurlijker te leven, maar de computer staat elke dag nog veel te lang aan en veel in de natuur ben ik ook niet.

Een van de ‘doelen’ van mijn fietstocht is om deze natuurlijke manier van leven weer te ervaren, want als ik op deze manier leef voel ik me het meest levend en gezond.

oerleven

om het gevoel weer terug te krijgen met je gevoel, lichaam en de natuur:

1. Leven zonder tijd, op gevoel. Best lastig in een maatschappij waar je omringt bent met de tijd, de hele dag door kun je zien hoe laat het is. Het geeft vrijheid en rust om niet naar de tijd te kijken en meer je gevoel te volgen.

groene-avonturen-vroeg-opstaan

2. Wakker worden zonder wekker, bij voorkeur doordat het buiten licht wordt. (en je de zonsopkomst kun bewonderen)

3. Om 12 uur ’s middags beginnen met eten en niet meer eten na het avondeten. Intermittent fasting wordt dit genoemd, de wetenschap bevestigd dat dit heel gezond is, omdat je lichaam in de ‘vastentijd’ zichzelf kan herstellen. Vroeger at men ook niet de hele dag, maar alleen als er eten was gevonden.

4. Zo min mogelijk straling in je huis en je wifi uitzetten wanneer je ‘m niet gebruikt.

5. Je gevoel/intuïtie volgen, werkt het allerbeste! Je ‘denken’ denkt vaak in tekorten en angsten, niet (altijd) naar luisteren dus.

6. Wim Hof ademhalingsoefeningen waardoor je onder andere je autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden, en een betere energiesysteem krijgt

7. In het NU leven, hiervoor zijn je zintuigen heel handig! Welke geluiden hoor je? Wat voel je? Wat zie je? Wat ruik je? Hierdoor ervaar je het leven veel intenser.
“Als wij gestrest zijn neemt het limbische brein het over. Het probleem is dat het limbische brein zich ontwikkeld heeft in de tijd dat wij rustig aan de over van een rivier zaten of keken naar de zon die langzaam onderging boven de Afrikaanse savanne. Met andere woorden, het is niet gewend aan het levensritme van de moderne tijd.”

11374608_1627925510757926_984123862_n

8. Meer spelen, je niet teveel aantrekken wat anderen ergens van zouden vinden. In de regen dansen, spelen met kinderen, eten met je handen.. Gekke, speelse dingen waar je heel blij van kunt worden!

9. Wildplukken of een moestuin beginnen en je weer verbonden voelen met de natuur, met alles wat groeit en bloeit. Lokaal eten van de boeren uit de omgeving brengt je ook weer meer terug naar de oorsprong van je eten.

10. Minder stimulerende middelen nemen, van cafeïne raakt je lichaam bijvoorbeeld in de vecht of vlucht modus waardoor je veel meer stress in je lichaam krijgt.

11. Niemand is een binnenmens: probeer je huis eens te zien als tent. Een plek waar je slaapt en misschien als het regent een boek gaat lezen. De rest van de dag spendeer je buiten. Ik ken ook mensen die met opzet klein en midden in de natuur zijn gaan wonen, zodat ze veel meer buiten kunnen zijn.

img_8172

12. Puur eten! Voor mij de belangrijkste in deze lijst. Ieder mens moet meerdere malen per dag eten en wat je eet is zo belangrijk voor hoe je je voelt. Én je verbondenheid met je gevoel, je lichaam en de natuur. Met voeding kun je jezelf helen, niet alleen ziekten/kwaaltjes maar ook je emoties kun je ermee beïnvloeden. Voor mij is puur eten: groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten/zaden/pitten. Het boek ‘How not to die‘ beaamt deze manier van eten en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

schermafbeelding-2016-11-09-om-09-41-27

13. Voor het ultieme oergevoel: koud douchen en zwemmen in meertjes! Naast heerlijk verfrissend ook nog eens gezond!

14. Geen make-up dragen en je eigen verzorgingsproducten maken van baking soda, kokos olie en appelazijn is zo simpel en leuk!

15. Veel bewegen op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld in de moestuin, yoga, fietsen naar de boer, dansen op fijne muziek etc.

11222419_10205791300957103_8624424715577700966_n

16. Spieren kweken door te werken in de tuin of door je eigen eco huis bouwen in plaats van in de sportschool.

17. Samen leven met anderen, in bijvoorbeeld een ecodorp of community. Door een buurtproject op te zoeken heb je ook meer verbondenheid met je omgeving.

18. Meer bezig zijn op een dag met de basisdingen: eten zoeken/telen/bereiden, je eigen eco huis bouwen, sociale contacten, rust, plezier.

_MG_0725

19. Op blote voeten lopen doe ik het liefst elke dag. In de stad vind ik het vaak nog iets te ‘gek’, maar zou ik het eigenlijk ook willen doen. Op blote voeten lopen geeft je meteen verbondenheid met de aarde onder je voeten. Je voelt de verschillende texturen en temperaturen en je bent meteen geaard.

20. Ga terug naar de Oldskool Nokia, waardoor je weer kan verdwalen (geen google maps) en je meer aanwezig bent in het moment. In het weekend zonder smartphone kan natuurlijk ook.

21. Luisteren naar je lichaam: eten wanneer je honger hebt (en niet elke dag op dezelfde tijd), slapen wanneer je lichaam dit aangeeft.. Je lichaam weet precies wat ‘ie nodig heeft, alleen gaan wij vaak af op ons verstand.

22. Iets doen, niet omdat het moet maar omdat je er echt heel veel zin in hebt. Zo heb ik mezelf wildplukken aangeleerd, eigenlijk omdat het vanzelf ging. Waar gaat je aandacht naar uit?

19055885_10212134151844411_3311423440531425180_o

23. Meer verbonden zijn met de elementen. Op vuur koken, met je handen in de aarde, in een koud meertje springen..

24. Alles wat je om je heen ziet is gemaakt van natuur. Van de bank (o.a. katoenplanten), het waterflesje (aardolie) tot aan het glas (zand) en het boek (bomen). Zelf ambachten leren brengt je weer terug bij de basis. Je eigen kleding leren maken, verven stoffen met planten, goede broden bakken, houten lepels maken..

25. Naast ambachten is het ook leuk om ‘survival’ skills te leren. Welke wilde planten kun je eten? Hoe maak je een tent van bladeren en takken? Hoe kun je zien of het gaat regenen?

26. De natuurlijke apotheek brengt je ook weer in verbinding met de natuur. Hoofdpijn? Kauw op een takje van de wilg. Geprikt door een mug/brandnetel? Weegbree! Verdiep je in de wereld van de geneeskrachtige planten en de natuur zal je helpen.
inspiratie
Rewind yourself, We are Wildness, Down to earthCaptain Fantastic, Mijn leven in de wildernis

Iets gehad aan deze Oer tips? Aanvullingen/ervaringen?

9 REACTIES
 • natuurlijk-rijk
  Beantwoorden

  Er zitten leuke zaken bij, vaak is het een kwestie van gewoon doen en er een gewoonte van maken. Wij halen veel voldoening uit onze grote moestuin, zelf ben ik vegetariër en proberen we puur te eten. Alle beetjes helpen. Veel succes

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Klopt gewoon doen is de grootste stap haha.

 • Anneloes & Janet
  Beantwoorden

  Wat een mooie lijst! Wil er zeker een paar van in mijn leven inbouwen vanaf nu. Dank voor de inspiratie 🙂

 • Marianne
  Beantwoorden

  Leuke lijst, zeker inspirerend! Jammer genoeg lukken dit soort dingen me alleen als ik op vakantie ben. Wanneer ik dan weer thuis kom, ben ik meteen terug in mijn onnatuurlijke ritme. Dat maakt me eigenlijk best ongelukkig… Was er maar meer in de wereld ingesteld op de natuur hè…

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Dit zijn inderdaad typische vakantie dingen, die eigenlijk heel fijn zijn om gewoon thuis te blijven doen (maar wel moeilijk inderdaad)

 • Hilde de Leeuw
  Beantwoorden

  Hee Marin, puntje drie lijkt me spannend als je erg fysiek actief zult zijn. Ik kan zonder een flinke kom havermoutpap niet zoveel kilometers fietsen en een ‘hongerklap’ voorkomen (trillerige benen en duizelingen) voorkomen doe je het beste op zoiets vezelrijks plus af en toe een (zelfgemaakte) energiereep of handje nootjes :). Benieuwd naar hoe je het bewust eten en fietsen samen wilt brengen, leuk om erover uit te wisselen. En verder krijg ik trouwens echt zin om wat inspiratie uit jouw lijst toe te passen en merk ik dat ik positief geprikkeld wordt en voorpret krijg door jouw blog te lezen! ^_^ Fijne dag

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Op m’n proeffietstocht ging het heel goed, maar zal de komende dagen even kijken hoe het dan gaat. Anders ga ik dat puntje overslaan natuurlijk.
   Wat leuk dat je voorpret krijgt! 😀

   Ik ben ook heel benieuwd hoe ik het bewust eten en fietsen ga samenbrengen, zal er binnenkort iets over schrijven (als ik het 2 weken heb uitgeprobeerd)

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Heel veel succes met fietsen en ik kijk al uit naar je avonturen, ben eigenlijk best wel wat jaloers op je.
  Je doet het toch maar!
  Op naar jouw avontuur!!!
  Lieve groet.

 • Juni inspiratie: allemaal leuke dingen - Aandachtige Blog
  Beantwoorden

  […] ineens veel beter plezier maken en daar wordt het leven gewoon veel leuker van. Deze tips van Marin om natuurlijker en wilder te leven maakte het nog een beetje makkelijker om plezier te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: