Tiny House rondleiding

Tiny House rondleiding

Na twee weken op dit leuke huisje te hebben gepast (of eigenlijk op het konijn en de kat) wordt het tijd voor een rondleiding. Wat maakt het een zelfvoorzienend huisje? Hoe ziet het er van binnen uit?

Het Regenbooghuisje is van Yvette en Madelief en staat in Beverwijk. Ze hebben voor deze manier van leven gekozen omdat ze zich op deze manier geen zorgen hoeven te maken over een hypotheek, ze weinig vaste lasten hebben, je heel gemakkelijk kunt verhuizen (met een 4×4 auto) en je een veel kleinere voetafdruk achterlaat. Groot leven in een klein huisje.

Tiny House - Groene Avonturen-37
Tiny House - Groene Avonturen-34

Vorig jaar mei was het enkel en alleen nog maar een idee. Wat kan het snel gaan zeg! Ze zijn in juli/augustus 2016 begonnen met het bouwen en een paar maanden later, in december, zijn ze in het huisje gaan wonen. Van december tot maart hebben ze op een landje met paarden gestaan, waar ze helaas niet konden blijven. Nu staan ze (gedoogd) op camping Adrichem in Beverwijk, met uitzicht over campers en stacaravans. Ze zijn in gesprek met Gemeente Beverwijk en Heemskerk voor een stuk land waar een Tiny House dorpje met 4 huisjes kan komen. (als je op de foto’s klikt zie je ze groter)

Tiny house Beverwijk
Tiny House - Groene Avonturen-35
Tiny House - Groene Avonturen-36

Naamloos-1
Een Tiny house lijkt op een hip woord voor een stacaravan/woonwagen. Maar wat het anders maakt is dat hij zelfvoorzienend is: het huisje is niet aangesloten op het riool en heeft geen elektriciteitsaansluiting. De regen, de zon en wat manskracht doen zijn werk. Oké, naast een grote gasfles.

Een Tiny House in Nederland is meestal gebouwd op een trailer, hierbij moet rekening gehouden worden met de maximale maten om de weg op te mogen. Daarom zal een Tiny House op trailer nooit veel groter zijn dan ongeveer 20 m2.

De Regen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Regenwater wordt opgevangen op het dak en bewaard in een 100 liter regenton die achter het huisje staat. Ze hebben in de opslag ook een 1000 liter opvang, maar ze staan op dit moment op een camping en bij aankomst zou je dan meteen die enorme bak zien staan. Gemiddeld valt er 790 liter per m2 in Nederland. Voor het dak van het Regenboog huisje (18m2) is dat ruim 14.000 liter.
Een pomp pompt het regenwater naar de kraan in de keuken. Voor mijn verblijf hebben de dames een duidelijk bordje ‘geen drinkwater’ op de kraan gehangen, het heeft me al vaak behoed om het toch te drinken, de gewoonte is sterk. Het regenwater gooi je bovenin een Berkey filter, zodat je het regenwater kunt drinken. Je leeft op deze manier veel meer mee met het weer, als het een tijd niet regent ga je bewuster om met water dan op dagen dat het hard regent. Met een 100 liter regenton kan het namelijk zijn dat je af en toe geen water hebt.

Het water wat je door het afvoerputje laat stromen komt buiten in een teiltje terecht, deze leeg je elke dag in een helofytenfilter. Een helofytenfilter (de foto rechts) is een systeem van planten, de bacteriën bij de wortels zorgen ervoor dat het water wordt gezuiverd en schoon de grond in kan. Je kunt er meer over lezen via wikipedia.
Het Regenbooghuisje staan nu op een plek waar ze niet mogen graven, waardoor de planten in een bak staan, deze horen eigenlijk in de grond te staan en een directe aansluiting te hebben met je afvoer, zodat je niet elke dag met een teiltje hoeft te lopen.

Doordat ze een kleine regenton hebben en geen goede afvoer, gebruiken ze de douche op deze plek niet, dit is wel de bedoeling als ze gaan verhuizen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De was wordt gedaan met een uitvergrote slacentrifuge, aka handmatige wasmachine. Je gooit er warm regenwater en wat eco wasmiddel in, laat het even staan en draait dan ongeveer 10 minuten aan de hendel. Echt vieze dingen kun je van te voren beter eerst even weken en een beetje voor wassen. Er past niet ontzettend veel in, ik denk ongeveer 1/3 trommel van een normale wasmachine. Ze hebben hier ook een hele mooie ouderwetse wringer staan voor als de was niet naar buiten kan. Green Evelien heeft een blogpost geschreven over alternatieven voor de wasmachine.

De Zon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het dak is gevuld met 4 zonnepanelen van 285 WP. De zonnestralen gebruik je om je laptop op te laden, de staafmixer te gebruiken of de lampen ‘s avonds aan te doen. Buiten staan lampjes die overdag door zonlicht worden opgeladen en ‘s avonds automatisch aangaan. De zon is bijna genoeg voor een heel jaar elektriciteit, het kan wel voorkomen dat ze een aggregaat in de winter moeten aansluiten.

Gas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onder de kist waar de kat op zit staan twee grote gasflessen. Deze worden gebruikt voor de pomp, het warme water uit de kraan, voor het gasfornuis en voor de gaskachel in de winter.

Moestuin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naast het huisje staat een vierkante meter moestuin met tomaten, komkommers, bosui, courgettes en bloemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De wc is een Separett wc, ook wel droogtoilet genoemd. De wc heeft twee departementen, 1 voor uw plasje, de ander voor uw voedingsrijke mest. 🙂
Hier komt het ietwat minder leuke klusje: buiten staat een gieter waar alle plas naar toe gaat, deze moet je om de dag legen in de toiletruimte van de camping. Hoi ammoniak geur! De drollen worden opgevangen in een afvalbak.
Als je deze een jaar laat staan zijn ze, als je dat aandurft,  perfecte mest geworden voor de tuin. Volgens mij gooit het Regenbooghuisje de zak in de container.

Voordeel van een Separett wc: ze stinken niet!, het scheelt enorm veel water (1x doorspoelen op een normale wc is 6 liter water) en je eigen ‘afval’ kan weer hergebruikt worden.

Beverwijk heeft helaas geen GFT bakken en het Regenbooghuisje heeft nog geen compostbak waardoor het groente en fruit afval in de afvalbak komt. Gelukkig helpt konijn Fudge mee, hij eet de groente schillen op, waardoor er altijd groente op de grond van het huisje ligt.

Andere groene dingen
Omdat het een kleine ruimte is hebben ze geen stofzuiger maar gaat het schoonmaken prima met een kleine bezem. Verder hebben ze nauwelijks plastic in huis en veel producten van eco bamboe.

ruimte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze leven met z’n tweeën in een klein huisje, een goede indeling én opbergruimte is dan heel belangrijk. Ze hebben zo’n 40 kleine en grote kasten, planken en laden om spullen in te bewaren. De trap dient eveneens als kast, de zitplekken zijn eigenlijk opslagkisten en de bank staat op twee lades. Je moet waarschijnlijk nog steeds fors minimaliseren als je in een tiny house gaat wonen, maar er past veel meer in dan ik had gedacht.

De tafel is een Ikea uitklaptafel, waardoor je ‘m als werktafel maar ook als dinertafel kunt gebruiken. De opbergkisten dienen eveneens als stoelen als je er een zacht kussen op legt, waardoor er opeens vijf stoelen bij zijn getoverd.

Het huisje is vrij hoog, waardoor er in de nok plaats is voor een tweepersoonsbed en je daaronder nog makkelijk kunt staan.


De dames van dit huisje hebben een informatieve website over het wel en wee van hun nieuwe woonplek. Inclusief alle technische details, veel foto’s en links naar andere kleine huisjes.
www.regenbooghuisje.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 REACTIES
 • Margo Mustert
  Beantwoorden

  Wha super leuk om te lezen, lekker inspirerend zeg!
  Zeker dat wasmachine ding.. ga ik ook doen zodra de mijne stuk is 🙂

 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Leuk om even binnen te mogen gluren 🙂

 • Mariet
  Beantwoorden

  Wat een mooi verhaal.

 • Mel
  Beantwoorden

  Wat een leuk huisje! Lijkt zo licht en luchtig binnenin. Ik ben benieuwd: hoe beviel het manuele wassen je? Zou je je kleren altijd zo kunnen wassen denk je?

 • Zora
  Beantwoorden

  Echt super leuk! Ik word er helemaal enthousiast van.
  Leuk artikel ook, fijn dat je het met ons deelt!

 • Randy
  Beantwoorden

  Leuk inkijkje in dit leven. Het vergt nog wel wat lef om je doodgewone riool op te geven voor veel ouderwets handwerk. Knap dat de bewoners al zo goed op weg zijn.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Ja ja gaaf om zo te leven!
  Jammer dat ze moeten staan op een camping.
  Eigen stukje land zou beter zijn maar dat word niet gestimuleerd door de gemeentes, kunnen ze te weinig vangen.

 • Groene Avonturen dagboek - Week 3 & 4 - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] mag gaan beginnen en zo ben je alweer vier weken op pad. De afgelopen twee weken verbleef ik in deze leuke Tiny House in Beverwijk waar ik heel veel heb gewerkt en de natuur ontzettend heb […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: