Wildpluk Woensdag: Wilde Peen

Wildpluk Woensdag: Wilde Peen

Na maanden het zonder Wildpluk Woensdag te hebben gedaan hebben we vandaag weer een herstart! Eentje die erg mooi bloeit langs de kant van de weg. Vogelnestje wordt de wilde peen ook wel genoemd.

Ik lees een boek over de Prehistorie waarin de wilde wortel vaak op het menu stond. Waarschijnlijk werden de eerste oranje wortels geteeld in Vlaanderen in de 15e/16e eeuw en werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De plant is tweejarig: in het eerste jaar maakt het plantje alleen bladeren en een dikke penwortel, in het tweede jaar volgt de bloei en sterft de plant. Je oogst de wortel voordat hij bloeit, dan is de wortel nog zacht. Vaak staat er naast een bloeiende wilde peen nog eentje in z’n eerste jaar. De wortels van de wilde peen zijn veel kleiner dan de wortels die we kennen.

Wanneer de wilde wortel in de buurt groeit waar wortels gekweekt worden, zullen die wortels zaad van de wilde wortel produceren. Niet iedereen is daardoor blij met de wilde wortel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Geneeskrachtig:  Er zit carotine in, wat je lichaam kan omzeten in vitamine A. Wilde peen wordt, evenals de normale wortel ingezet bij diarree en als licht wormafdrijvend middel. De zaden kunnen urinedrijvend werken en helpen bij nier- en blaasklachten. De schermen zijn goede leveranciers van kalium. Een thee van de schermen geeft ook de kalium en helpt bij spijsverteringsproblemen.

635px-Illustration_Daucus_carota0
Herkenning: Zelf gebruik ik het boek ‘Eetbare wilde planten‘ waar je heel duidelijke determinatie tekeningen in vind.

Toepassing: (uit het boek ‘Eetbare wilde planten’)

Wildpluk Wilde peen - Groene Avonturen-8
Wortel:
Van september tot het voorjaar van het tweede jaar kun je de wilde penen oogsten. Dan zijn ze nog zacht en kun je ze rauw eten. Je kunt ze ook als kook-, bak- en roerbak- groente bereiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABladeren: Van april tot juni kun je de malse bladeren en hun zachte stelen in salades en groentegerechten en als smaakmaker voor soepen en inmaak verwerken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bloemen: De zachte, heldere bloemen worden van juni tot september als eetbare decoratie voor salade of andere gerechten gebruikt. Je kunt ze ook in deeg gewikkeld frituren

Zaden: Van september tot oktober vormt de plant zaden. Ze zijn als kruiderij te gebruiken voor diverse gerechten, ook desserts. Je kunt ze ook verzamelen om te zaaien in je eigen moestuin.

Heel wat anders dan de alom bekende wortels!

15616466656_c8f65e1f60_o

1 OPMERKING
  • Marianne - Groene stapjes
    Beantwoorden

    Ik ben ook bezig in die boekenserie. Mooi hè, om te zien hoe ze daar met planten en kruiden omgaan! (En jammer om te lezen hoe ze met de meeste dieren omgaan, maar goed, het was de prehistorie.) Ik vind het heel inspirerend 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: