Reizen per fiets – verwachtingen en verassingen

Reizen per fiets – verwachtingen en verassingen

De afgelopen 1,5 maand heb ik voor mijn gevoel veel op de fiets te hebben gezeten, maar het bleken maar twee weken te zijn geweest.

Ik fietste begin juli van Leeuwarden naar België, in België fietste ik naar Maastricht. Ik verbleef in een tiny house, op een festival, op een bessenkwekerij en in een permacultuur tuin. Tussendoor fietste ik stukken en deed af en toe een stukje met de trein (in plaats van twee dagen fietsen ben je er opeens in een uurtje!)

Toch heb ik van die twee weken op de fiets veel geleerd en mij over van alles verwonderd. Mensen die leuk zijn, kleine en grote dieren, lokaal en verpakkingsvrij eten op de fiets, alle dingen die kapot zijn gegaan, de waardering voor neutraal drinkwater en verwachtingen die bijgesteld moeten worden.

Dagboek 8910-8

mensenzijnleuk
Doordat ik buitengewoon bepakt en bezakt aan het fietsen ben én dit ook nog eens op blote voeten doe staart iedereen me aan. Maar daardoor heb ik meteen ook veel gesprekken. “Jij hebt veel mee!” “Ben je helemaal alleen?” “Fietsvakantie?”

Ze kijken je met grote ogen aan als je verteld dat je én alleen fietst én dat het geen fietsvakantie is én dat je geen huis of baan meer hebt. Error in het menselijk brein!

Van twee lieve bezorgde omaatjes krijg ik een pakje sap en ontbijtkoek toegestopt als ik vertel dat de muizen m’n eten op hebben gegeten. Hans, een vakantiefietser trakteert me op een lunch, een vrouw waar ik vijf minuten mee praat biedt haar huis aan als ze op vakantie is en alle anderen vinden dat ik goed op mezelf moet passen en vanavond toch echt m’n ouders even moet bellen. Lief!

image1 (4)
image1 (5)
dingengaankapot

Een fietsband die plat gaat, een perculator waar het handvat verleden tijd is, de fietstassen die te zwaar beladen worden waardoor het stiksel loslaat, de tentstok die breekt, je iPhone die op de stenen valt en het scherm in kleine stukjes achterlaat, een verloren schoen, wiggelroedes die je vergeet omdat ze opgaan in het gras, een broek die eigenlijk niet meer kan door de scheuren..

Kortom: het leven die zijn sporen achterlaat. Gelukkig zijn de meeste dingen te maken of toch nog te gebruiken op een geïmproviseerde manier. Met ductape, een spin of een theedoek.

image1 (6)
Dagboek Groene Avonturen-26
toevalverasDoor dit avontuur sta ik veel meer open voor het ‘toeval’ en kan ik kleine verassingen ontzettend waarderen. Zo ontmoette ik opeens een Groene Avonturen lezer bij het la Trappe klooster in Tilburg en dronk ik champagne en kookten we ‘gewildplukte’ aardappeltjes met vier paalkampeergasten.

Eigenlijk vond ik m’n 1,5 persoonstent net iets te klein, als ik op m’n zij op m’n matje lig prikken de tassen bijna in m’n rug. Als het regent zit je opgesloten en kun je geen kant op. Twee weken geleden ging m’n tentstok kapot en belande ik in een zeer riante caravan op de Bessenkwekerij. Een paar dagen later vertelde ik mijn kapotte tentstok verhaal aan iemand en kwam ze terug met een 3 persoonstent die ik mocht lenen. Hij is wat zwaarder, maar als ik lig voelt het als een huisje in plaats van een cocon.

En zo gaan de verassingen en gekke toevalligheden maar door.

primair
Op de fiets zijn basisbehoeften belangrijk. Waar kan ik m’n water bijvullen zonder daarvoor een consumptie te moeten nuttigen? Welk bosje is ideaal om in te wildplassen?

Waar vind ik stroom voor m’n mobiel? Hoe is de zon gepositioneerd zodat m’n zonnepaneel oplaadt? Waar bevind zich een camping zodat ik vanavond een veilig huisje heb? En kom ik vandaan langs een lokale boer?

Doordat ik kook op een BioLite moet ik eerst houtjes verzamelen, dan een fatsoenlijk vuurtje maken en pas dan kun je water koken, koffie zetten, avondeten maken of je havermout opwarmen. Door te kamperen op paalcampings heb je soms dagen geen elektriciteit, waardoor de Waka Waka zonnepaneel een belangrijk onderdeel van je bestaan wordt. Naast een goede dag zon.

Op een paalcamping bevind zich een waterpomp, maar dit water komt vaak uit de sloot. Door het te filteren is het drinkbaar, maar blijft de smaak van metaal erin zitten. Neutraal drinkwater, ik ben er nog nooit zo blij mee geweest.

De hele dag bosjes op zoeken om wild te toiletteren is prima, maar als je dan bij een Rustpunt een wc tegen komt is het toch wel comfortabel.

Waardering voor het kleine, datgene dat we maar zo makkelijk voor lief nemen. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat we altijd stromend water, elektriciteit en een dak boven ons hoofd hebben!

Dagboek Groene Avonturen-9
Dagboek Groene Avonturen-37
Dagboek Groene Avonturen-22
Dagboek Groene Avonturen-30
Dag14-4
Dag11-6
landschapDe afgelopen weken zijn er verschillende landschappen de revue gepasseerd. Van vlakke weilanden, bossen, weides, de zee, meren, rivieren, heuvels, akkers en duinen.

Sommige stukken leken op Frankrijk, anderen deden me zelfs denken aan het regenwoud in Costa Rica.

Natuurlijk fiets je af en toe ook langs autowegen of industrieterreinen, maar als je hier met een ‘andere bril’ naar kijkt door bijvoorbeeld op de kleuren, texturen of vormen te letten kun je dit ook weer omtoveren tot schoonheid. Goed dat lukt niet altijd, dan zette ik een podcast of muziek op.

Het nadeel van fietsen is dat je altijd op de fietspaden blijft, waardoor je de onverharde ‘wilde’ paden misloopt.

knooppunt

Ik deel het enthousiasme van jullie opa’s en oma’s over knooppunten. Je gebruikt ’s ochtends de Knooppunten app waarop je aantikt van welk punt naar welk punt je wil gaan, de app laat automatisch zien welke knooppunten je moet volgen. Meestal schrijf ik ze over zodat ik niet de hele tijd op m’n mobiel hoef te kijken. (soms mislukt dat waardoor je scherm te pletter valt)

Het fijne eraan is dat je in de échte wereld uitkijkt naar bordjes in plaats van digitaal op Google Maps, ook kom je langs de meest schattige wegen en natuurgebieden en rijd je bijna nooit langs autowegen.

Op de route zijn in sommige provincies Rustpunten, kleine gebouwtjes bij mensen thuis waar je voor een euro koffie of thee kunt drinken, kunt schuilen voor de regen en waar af en toe een wc bij zit. Ook laad ik er vaak m’n iPhone op, of gebruik ik stiekem de waterkoker voor m’n thermosfles.

verwachtingen

Op avontuur gaat alles anders. Denken dat je 100 kilometer kan fietsen maar na 70 kilometer blijk je al totaal kapot te zijn. Een paalcamping zoeken die niet blijkt te bestaan waardoor je toch nog 30 kilometer moet fietsen naar de volgende natuurcamping.

€10 per dag als budget hebben, maar al snel kom je er achter dat de meeste campings minstens €10 zijn. Doei budget.

Op avontuur gaan is elke dag verwachtingen bijstellen. Minder streng voor jezelf worden en aanpassen, aanpassen, aanpassen.

Dagboek Groene Avonturen-7
Dagboek Groene Avonturen-21
Dagboek Groene Avonturen-33
Dagboek 8910
Dag14-11
Dag11-2
lokaal eten

Over verwachtingen gesproken: van te voren dacht ik ultiem lokaal, verpakkingsvrij en gezond te gaan eten op de fiets. Ik was even vergeten dat je al gauw zo’n 1500 kcal op een dag verbrand, dus véél moet eten. Als Loka Loka reporter leek het me leuk om alleen bij boeren op de route m’n eten te kopen, maar dan zou ik grote stukken moeten omfietsen en veel tijd kwijt zijn met eten verzamelen. Natuurwinkels zaten vaak ook niet op de route, waardoor ik toch af en toe een Albert Heijn in ben gegaan. Mijn fietsdieet bestond uit havermout met water/appel/rozijnen/kaneel, dadels, rijstwafels, chocolade, bananen, appels, brood met appelstroop, rauwe groenten, mueslirepen en biertjes.

Na een hele dag te hebben gefietst had ik ’s avonds totaal geen zin meer in koken waardoor m’n quinoa onaangeroerd bleef en ik rauwe groenten, salade en broodjes appelstroop als diner at. Alle groente waren gelukkig wel van kraampjes langs de weg en biologische boeren op de route.

Af en toe maakte ik een wildpluk thee of salade bestaande uit wildpluk planten, maar lang niet zo vaak als van te voren ge-dagdroomt.

Zoals je al leest: niet bepaald verpakkingsvrij en lokaal. Gelukkig wel bijna altijd biologisch en redelijk gezond.

Dag12-5
Dagboek Groene Avonturen-10
Dagboek Groene Avonturen-13
Dag13-3
dieren

Door elke dag de hele dag buiten te zijn en te fietsen door mooie natuurgebieden zie je een hoop dieren. Van verschillende vogels, kikkers op de weg, buizerds van dichtbij, aalschovers, ooievaars, schapen, paarden, koeien en geiten in het weiland tot aan muizen in je fietstas en teken in je tent. Tijdens het kamperen heb ik vrienden gesloten met de spinnen in m’n tent die hopelijk niet in de nacht over m’n gezicht hebben gelopen.

21 REACTIES
 • Zora
  Beantwoorden

  Ik word helemaal blij en enthousiast van je verhaal!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   😀 Hoe was jouw avontuur?!

 • Farah
  Beantwoorden

  Wat een heerlijk verhaal. Geeft mij inspiratie om ook zoiets dergelijks te doen!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat goed, dat is de bedoeling! hih

 • theda
  Beantwoorden

  Geweldig en dat je zo goed de zaken kunt kantelen, dus van iets negatiefs iets positiefs kunt maken. Naar ik begrijp heb je geen woning meer? Heb je nu spullen in de opslag? Misschien staat het wel ergens maar heb ik er overheen gelezen. In de “Genoeg” heb ik wel eens een verhaal gelezen van een Duitse vrouw die ook geen woning meer had. Ik blijf je boeiende verslag lezen.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Geen woning inderdaad. Ik heb veel spullen weggedaan, er staan nog een paar verhuisdozen bij m’n ouders, de rest neem ik mee op de fiets. Ben wel benieuwd naar het verhaal van de vrouw, maar je weet waarschijnlijk haar naam niet meer?

 • Wouter Buijs
  Beantwoorden

  Hoi Marin

  Mooie dingen maak je mee! En dankjewel voor het delen 🙂

 • Wouter Buijs
  Beantwoorden

  Hoi Marin

  Mooie dingen maak je mee! En dankjewel voor het delen 🙂

  Groetjes Wouter

 • Silke
  Beantwoorden

  Dit is echt super mooi om te lezen, wat een avonturen heb je beleefd! Super inspirerend 🙂 Liefs!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat leuk! 😀

 • ilona
  Beantwoorden

  Hallo, leuk stuk. Een tip voor water: stap openbare gebouwen als gemeentehuizen of bibliotheken binnen. Vaak is er een gratis toilet en kan je water bijvullen. Of stop gewoon bij iemand die toevallig in zijn tuin staat. Ik denk niet dat veelmensen je dat zouden weigeren.
  Ik ben wel gewoon op fietsvakantie geweest (grappig, ik lees dit nu terwijl ik er net een blogpost over geschreven heb die morgen verschijnt) en het viel me op dat iedereen erg aardig is en toch bezorgd als je als vrouw alleen met de fiets op vakantie bent. Nog veel fietsplezier!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat een goed idee, die ga ik onthouden.
   Ga meteen je blogpost lezen! 🙂

 • Linda - Zaailingen
  Beantwoorden

  Leuke update! Je laat je tenminste niet uit het veld slaan door een tegenslagje, maar verwachtingen bijstellen, repareren en geluk met beide handen aanpakken als het op je pad komt. Ik ben benieuwd hoe lang het leuk blijft. Hoewel, als het kampeerweer voorbij is, heb je nog 23034 thuisadresjes te gaan, hè? Veel plezier nog!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hahah ja klopt! En voor de komende tijd heb ik vrijwilligerswerk staan mét slaapplekken binnen 🙂

 • Marianne - Groene stapjes
  Beantwoorden

  Leuk, dit verslag! Ik vind het heel inspirerend om te lezen hoe je je leven nu op deze manier vormgeeft. Sterke meid ben je, ga zo door!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Wat leuk om te lezen, dankje!

 • Boukje
  Beantwoorden

  Hallo Marin
  Dappertjes hoor
  Een mooie ervaring.
  Leuk om te lezen.
  Geniet ervan.
  Groet, Boukje.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   hiih ga ik doen!

 • Djuli
  Beantwoorden

  Wat een geweldig avontuur! Heel inspirerend!

 • Desi
  Beantwoorden

  Wat heerlijk om dit allemaal te lezen! Ik vind het echt zo fijn om te zien dat zo’n beetje alles anders gaat dan verwacht, maar dat je er alsnog van kan genieten. Ik denk dat veerbaarheid misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen is die je kunt hebben als mens.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Het is inderdaad heerlijk om veerbaar te zijn, dan maakt het bijna niet meer uit wat er gebeurt. Vrijheid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: