Vrijwilligerswerk op biologische boerderijen, de voordelen & nadelen

Vrijwilligerswerk op biologische boerderijen, de voordelen & nadelen

In mijn lievelingsleven woon ik in een ecodorp/community of heb ik een stukje land en woon ik  zelfvoorzienend in mijn zelfgebouwde aardehuis. Ik ben bijna de hele dag buiten, eet alles uit eigen (permacultuur) tuin, leer nieuwe vaardigheden en leef met gelijkgestemde mensen.

Veel mensen hebben deze droom, geld is vaak de reden van het niet verwezenlijken.

In Februari bekeek ik een documentaire over community’s in Europa, waarin een jongen zei: ‘je kunt er jarenlang over nadenken maar je moet het gewoon DOEN’. Die uitspraak triggerde iets waardoor ik dacht: Als ik hier in m’n huisje blijf zitten wachten komt het er nooit van.

Voor mij is het door vrijwilligerswerk te gaan doen (wwoof’en) opeens mogelijk geworden om nu al zo te leven: elke dag buiten en werken aan een groenere wereld, gelijkgestemde mensen om me heen, eten uit de tuin, vrijheid. En dat voor heel weinig geld! Ik ben nu twee maanden onderweg, maar nog lang niet van plan te stoppen.

Hé WWOOF?
Het is een afkorting van World Wide Opportunities on Organic Farms, en is een website waarop je alle biologische boerderijen kunt vinden in de wereld waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Per land betaal je iets van €25 om de boerderijen te kunnen bekijken en ze een mailtje te sturen. De meeste boerderijen staan ook op helpx en workaway, waar je hetzelfde bedrag betaalt maar hiervoor alle landen kunt bekijken.

Drie jaar geleden heb ik dit ontdekt en heb ik op deze manier twee maanden in Costa Rica gewerkt op boerderijen. Je kunt het voor een week, een maand of voor jaren doen. Onlangs las ik een boek van een vrouw die op deze manier in Nieuw-Zeeland twee jaar zo heeft geleefd.

Vandaag de voor- en nadelen op een rijtje van leven als vrijwilliger.

voordelen
1. Je hebt nauwelijks geld nodig. Op de boerderij krijg je kost en inwoning, waardoor je alleen geld nodig hebt voor dagjes weg en het vervoer tussen boerderijen. Als je jezelf vervoert met de fiets of door te liften scheelt dan nog meer.

Wwoof - Groene Avonturen-2
Wwoof - Groene Avonturen-4
2. Je werkt vijf dagen per week, vijf tot zes uur per dag. Zonder stress en werkdruk, in de buitenlucht en omringt door natuur. Je werkt voor een betere, groenere wereld! En het is vaak fysiek werk, waardoor je moe maar voldaan ’s avonds in slaap kan vallen. Omdat het niet je eigen project of tuin is kun je het makkelijk van je af laten vallen en na het werk lekker niksen.

3. Je leeft voornamelijk buiten, waardoor iedereen vind dat je er gezond uit ziet. En zo voel je je ook: je hebt meer energie dan wanneer je de hele dag binnenzit!

4. Je leert elke dag nieuwe vaardigheden en doet nieuwe kennis op. Door de eigenaren van de boerderij of van de andere vrijwilligers. Zo heb ik van alles over wecken, blauwe bessen, tomaten ziekten, oude ambachten, natuurlijk bijen houden, Ierland, werken met een machete en een zeis en nog talloze andere dingen geleerd. Je kunt nog zoveel boeken lezen maar pas in de praktijk gaat het leven! Deze opgedane kennis kun je later gebruiken om je eigen huis te bouwen en zelfvoorzienend te gaan leven.

Wwoof - Groene Avonturen-7
Wwoof - Groene Avonturen-11
5. Je eet vaak uit de moestuin en je kunt je als tussendoortje misselijk eten aan het fruit wat er groeit (witte aardbeien die smaken naar een milkshake!) En je hoeft niet elke dag te koken omdat er wordt gerouleerd.

6. Je leert een land/provincie op een hele andere manier kennen doordat je bij de locals woont. In Costa Rica leefde ik bij een Costa Ricaans gezin in een klein dorpje, praatte ik met gebaren met de dorpsbewoners en danste ik bij een traditionele disco waar de meisjes aan de ene kant stonden en de jongens aan de andere kant. (wij als wwoofers dansten daar tussenin)

Maar ook Nederland leer ik nu goed kennen door een tijdje in een provincie te wonen, de boerderij staat vaak in een klein dorpje waardoor je Nederland op een hele andere manier ziet (en je nooit meer in een stad wil wonen)

7. Je kunt ervaren hoe het is om ecologisch te wonen. Dit is niet bij alle plekken zo, maar op sommige plekken wonen ze zelfvoorzienend met zonnepanelen, waterfilters, zelfgemaakte droogovens, zonneboilers, muren gemaakt van strobalen, een enorme moestuin etc.

Wwoof - Groene Avonturen-12
Wwoof - Groene Avonturen-15
Wwoof - Groene Avonturen-14

8. Je leeft in een community/groep, met de eigenaren en andere vrijwilligers. Als dit goed werkt kan het ontzettend mooi en bijzonder zijn!

9. Je krijgt een enorm netwerk van biologische boerderijen/projecten én vrijwilligers van over de hele wereld. Zo ben ik altijd welkom in Ierland, Frankrijk, Canada en Amerika. En als ik me over een tijdje ergens wil settelen heb ik een groot netwerk van gelijkgestemde mensen en ecologische plekken.

10. Je leert jezelf goed kennen doordat je vaak buiten je comfort zone opereert, je steeds nieuwe mensen leert kennen, niet alles even leuk is en je af en toe heerlijk op je bek gaat. En doordat je geen eindeloze to-do lijstjes hebt, heb je veel tijd over om te schrijven in je dagboek, wandelingen te maken en na te denken over wat je echt belangrijk vind.

nadelen

1. Je verdient geen geld, waardoor je niet kunt sparen en je eigenlijk alleen geld uitgeeft. Gelukkig niet veel, maar na een tijd kan het zijn dat je al je spaargeld er door hebt gejast. Door af en toe een betaald baantje te vinden of online je geld te verdienen (hierover binnenkort een blogpost) kun je het jarenlang blijven doen

2. Je hebt geen eigen plek, geen ‘thuisbasis’. Geen veilige plek waar je na een roerige dag je even kunt terugtrekken. Geen plek die je helemaal naar je eigen wens kunt inrichten, met je eigen spullen.

3. Op elke plek moet je opnieuw mensen leren kennen en duurt het, in ieder geval bij mij, even voordat ik me vertrouwd voel en mezelf kan zijn. Ik ben een master in aanpassen, wat niet altijd even fijn is.

4. Je bent bijna altijd omringt door mensen, Soms woon je in een caravan die goed kan dienen als terugtrek plek, maar het kan ook zijn dat je een kamer deelt met andere vrijwilligers en geen eigen plekje hebt. Soms kun je op het land een geheim plekje vinden, waar je ongestoord kunt lezen, schrijven of dagdromen. En anders kan een koptelefoon helpen, dan ziet iedereen dat je even in je eigen bubbel bent.

5. Je kunt niks opbouwen omdat je telkens op een nieuwe plek bent. Je helpt voor een week/maand mee op een boerderij, daarna ben je weer weg. Je kunt geen heel moestuinjaar meemaken of een groot project afmaken. Je werkt steeds voor anderen en niet aan je eigen project. Voor mij geldt dit niet echt, omdat ik op internet opereer. Aan Groene Avonturen kan ik overal werken, net als aan Loka Loka. Door dit op een groene/eco locatie te doen werkt eigenlijk alleen in m’n voordeel.

6. Vrienden en familie zie je minder omdat je niet meer op één plek woont. Als je in Nederland vrijwilligerswerk doet valt dit heel erg mee. In de afgelopen twee maanden heb ik bijna al m’n vrienden alweer gezien en m’n ouders komen bijna elke maand langs. Maar mijn nichtje van acht maanden zie ik helaas niet meer elke week.

7. Of een plek leuk is hangt heel erg af van de mensen die er zijn. In Costa Rica zou ik een maand op een plek vrijwilligen maar de eigenaresse bleek zo erg te zijn (heel Amerikaans, liet me urenlang zonder pauze werken, was zelf overdag naar vrienden en liet me alleen in het regenwoud achter) dat ik na vijf dagen ben weggevlucht. Ook van anderen hoor ik soms mindere ervaringen. Bijvoorbeeld dat je alleen maar onkruid moet wieden, veel langer dan vijf uur per dag moet werken of dat er een hele nare sfeer hangt met veel ruzies.

Goed naar je gevoel luisteren is hierbij belangrijk. Je kunt altijd weggaan als het echt niet bevalt.

8. De meeste vrijwilligers zijn rond de twintig en gaan wwoof’en als tussenjaar. Als je wat ouder bent kan het zijn dat je daardoor minder een klik hebt. Zelf heb ik hier geen last van, ik heb vrienden van 17 t/m 70. In Costa Rica ben ik vrijwilligers van alle leeftijden tegengekomen, van een jongeman van dertig die al twee jaar vrijwilligerswerk deed tot een vrouw van 65 die op deze manier al maanden reisde.

9. Je bent afhankelijk van de boerderij welk eten je krijgt. Vaak kun je wel een klein boodschappenlijstje doorgeven, maar dit is niet altijd biologisch/onverpakt/lokaal. Zelf neem ik gezonde tussendoortjes en zuurdesembrood mee omdat dit er niet altijd is. Super strikt veganistisch eten kan op een aantal plekken maar op de meeste houden ze alleen rekening met vegetarisch. Meestal is het ontbijt datgene wat je doorgeeft voor het boodschappenlijstje (bijvoorbeeld havermout en plantaardige melk of soja yoghurt). ’s Middags wordt er vaak (supermarkt)brood gegeten, wat ook makkelijk veganistisch kan. Zelf neem ik bij de volgende plekken eigen zuurdesembrood mee, van supermarktbrood kan ik een hele zak eten en ben ik nog niet vol (en het is vies hah)

’s Avonds kookt er elke dag iemand anders, als je aangeeft dat je liever geen zuivel/kaas eet kan dit er vaak apart bij geserveerd worden. Af en toe wordt er een eitje van eigen kippen gebruikt of zit er ergens een beetje zuivel in. Hier iets flexibeler in zijn vind ik wel fijn.

Op wwoof-adressen eet ik denk ik zo’n 80% veganistisch. 100% zou ook kunnen maar moet je vooraf even aangeven en kan dus niet bij alle boerderijen.

10. In de winter zijn er veel minder plekken waar je vrijwilliger kunt zijn, waardoor je het vooraf goed moet plannen. Maar als je even goed zoekt zijn er nog genoeg! Het winterwerk is vaak dieren verzorgen (er is bijvoorbeeld een boeddhistische geitenopvang!), werken in een zuurdesembakkerij, projecten met kinderen doen, hout bewerking, werken in een lokaal cafeetje etc.

ander vrijwilligerswerk

Naast het werk op biologische boerderijen (wwoof.net) is er ook ander vrijwilligerswerk. Op helpx.net en workaway kun je ook werken in hostels, bij mensen thuis, bij surfscholen of yogacentra. Maar het kan natuurlijk ook op een festival. Hiervoor heb je geen aparte website, maar kun je kijken op de website van je lievelingsfestival. Je krijgt een campingplaats, eten op de dagen dat je werkt en een gratis festivalticket. Leuke festivals: Living Village Festival (!!), Oerol, Happiness festival, yoga festival en talloze anderen.

Je kunt ook een oproepje op Facebook of in een Facebook groep plaatsen. Veel individuen hebben een tuin/aardehuis/groene plek maar willen niet op wwoof.org omdat ze maar af en toe met vrijwilligers werken.

klusjes

Huisjes bouwen, onkruid wieden, dieren verzorgen, gastvrouw, zaaien, oogsten, de oogst verwerken, op een marktje de producten verkopen, koken, schoonmaken, broden bakken, hout bewerken, muren lemen, spelen met de kinderen, verven, in de winkel staan.. Erg divers!

welke plekken

Permacultuurtuin, fruittuin, bij mensen thuis, retraite centrum, dierenboerderij, zelfoogsttuin, zelfvoorzienend restaurant, boeddhistische geitenopvang, community, ecodorp, yoga centrum…

Je kunt vrijwilligerswerk voor een week, een maand of voor jaren doen. Ook zijn er genoeg plekken waar je een vaste dag in de week kunt helpen of waar ze maandelijkse meewerkdagen hebben. Zo kun je op je eigen plek blijven wonen maar wel nieuwe mensen leren kennen en meer buiten zijn.

Hebben jullie vaak vrijwilligerswerk gedaan? Op welke plekken? Goede ervaringen?

4 REACTIES
 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Tis goed dat je ook de mindere kanten van zo’n bestaan laat zien zodat niet iedereen denk dat dat HET is!
  Vrijwilligers werk heb ik nooit buitens huis gedaan, ik ben huisvrouw en dat word ook niet betaald.
  Goed stuk wat je hebt geschreven, ik blijf je volgen!!!

 • Krol
  Beantwoorden

  Leuke tekst! Ik heb zoveel fijne ervaringen gehad tijdens het vrijwilligen! Kwam op prachtige plekken en leerde heel toffe mensen kennen, en deed heel veel ervaring op die later in mn eigen tuin van pas kwam! En nu ben ik zelf host, en vind ik het leuk om al die enthousiaste vrijwilligers te ontmoeten!

 • Karin
  Beantwoorden

  Je hebt zo’n geweldige blog. Heerlijk om je wel en wee te lezen. Ik vind je zo tof! Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in Israel, op een Kibbutz en later op een Field school. Maar dat is wel al 30 jaar geleden. (oef, wat word ik oud). Ik herken heel erg de voor- en nadelen die je beschrijft. Al met al ben ik super blij dat ik dit ooit heb gedaan in mijn leven. Het zijn herinneringen die ik koester.

 • Wordt vriend van Groene Avonturen - Donatiesysteem - Groene Avonturen
  Beantwoorden

  […] blijven schrijven over zelfvoorzienend leven, groene projecten en groene avonturen – Vrijwilligswerk te doen op biologische boerderijen – Lokaal eten te promoten door Loka Loka reporter te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: