Lokaal eten: Pizza!

Lokaal eten: Pizza!

Pizzaaaa! Mijn lievelingsgerecht om met anderen te maken. In Costa Rica werkte ik op een biologische boerderij waar elke vrijdag een pizza party was. Het deeg werd ‘s middags met veel liefde en aandacht gemaakt, ‘s avonds mocht iedereen een eigen pizza bedekken met zijn of haar lievelingsgroente uit de moestuin. In de avond gooiden we de pizza’s in een zelfgebouwde pizza leemoven en aten we ze op met uitzicht over het regenwoud. Oké, die pizzaoven en dat geweldige uitzicht hebben we hier misschien niet, maar lokaal meel en lokale groenten wel! En die liefde natuurlijk.


Je kunt een pizzabodem van de Ekoplaza kopen, maar dit is niet lokaal en heeft een plastic verpakking. Zelf maken is heel makkelijk en kan met lokaal (spelt)meel uit de buurt. Als je een zuurdesempizza maakt wordt ‘ie helemaal lokaal en speciaal, omdat je dan geen gist nodig hebt. Met gist en meel kun je natuurlijk ook een lekkere pizza maken, zie het recept van de vegan challenge.

Een glutenvrije (niet vegan) pizzabodem kun je maken met bloemkool en ei.

Schermafbeelding 2017-09-12 om 19.45.41
Het mooie aan pizza, het hele jaar door kun je een super lokale pizza op tafel toveren. Lokaal meel kan lang bewaard worden, uit je voorraadkast tover je zelf ingemaakte tomatensaus van je eigen tomaten en het hele jaar door kun je de groente uit eigen tuin gebruiken.

Wwoof - Groene Avonturen-5
Lokale groente voor op de pizza:

– Bietjes (vooraf gaar koken)
– Gegrilde peer
– Venkel
– (rode) uienringen
– Artisjokhart
– Gewildplukte paddenstoelen
– Geroosterde/gegrilde groenten (courgette, aubergine, paprika)
– Asperges
– Broccoli
– Rucola (na afloop)
– Mais
– Spinazie (of Nieuw-Zeelandse spinazie)
– Peper
– Cherrytomaatjes
– Pastinaak
– Spruitjes
– Sperziebonen

Lokaal fruit voor op de pizza:
– Peer
– Vijgen
– Druiven
– Pruimen

Tips:
Zelfgemaakte pesto van gewildplukte walnoten en basilicum
– Combinatie: gekarameliseerde (rode) uienringen met gegrilde bietjes en peer
– Pizzakruiden die je in je moestuin kunt verbouwen: tijm, rozemarijn, basilicum, salie, oregano, peterselie

Weten jullie nog lekkere combinaties? Maken jullie zelf moestuin-pizza’s?

Dit recept verschijnt tevens in de Loka Loka cursus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: