Drie dagen alleen van Wildpluk leven

Drie dagen alleen van Wildpluk leven

Drie dagen alleen van wildpluk leven, hoe dan?!

Een ‘Taste the trail’ avontuur met beroepsavonturier Erwin van Raw Sleep-out. Erwin die zonder kaart naar de Mont Blanc fiets, midden in de winter skate van het meest oostelijke naar het meest westelijke plekje in Nederland (450 km) zonder te kunnen skaten en mét een backpack op z’n rug. Of samen met Henk 160 km met een karretje over het strand loopt. 

Kortom: een goede reisgenoot om een ’Taste the trail’ avontuur mee aan te gaan: drie dagen in Duitsland (Eiffel) hiken, wildkamperen én alleen eten wat de natuur op dat moment te bieden heeft. Met een backpack op onze rug waarin geen eten te vinden is.

Schermafbeelding 2017-09-21 om 16.30.48
De afgelopen maanden ben ik geïnteresseerd geraakt in de prehistorie door de serie boeken van Jean M. Auel – De Aardkinderen. In deze boeken zie je een meisje opgroeien in de Wurm ijstijd (35.000 jaar geleden). Zo fijn om door een roman alles te weten te komen over de prehistorie, in plaats van hele saaie informatieve boeken te hoeven lezen. De tijd waarin ze nog leefden van jagen en verzamelen, ze alles zelf maakten en één met de natuur waren. Daarnaast heb ik het boek ‘Leven in de Wildernis’ gelezen van Miriam Lancewood waarin ze samen met haar man midden in de natuur leeft, jaagt en verzameld.

Deze boeken hebben me geïnspireerd om hetzelfde te willen gaan doen: leven van en in de natuur. Ik heb de wildpluk kennis, maar eet alleen niet heel vaak uit de natuur. Ik hou van de natuur, maar voel me er niet altijd verbonden mee.

promopic2 (1)Het idee van leven van de natuur sloot perfect aan bij het idee van Erwin om samen drie dagen te hiken en alleen van wildpluk te gaan leven. Heb ik een romantisch beeld van leven in de wildernis in mijn hoofd? Kun je in de moderne tijd nog leven van de natuur? Heeft de natuur veel te bieden? Wat kun je van het gevonden eten maken? Hoeveel eten heb je nodig op een dag?

Van te voren lijkt het me handig om 1 testmaaltijd te verzamelen en eten. Hoeveel kun je vinden op zo’n dag? Hoe staat het met het hongergevoel? Hoe moet je naar je omgeving kijken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een dag voor mijn testmaaltijd vind ik in het bos eekhoorntjesbrood, langs de kant van de weg staat een doos met kleine appels uit iemands tuin en bij de camping ontdek ik waterpeper. Ik ga meteen heel alert rondfietsen, je kunt niet teveel dagdromen want dan loop je namelijk de kans op eten mis. Ook schrijf ik op van welke planten/bomen/struiken we calorieën kunnen krijgen: de wortels/knollen, zaden/noten en vruchten.

Op de dag zelf gaat het in de ochtend al mis: ik drink koffie in het café van het Prehistorisch museum (haha) terwijl ik op mijn laptop aan het werk ben. Wel scoor ik bramen en vlierbessen, maar als ik terug ben op de camping, waar ik op dat moment verblijf, ben ik op de een of andere manier zo chagrijnig dat alleen al het idee van koken teveel is. In combinatie met teveel plannen op één dag (die middag wil ik naar een festival fietsen waar ik vrijwilliger ben) faal ik ontzettend. Ik eet crackers met appelstroop en geef mijn gevonden eten terug aan de natuur en de dieren. Ojee, als één maaltijd al mislukt, wat zou er dan gebeuren bij drie hele dagen?

Vier dagen van te voren begin ik met het afbouwen van mijn koffie-intake. Zodat ik niet enorme afkickverschijnselen tijdens het wandelen krijg. Echt helemaal stoppen lukt me niet, op de dag van vertrek zit ik op een 1/2 kopje koffie. Ook was het idee om van te voren geen suiker meer te eten maar dit is bij een idee gebleven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een dag voor vertrek pak ik mijn tas in. Zo min mogelijk, want alles moet op m’n rug. Ik leen een backpack, wandelstokken en sokken, een afritsbroek, een trekkerstentje en lichtgewicht matje van m’n ouders. Handig, wandelvakantie-ouders! Ook neem ik veel zakjes en bakjes mee om het verzamelde eten in te verzamelen. Én een wildpluk- en paddenstoelenboek.

Op dinsdag en woensdagochtend (op woensdagmiddag vertrek ik) ben ik chagrijnig en zenuwachtig. De weersvoorspellingen zijn zeer slecht, mijn tentje blijkt heel klein te zijn en m’n backpack veel groter en zwaarder dan verwacht. Waarom doe ik dit?! Ik heb totaal geen zin meer en verklaar mezelf voor gek dat ik er vorige week nog zin in had.

Terwijl ik met m’n moeder praat, foto’s bekijk van de trail en de komende dagen in m’n hoofd doorneem komt de motivatie weer terug. Drie dagen wandelen in prachtige natuur, blij zijn met wat je vind onderweg en uit je comfort zone opereren: hoe gaaf eigenlijk!

En zo kan het avontuur beginnen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De antwoorden op je vragen: heb je honger gehad? wat heb je gegeten? leef je nog? hoe zwaar was het? waar heb je geslapen? komt het overeen met je verwachtingen? wil je het vaker gaan doen? kun je lezen als Groene Avonturen vriend op Patreon. Daar vind je 2000 woorden en 35 foto’s over dit avontuur mét oproep voor proefpersonen om dit samen met mij nogmaals te ervaren.

2 REACTIES
  • Gelieke
    Beantwoorden

    Wow, dat klinkt echt als een heel gaaf avontuur! Ik zou zelf ook ooit zoiets wel eens willen doen :).

  • Drie dagen alleen van wildpluk leven - deel 1 - Groene Avonturen
    Beantwoorden

    […] De voorbereidingen kun je hier lezen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: