De voordelen van de stad: Groener Groningen

De voordelen van de stad: Groener Groningen

De ontdekking van de afgelopen drie maanden: ik wil absoluut niet meer in een stad wonen. De natuur is zo belangrijk voor me, in plaats van natuur-tijd in te moeten plannen wil ik omringt worden door natuur. Bejaarde Marin wil natuur, rust en ruimte. Maar als ik een tijd op het land heb gewerkt vind ik het wel heerlijk om een dag of weekend een stad te bezoeken. De energie van de stad te voelen, in inspirerende koffietentjes te zitten en groene hotspots te ontdekken.

Groningen is hiervoor uitermate geschikt met zijn tientallen vega tentjes, groene kledingwinkels en inspirerende plekken. Daarom vond ik het ook niet erg toen ik werd uitgenodigd voor een bloggersevent in Groningen waarin al deze plekken centraal stonden. Georganiseerd door Groener Groningen, een net nieuw! online platform die de verschillende Groene ondernemers bij elkaar brengt en waarop je als inwoner of bezoeker van Groningen de allerleukste groene hotspots kunt vinden. Voor mensen die graag groenere keuzes willen maken maar niet weten waar te beginnen.

Samen met leuke groene bloggers uit Nederland kregen we een voorproefje van de ondernemers die op Groener Groningen staan.

Ga je mee op een groene dag in Groningen?

 

IMG_3528
IMG_3520


baq

In den ochtend lift/fiets/wandel of trein je naar Groningen en na zo’n lange tocht heb je uiteraard honger. De dag begin je bij BAQ, een bakkerswinkel waar je kunt zitten of een broodje mee kunt nemen. BAQ onderscheidt zich van andere bakkers doordat ze samenwerken met lokale producenten. Zo komt het graan (spelt, rogge, tarwe en haver) van Drentse boeren en worden deze gemaald door molenaar Mulder Pot in Kropswolde. Binnenkort is dit adres ook op Loka Loka te vinden!
(foto’s: Sven Flier)

www.baq.nl

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
stardust

Vanaf BAQ kun je makkelijk naar Stardust wandelen, een hippe winkel waar ze
vintage- en nieuwe kleding verkopen, naast accessoires, schoenen en de bij-producten die je vaak tegenkomt in hippe winkels (kaarten, boekjes, sieraden..) Mooi ingericht en perfect als je niet houd van urenlang zoeken in de kringloop naar een bijzonder exemplaar, hier hebben ze dit al voor je gedaan.
www.stardust-store.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
kokotoko

Als ik-hou-niet-van-shoppen-meisje weet ik niks van duurzame kleding (ik koop alles tweedehands) en weet ik geen één groen merk. Gelukkig hoef je om verantwoorde kleding te kopen geen uren op internet zoeken naar groene merken, KOKOTOKO verkoopt alleen maar ‘fair fashion’.

Merken als Armedangels (een bekend groen merk ontdekte ik dit weekend), People Tree, Wünderwerk, Bleed Clothing, Thinking MU, Pluk’n, Studio JUX en MUD Jeans. Daarnaast verkoopt Amber (de oprichtster van KokoToko) sieraden, kaarten, boekjes, accesoires en andere groene producten.

Amber weet de verhalen achter de merken die ze verkoopt en weet perfect welke kleuren je wel en niet staan. Bij KokoToko kregen we een kleuranalyse en het blijkt dat ik altijd de verkeerde kleuren aan heb, ik behoor tot de lentetypes, kleuren die niet veel voorkomen in mijn kledingkast.
www.kokotoko.nl

IMG_2860
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
pluk'n

De truien en shirts van Pluk’n vind je op een rek bij KokoToko en ik ben fan! Vijf vrienden bleken dezelfde droom te hebben: meer gezamenlijk en dichterbij de natuur wonen, eigen voedsel verbouwen en een inspiratieplek zijn voor anderen. Ik ken véél mensen die deze droom hebben maar deze vrienden hebben de droom omgezet in DOEN en zijn gaan brainstormen.

Wat hebben we nodig? Hoe kunnen we dit bereiken? Welke stappen kunnen we ondernemen? Zodoende hebben ze een naam: Pluk’n bedacht, eveneens als een website en een kleine kledinglijn. Bij elk verkocht shirt kunnen ze 1 boom planten, bij elke trui 2 bomen. Op dit moment staat de teller op 123 bomen, bij de Vrolijke noot in Wapserveen hebben ze een stukje land kunnen pachten waarop ze de bomen alvast kunnen planten. Ze zijn in gesprek met verschillende gemeentes voor een definitief stuk land.
www.plukn.nl/projecten/

(Eerste foto: Sven Flier)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
feelgood

Als je met zo’n gave ‘Uut Grunn’ trui op zak KokoToko verlaat knort je maag, tijd voor een verantwoorde lunch!

Feel Good is hiervoor perfect, alles op de kaart is suiker- en é-nummer vrij en de gehele kaart is meer dan lekker. Heerlijk om te kunnen lunchen en je misschien propvol te voelen maar geen suikerdipjes of opgeblazen gevoel te hebben. Kenmerken: véél groente, véél kleuren en heerlijke smaken.

In dezelfde straat zitten twee tweedehands kledingwinkels én de Stadsakker met alles voor je moestuin. Hier kan ik altijd uren boeken lezen en me verwonderen over hoeveel handige dingen je zou kunnen kopen voor je moestuin.

www.feelgoodgroningen.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
holtbar

Eigenlijk zit je nog propvol van Feel Good, maar aankomend bij Holtbar, in dezelfde straat, kun je de meesterlijke taartjes niet laten liggen. Speciaal voor de groene bloggers kregen we de wereld aan vegan taartjes voorgeschoteld. Na afloop kon ik rollend naar huis en heb ik niet kunnen avondeten. Holtbar is naast een koffiezaakje een conceptstore/woonwinkel.
www.holtbar.nl

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
rebelrebel

Ik hoop voor jou dat je het niet zo ver laat komen want je slaapt vannacht in het Rebel Rebel Hostel. Als je aankomt fietsen denk je eerst dat je verkeerd bent. Energieweg 10, uhh.. ik ben op een industrieterrein? Maar als je het water overkijkt zie je een Berlijn-ish tafereel.

Op het Suikerunieterrein gebeurt van alles, je kunt ’s avonds feesten bij de Paradigm, de volgende dag struinen over een festival die daar vaak gehouden wordt en ’s avonds eten in de Wolkenfabriek. Een soort mini stad op één terrein.

Slapen doe je uiteraard bij Rebel Rebel hostel, waar je slaapt in containers, waar er ’s avonds kampvuur is, de meubels tweedehands zijn en het water van de douche de toiletten doorspoelt. Als je geluk hebt is er zelfs een eco hottube van de partij.

Zo’n groen weekend klinkt als een bezoekje waard toch?

Voor meer info check Groener Groningen, hier komen nog veel meer plekken op te staan!

Gijs - Zelfoogsttuin-10

Andere groene tips voor Groningen:

Groen eten:
Anat
De Herbivoor
de Vegansuper
Kult

Overig:
de Stadsakker
Free café
de Wiershoeck
Zelfoogsttuin Haren
Tuin in de stad
De Wandeling

2 REACTIES
 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Zucht……
  Wat een gave stad is Groningen, helaas wonen wij helemaal de andere kant op in Tilburg en ik weet hier in Tilburg niets van zulke dingen te vinden!

  1. Patricia
   Beantwoorden

   Ik woon ook in Tilburg: er zit een leuk en lekker vegan eetplekje in Tilburg: Eatonomy. Zit boven de winkel Waar in de Juliana van Stolbergstraat. Maar er mogen inderdaad wat meer plekjes volgen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: