100 dagen zonder huis

100 dagen zonder huis

Het is gelukt: ik ben al 100 dagen zonder huis en ik heb mijn ‘vaste bestaan’ (kamer en baan) nog geen minuut gemist. Ik leef een heel afwisselend leven met kleine en grote avonturen, mooie ontmoetingen, veel natuur, fysiek werk en elke week nieuwe leermomenten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wwoof - Groene Avonturen-2
Tiny house
Taste the Trail Erwin-3
geendagishetzelfde

Het mooie van zonder huis leven is dat je leven heel divers is. Elke week is verschillend, soms ben ik dagen in m’n eentje aan het fietsen en kamperen, andere dagen zijn er de hele dag mensen om me heen. Bij de ene plek zijn er kinderen waar ik veel mee speel, op een andere plek staan dieren centraal, bij de Hobbitstee leer ik omgaan met grote machines en leer ik goede zuurdesembroden bakken, bij m’n ouders kan ik goed uitrusten en met Sofie en Linda sta ik veel in de keuken. Op de ‘wwoof’ plekken spreek ik de hele dag engels, op festivals dans ik tot diep in de nacht en als ik kampeer slaap ik om 22.00.

Wat op alle plekken overeenkomt: ik leef zonder stress, met een vrij lege agenda en ben vooral met het hier en nu bezig.

Schermafbeelding 2017-10-15 om 11.30.16

wifi vrije zone

De eerste twee maanden heb ik m’n iPhone overal mee naar toe gesleept, daarna ben ik weer over gegaan op m’n goede oude Nokia, die 10 dagen met z’n batterij doet. Er is weer ruimte om te verdwalen, mensen de weg te vragen, dagen offline te kunnen zijn en te bellen in plaats van te whatsappen.
Door voornamelijk buiten te leven wordt m’n laptop steeds minder verleidelijk. Hierdoor ben ik zo een paar dagen offline en check ik veel minder vaak m’n mail en social media. Rust.

Op de Hobbitstee is het best lastig om na een hele dag werken (van 09.00 – 17.00) ‘s avonds nog aan artikelen/social media/blog te werken. En de vrijwilligers herberg is een wifi vrije zone, waardoor je meer moeite moet doen om even op internet te kunnen. Lekker maar soms ook onrustig, omdat ik eigenlijk nog aan veel online dingen kan werken. (m’n blog, loka loka, videos voor donatiesysteem, lokaal eten tijdschrift, social media..) aaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
in cijfers

Van de 100 dagen 15 dagen gefietst, 25 dagen gekampeerd, 3 honden, 35 dagen zonder koffie, 3 dagen alleen wildpluk gegeten, 3 festivals, 12 katten, 138423 nieuwe mensen ontmoet, 2 dagen buiten geslapen, 2 keer gelift…

geleerd

hoe je een rijpe blauwe bes herkent, de technieken van een goed zuurdesembrood, touw maken van brandnetel, natuurlijk bijen houden, geultjes graven, met slijptol/schuurmachine/zaagmachine/boormachine leren werken, strobouw muren maken, vuurtjes stoken, je fietstassen efficient inpakken, sjamanisme,hoe je het warm krijgt als je buiten slaapt, verschillende ambachten, nieuwe eetbare planten, alles over de prehistorie en hunebedden,hoe je de aura/energie van bomen/planten/mensen kunt voelen, wecken, pijl en boog maken, dat je kunt overleven op 5 appels op een dag,  en nog vele andere dingen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
een verdwijnplek

Naast al deze mooie belevenissen zijn er natuurlijk ook dingen die wat minder zijn.

Af en toe heb ik dagen dat ik moe of chagrijnig ben, dan is het soms lastig om een goede verdwijnplek te vinden, waar je even niks hoeft en lekker alleen kan zijn. De hele dag omringt met mensen is best vermoeiend!

Op de Hobbitstee maken we dagen van 09.00 tot 17.00, mijn eerste fulltime baan! Hier heb ik het best moeilijk mee, ik ben gewend om véél vrije tijd te hebben, tijd waarin je kunt lummelen, in de natuur kunt zijn of kunt koken. Door helemaal niks te plannen in het weekend haal ik dit een beetje in. En gelukkig zijn de avonden bij de Hobbitstee heerlijk. Dan hang ik in een hangmat, is de houtkachel aan en wordt er om mij heen muziek gemaakt. Ook hoeven we als vrijwilligers nooit te koken, wat een ontzettende luxe is!

Na twee maanden elke week een andere plek te hebben gezien heb ik gemerkt dat dat voor mij te vluchtig is. Vandaar dat ik sindsdien minstens een paar weken op een plek verblijf en het echt even mijn thuis kan worden.

Vooral mijn eigen tijd indelen, alleen-tijd hebben en lekker kunnen lantefanteren mis ik soms. Maar dat is eigenlijk vooral bij de Hobbitstee gebleken, als ik kampeer of op een huis pas is dat natuurlijk weer totaal anders.

img482

toekomstigeactiviteiten

Ik blijf nog twee dagen bij de Hobbitstee helpen, hierna heb ik een paar dagen alleen-tijd in m’n ouders huis (die op vakantie zijn), logeer ik bij Sofie waar ik werk aan Loka Loka en daarna help ik 4 dagen bij Fryslan Photo.

In november en december zal ik vrijwilliger zijn bij Boskanter, een plek in België waar ze een permacultuurtuin, zuurdesembakkerij en repaircafé hebben. Ze maken veel handgemaakte artikelen: houten speelgoed, sieraden, aardewerk, manden, lepels.. Het lijkt me heel mooi om te leren hout bewerken! Ook hebben ze twee kinderen, ze krijgen thuisonderwijs en ik zal waarschijnlijk veel met ze gaan ondernemen.

In Januari ga ik waarschijnlijk met Linda en Maaike liften naar Portugal!
En als ik op tijd terug ben heb ik eind Januari een 10 daagse Vipassana cursus.

Delicious - Groene Avonturen

nog lang niet stoppen

Voor mijn gevoel ben ik nog maar net begonnen, waarschijnlijk ga ik dit nog lang vol houden! Er zijn nog tientallen projecten/tuinen waar ik wil vrijwilligen of deze weer opnieuw wil bezoeken. Permacultuurtuinen, boeddhistische centra, spirituele community’s, groene festivals, ecologische dorpen.. En uiteraard wil ik nog een grote fietstocht doen langs mijn 200 verzamelde adresjes in Nederland en België!

Genoeg plannen voor de komende .. jaren?

(Eigenlijk ben ik al 107 dagen zonder huis, maar 100 dagen klinkt beter!)

15 REACTIES
 • Desi
  Beantwoorden

  Je bent een held! Ik smul van je verhalen 🙂 heerlijk om te lezen hoe fijn je het hebt (en ook fijn dat je er eerlijk over bent dat het niet áltijd zo fantastisch is).

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah wat leuk om te lezen, dank!

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Geweldig om te lezen!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   😀

 • Marianne - Groene stapjes
  Beantwoorden

  Het is zo mooi dat dit toch nog steeds kan, ook al is ons land er eigenlijk niet op ingesteld. Leuk om je te volgen op deze manier!

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Hoe bedoel je, ons land er niet op ingesteld? 🙂

 • Geertje
  Beantwoorden

  Wat leuk om te lezen! Ik ben nu 25 dagen zonder huis maar wel met n vaste baan, dus wat minder flexibel. Tot nu toe heb ik het als heel prettig ervaren, al is er ook wel eens een ienemienie dipje.
  Dank voor het delen, ik ben net zo benieuwd naar wat het jou brengt dan naar waar en wat het mij brengt?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ah wat leuk, vrijwillig of onvrijwillig? Ben ook heel benieuwd wat het ons gaat brengen! Schrijf je er ook over?

 • Peter
  Beantwoorden

  Mooi initiatief! Klinkt leuk maar lastig om vaste baan-huis-tuin-opbergschuur en kids zo lang te missen.. Wel tof om ineens zoveel ambachten en mensen te leren kennen en weer meer in de natuur te staan.

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ja, als je inderdaad vaste baan-huis-tuin-opberschuur en kids hebt wordt het wel wat lastiger. Misschien wel leuk om het een keer in de vakantie met de kinderen te doen 🙂 Jaa heel tof om zoveel ambachten te leren! En natuur en leuke mensen.

 • groene vrouw
  Beantwoorden

  Toch een vraag: wij moeten allemaal een zorgverzekering hebben….hoe doe jij dat zonder inkomen?

  1. groeneavonturen
   Beantwoorden

   Ik heb een zorgverzekering, maar ook een zorgtoeslag. En m’n zorgverzekering is minimaal, iets van 80/90 euro. Spaar elke maand een paar tientjes, zodat ik m’n eigen risico kan betalen.

 • Devon SeaMoor
  Beantwoorden

  Tjonge, wat schrijf je leuk en helder over je leven zonder vast adres en werk voor een inkomen, wel met een zorgverzekering en idem-toeslag. Gefeliciteerd met je dapperheid om dit avontuur aan te gaan. In Holland en Belgie, wat een inspiratie ontvang ik van je. Een dergelijk besluit nemen is ongewoon en je voorbereiden op commentaar en negatieve reacties kan je bijna niet, omdat je dat simpelweg moet ervaren voordat je je dat realiseert. Zo is het fijn om van iemand anders te horen, over zonder huis en inkomen leven, dank je wel!

  Overigens, ik ken enkele luitjes in Holland die ervoor kiezen geen zorgverzekering te hebben en zelf de kosten van medische behandelingen te dragen. Al vele jaren doen ze dit zonder kommer en kwel.

  Dat is wat mij betreft een recht van vrije keuze Net als je keuze om je naam te claimen en vrij te zijn van belastingplicht en burgerschap c.q. eigendom van de Hollandse staat zijn met een prijskaartje aan je grote teen. Daar is op zichzelf een hoop over te zeggen en uit te wisselen, maar….. een ander onderwerp.

  Als je weet hebt van goed eten en natuurlijke remedies, kom je ver met je gezondheid, plus door kennis te nemen van eten uit het wild, weten hoe je het bereid. Zelfredzaamheid stimuleert je creativiteit en geeft je zelfvertrouwen een boost. Dat hielp me veel, in die jaren van grote verandering in mijn leven. Mijn drijfveer was een grote drang om iets totaal nieuws, wilds en avontuurlijks te doen. Ik ging mezelf opnieuwe uitvinden, op mijn 61e!

  Zonder huis en inkomen heb ik ook een poosje geleefd, in 2012, toen ik mijn eerst onderzoek begon naar een manier van wonen in Engeland. Nadat ik in 2011 besloot om Nederland te verlaten en de “grote overtocht” te maken met een enkele reis bootticket naar Harwich.

  Vijf maanden verbleef ik in 5 verschillende woongemeenschappen, om te leren hoe de bewoners dit leven kiezen, hun motief en drijfveer. De journalen van dit vrijwilligers-avontuur langs 5 lokaties, in Engeland en Wales, vind je in de website hieronder.

  Ook trok het bouwen met stro en leem me veel. Als voorproefje hielp ik in 2011 bij de voorbereidingen van de start van het Earthship-dorp bij Deventer in de buurt. Met een woordvoerder die ook betrokken is bij Transition Town Zwolle, als ik het goed heb.

  In de Engelse gemeenschappen verrichtte ik allerlei werk. In de groentetuin, tijdens de tijd van hooien leerde ik met een zeis werken, ook hielp ik met een hek maken voor de geiten, een badkuip ingraven voor de eenden.

  Ik kookte op dagen dat we gemeenschappelijk aten in de “Communal bender” of bakte brood voor iedereen. Zelfs af en toe op de kindjes passen kwam er tussendoor. Ik werkte als zelfstandig gastouder voordat ik dit avontuur aanging en gaf mijn baan op.

  De toekomst lag niet vast, ik ging op stap zonder te weten of ik in Engeland zou blijven of terugkeren naar Holland waar een huis stond voor me. Een vriend van me huurde een kamer en bewoonde mijn huis, zo bleef ik een thuishonk houden zonder houdbaarheidsdatum. Eind augustus 2012 kwam ik terug op het honk, want alles verregende in Engeland. Met een leven veelal buiten, ook het bouw-materiaal, kwam het werk stil te liggen en werd het wel heel erg klam en dampig in mijn tent en bagage. Een vriendin die me begroette na thuiskomst zei “Je ziet er heel taai uit, zoals iemand die altijd buiten leeft.”

  Dat huis in Holland heb ik nog steeds, sinds ik op 30 juni met een enkele reis ticket op de boot naar Harwich inscheepte en sinds Brexit insloeg in Engeland, juni 2016, tot grote schrik van de Britse bevolking. Terugkeer naar Holland zit er niet in als ik de keuze heb. Ik overweeg zelfs om onder de radar te gaan als de Britse regering me vraagt om te vertrekken. Dat kan hier gemakkelijker dan in Holland, want als Engeland de enveloppe is dan is Holland de postzegel.

  We zijn nu 5 jaar verder na mijn vrijwilligerswerk van 2012 en na beeindiging van werkend leven. Met veel plezier woon ik nu alweer bijna 2,5 jaar in Engeland, tussen de Sea en de Moor 😉

  Als je wilt, de journalen van mijn 5 maanden vrijwilligerswerk zijn te vinden in de link hieronder. Jou wens ik wind in de rug op je fiets en mooie ervaringen.
  Ik blijf met interesse je avontuur volgen!

 • Devon SeaMoor
  Beantwoorden

  Ik heb nu een ander email adres ingevuld, hopelijk lukt het bevestigen van het “volgen” van groene avonturen nu wel. Goeie reis!

 • Rebecca
  Beantwoorden

  Super super gaaf! Dit zou ik ook zo graag eens willen doen!:) Ik droom van een zelfvoorzienend leven, een leven in de natuur, waarbij ik me wat terugtrek uit de samenleving en er vorm aan geef zoals ik dat zelf wil, buiten de kadertjes denken. Maar even los van dat, het lijkt me super leuk om met je in contact te komen! En wie weet vind je het ook leuk om samen op avontuur te gaan. Het zou leuk zijn als je me opzoekt op facebook. Liefs, Rebecca Verzantvoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: