6 dagen sapvasten

6 dagen sapvasten

De afgelopen week dronk ik zes dagen alleen groentesap. In deze dagen had ik hoofdpijn, waren mijn kiezen heel lui en at ik eindelijk weer eens 95% lokaal. Waarom ik dit deed, wat er wel en niet leuk aan was en of ik het nog een keer ga doen, je leest het hieronder!

reset waardering

Waarom doe je zoiets? Wat mij betreft is het voornamelijk: nieuwsgierigheid. Alles wat ik enigszins interessant vind en een beetje uitdagend voor me is wil ik uitproberen: van tien dagen tien uur per dag mediteren, een maand lang 100% lokaal eten of zonder afval leven, een ayahuasca ceremonie meemaken tot drie dagen alleen van wildpluk leven..

Een paar dagen alleen sapjes drinken, wat doet dat met je lichaam & geest?Daarnaast een week géén cafeine, suiker, gluten en zout en héél véél groente lijkt me een goede reset voor m’n lichaam. Ook zou het fijn zijn als m’n lichaam (uh.. geest) genoegen zou kunnen nemen met minder eten. Ik eet namelijk veel en vaak, alsof de hongerwinter op komst is en ik een voorraadje moet aanleggen.

Naast al deze redenen ben ik me niet helemaal bewust van wat er nu precies nog van het land komt qua groente. Als ik vrijwillig ben, ben ik afhankelijk van de plek of ik lokaal eet, helaas is dit niet vaak het geval.

Het gezicht achter datgene wat op mijn bord ligt (…in mijn glas zit) weten en stilstaan bij waar het vandaan komt, daar wordt het wel weer even tijd voor.

2groente-snakkeburenbedankt boer..!

De voorbereidingen beginnen een week van te voren: ik lees boeken over juicen, bekijk documentaires (welke? zie hieronder: ‘inspiratie’) en bestel 16 kilo aan groente & fruit bij de Streekboer, die ik een week later op kan halen.

Eigenlijk ben ik van plan om ook veel te gaan wildplukken maar ik heb zoveel groente en fruit en vooral véél bladgroente in huis dat dat er niet van komt.

Een dag van te voren koop ik voor 20 euro aan groente en fruit bij de Doarpstun in Snakkeburen. En op dag drie haal ik tassen vol bestelde groente bij de Streekboer.

 Lokaal koop ik: gele paprika’s, appels, peren, winterpostelein, boerenkool, spinazie, rucola, bleekselderij, snijbiet, peterselie, broccoli, courgette, venkel, tomaten, witte kool, groene kool, spruiten, rode kool, palmkool, wortels, bieten

Niet lokaal: citroen, gember, kurkuma, sinaasappel, granaatappel, kiwi, kokoswater en broccolikiemen.

2Sapje-dag-1
2Sapje-dag-1-2

 

groente cravings

 

De nadelen:

 1. Ik heb een hand-slowjuicer, een zeer duurzaam modelletje want geen elektriciteit maar mankracht. Hartstikke leuk voor één sapje op een dag, maar als je vier sapjes per dag maakt én je heel weinig eet wordt je gek. Vandaar dat ik op de eerste dag al ’s avonds marktplaats afspeur naar een slowjuicer in de buurt en er eentje vind voor betrekkelijk weinig geld.
 2. Emoties gaan op en neer tijdens een sapvast. De eerste dagen vooral neer eigenlijk. Nergens zin in, chagrijnig en licht depressief. Het kan te maken hebben met het afkicken van caffeine (gelukkig was ik twee weken eerder al gestopt met koffie) of suiker.
 3. Ook mijn lichaam reageert: licht in m’n hoofd, hongerig, hoofdpijn.
 4. Ik ben van plan om de sapjes met recepten te maken, zodat ik alleen maar lekkere sapjes drink. Maar hoe saai is dat?! Het is juist leuk om je creativiteit in de sapjes te stoppen en met een leeg mandje te shoppen bij je eigen koelkast en groente verstop plekken. Het nadeel daarvan: af en toe zitten er minder lekkere sapjes tussen. Vooral als een paprika stiekem een peper blijkt te zijn (mond in de fik) of als je net iets te weinig fruit gebruikt en je sapje wel heel erg groen is geworden.
 5. Op de eerste dag ben ik helemaal blij met m’n sapjes en is er een hele sapjeswereld te ontdekken. Maar vanaf dag twee nemen de cravings toe. Het helpt niet mee dat er drie dagen een vriend langskomt en hij voor m’n neus koffie en chocolademelk drinkt en gegrilde groente en bakken geurige havermout eet.
  Alles drinken is saaaai! Ik heb zin in groente en fruit: gegrild, salades, gebakken, gestoomd. Als het maar gezond, fris en gegeten kan worden. Dit keer geen koekjes, pizza of chips maar groente en fruit!
 6. Op sociaal gebied is het zeer kwellend. Op dag vier ging ik voor drie dagen naar een vriendin die een veganistische kok is(!). Behalve dat ik vijftien kilo aan groente, fruit en m’n slowjuicer meesleep kan ik drie dagen lang niks proeven wat uit haar keuken verschijnt. Nooo! Het leuke van eten is dat je samen iets deelt. Een totaalervaring van soms wel drie uur: eerst het bedenken wat er gegeten gaat worden, daarna het samen koken, samen eten en daarna samen uitbuiken. Gezellig hoor, met een sappie aan een overvolle eettafel zitten..
 7. Als je sapjes maakt blijft er veel pulp over. Zonde om zoveel weg te gooien! Bij m’n ouders hebben we een composthoop waar ik het op gooide, maar toch.. Ik heb wel recepten gevonden om het pulp te gebruiken: lijnzaadcrackers, smoothies, burgers, thee.. En als je varkens hebt zijn ze er vast heel blij mee.
2Juice-fast-2
2Juice-fast
rgbJuice-fast-3

 

sap-groente-fruit2
2sapvasten-groene-avonturen

bergengroente

De voordelen:

 1. Je maaltijd uitzoeken is nog nooit zo leuk geweest: de koelkast ligt vol groente, in de schuur ligt groente en de fruitschalen liggen helemaal vol. Overal waar je kijkt zie je de wereld aan kleuren, vormen en texturen. Kunst!
 2. Ik hou de regel 20% fruit en 80% groente aan, omdat je op deze manier een stabiele bloedsuikerspiegel houdt. Hierdoor zijn de sapjes niet heel zoet, maar ook niet mega groen. Vaak zitten er echt heerlijke sapjes tussen! Bijvoorbeeld:
  * klassieker: biet/wortel/sinaasappel/rode kool/gember* rauw soepje: tomaten/gele paprika/teentje knoflook/bleekselderij/limoen/spinazie/venkel* ijsbergsla/wortel/mandarijn/kurkuma/gele paprika
 3. Ik merk dat door samen met anderen te juicen ik ze inspireer om meer groente te eten en vaker zelf sapjes of smoothies te maken.
 4. Met de hand juicen kost minstens een half uur, maar sinds ik m’n slowjuicer heb ben ik er maar een kwartiertje mee bezig. Oke, daarvoor moet je de groente nog uitzoeken en snijden, maar ’s avonds scheelt het echt tijd! Als vrienden nog een uur in de keuken bezig zijn zit ik al met een boek op de bank.
 5. Geestelijk: Het scheelt veel ruimte in m’n hoofd, niks geen ‘wat zal ik eens gaan eten?’ ‘zal ik dit wel of niet eten?’ Nee, vier keer per dag een sappie en dat is het.
 6. Lichamelijk: Als ik wakker word ben ik wakker. Geen mist, gewoon een helder hoofd. Ook heb ik vanaf dag drie een constanter energielevel en nauwelijks honger! En je voelt je door al die sapjes heel gehydrateerd en fris.
 7. Na afloop komen vooral de voordelen, omdat je dan kunt ETEN en daar ontzettend waardering voor krijgt. Dat er zo’n grote verscheidenheid aan eten is en je dit zomaar kunt kopen of maken is eigenlijk zo bijzonder. Ook heb ik na afloop minder cravings naar suiker/brood en ben ik sneller vol.
 8. Fijn om een week lang 95% lokaal te hebben gegeten. Dat ik precies weet waar mijn geld naar toe gaat en die leuke lokale boer daar erg blij mee heb kunnen maken.
 9. Door alle boeken en documentaires leer ik dat er ontzettend veel ziektes worden genezen door het drinken van groentesappen. (vooral in de documentaire ‘super juice me‘) Goed om te onthouden voor als ik zelf ooit ergens last van krijg, weet ik waar ik meteen naar toe grijp!
 10. Weinig afval! Lokale groente en fruit kun je heel gemakkelijk zonder verpakking kopen. Alleen bij de Streekboer zaten er af en toe plastic zakjes om bladgroente, maar waarschijnlijk kan ik deze de volgende keer wel weer inleveren.

 

de afloop

Eigenlijk wil ik van te voren tien dagen gaan juicen, maar wat ik al eerder heb gemerkt: zelf opgelegde regels werken slecht bij mij. Op dag vier bedenk ik al stomme smoesjes om het maar zeven dagen te doen en uiteindelijk stop ik na zes dagen. De bedoeling is om de laatste vier dagen alleen groente en fruit te eten, maar in de praktijk blijkt dit niet echt te werken. Op dag zeven eindig ik mijn vast met een rijpe peer, hij smaakt mierzoet!  En wat is kauwen fijn zeg.

Die dag eet ik:
– biet/snijbiet/gember/broccoli sap
– peer, 1 appel
– bananenijs (banaan met bevroren bosvruchten)
– 4 stukjes rauwe chocolade (ha, na een week geen cafeïne geen goed idee)
– 3 rijstwafels met avocado
– 1/3 gegrilde pompoen, stuk zoete aardappel, 2 rijstwafels met avocado en een salade
– 1/2 rauw appeltaartje

Zeer gezond zoals je ziet, maar eigenlijk net iets te zwaar waardoor ik meteen buikpijn heb omdat mijn darmen niks gewend zijn. Ik voel me net een baby die voor het eerst gaat eten.

Niet dat ik daarvan leer, want de volgende dag maak ik een drie gangen diner voor m’n ouders (broccoli/courgette kokossoep, zoete aardappel-boerenkool stamppot met noten/bonen burger en raw appeltaart) en lig ik na afloop met buikpijn op de bank.

Als je zelf een sapvast wil gaan doen eindig de vast dan met hele lichte maaltijden, scheelt buikpijn!

Nu, twee dagen later gaat het gelukkig weer helemaal goed! Ik heb nog niet veel brood, bonen of suiker gegeten maar grotere maaltijden gaan weer prima.

Of ik me veel beter voel, ik weet het eigenlijk niet. Volgens mij voel ik niet heel veel verschil. Ik at al redelijk gezond (95% veganistisch) en had geen klachten. Wel heb ik een hernieuwde passie voor groente en fruit, sapjes en smoothies gekregen. En zijn mijn brood-als-lunch gewoontes even lekker door de war geschud, waardoor ik nu hopelijk veel meer groente ga eten.

Ik denk niet dat ik vaker een sapvast ga doen, omdat ik eten veel te lekker vind. Maar minstens 1x per seizoen een week lang alleen lokale groente en fruit eten (met sapjes, smoothies, soep, salades) dat ga ik er zeker inhouden!

Ook neem ik m’n hand-slowjuicer mee naar België, als ik in november nog wilde eetbare planten kan vinden kan ik daar de dag mooi beginnen met groene sapjes! Ik ben benieuwd hoe het menu er in België uitziet, anders fiets ik wekelijks naar een lokale boer voor wat extra groente.

fat-sick-and-nearly-daed
sapjes inspi
Fat, sick & nearly dead
– Simply Raw
Super juice me
Hungry for change
Kris Carr – Crazy sexy diet
The Seven day total cleanse

1 OPMERKING
 • Mayra
  Beantwoorden

  Meid, vergeet niet dat door jezelf zo te limiteren qua eten, je heel de tijd aan eten gaat denken en daardoor soort eetbuien gaat krijgen. Je lichaam denkt dan letterlijk dat de hongerwinter opkomst is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: